AcasăPoliticaPropunerile PSD pentru noul sistem fiscal: Supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor...

Propunerile PSD pentru noul sistem fiscal: Supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale. Care sunt procentele

salariiCine sunt românii care vor primi salarii mai mari de la 1 august 2023. Vezi dacă şi jobul tău e pe listă!

Social-democrații vor merge în Coaliție cu propuneri ce vizează supraimpozitarea unor categorii de venituri.

E vorba despre propuneri pentru un nou sistem fiscal bazat, susține formațiunea condusă de Marcel Ciolacu, „pe echitate și solidaritate socială”.

„În viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora”, transmit social-democrații, joi, 16 iunie, într-un comunicat de presă. Pe acest principiu, „noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”.

Propun supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale

Ca urmare, reprezentanții PSD anunță că vor propune spre dezbatere în cadrul Coaliției de guvernare – din care fac parte, alături de PNL și UDMR – câteva propuneri.

Iată-le:

1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României;

2) Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete);

3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;

4) O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.

La ce se opune PSD-ul

Pe de altă parte, din același comunicat de presă reiese că „PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență al României”.

Social-democrații susțin, în acest sens, că „cel puțin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică”. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro și 500.000 de euro – menționează oficialii Partidului Social Democrat.

author avatar
Andrei Coman