AcasăPoliticaPromisiuni de la malul mării, de Ziua Marinei. Ciolacu: „Vom menține acest...

Promisiuni de la malul mării, de Ziua Marinei. Ciolacu: „Vom menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice”

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, marți, la festivitățile organizate la Constanța, de Ziua Marinei.

Ocazie cu care a menționat că alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Șeful Guvernului a dat asigurări că se va menține acest nivel și în anii următori, „indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina”.

Ciolacu: Rolul României ca partener NATO în regiunea Mării Negre a căpătat o importanță și mai mare

„Pe lângă importanța istorică, Ziua Marinei Române mai are o semnificație simbolică aparte. Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre și la gurile Dunării. Locul unde se deschide cea mai importantă cale de navigație dinspre Orient către inima Europei”, a spus Ciolacu.

Premierul și-a continuat discursul spunând că, în ultimii ani, această poziţie a României a căpătat o semnificaţie din ce în ce mai importantă, atât în ceea ce privește dezvoltarea activităților comerciale sau a politicilor energetice ale Uniunii Europene, dar, mai ales, în privința poziției geostrategice esențiale pentru Alianța Nord-Atlantică din care facem parte.

„Aș spune că astăzi, la mai bine de un an și jumătate de la invazia total incorectă a Federației Ruse în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a Mării Negre a căpătat o importanță și mai mare. Nu doar în ceea ce privește alternativele energetice ale Uniunii Europene, după sistarea relațiilor comerciale cu Federația Rusă, ci, mai ales, în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina și ca poziție cheie în strategiile de securitate ale NATO, pentru consolidarea de fapt al Flancului Estic al Alianței”, a punctat Ciolacu.

Șeful Executivului a menționat că în toate aceste aspecte, Forțele Navale Române au avut și vor avea în continuare „o contribuție semnificativă pentru securitatea României și a partenerilor noștri din spațiul Nord-Atlantic”.

Promisiuni în privința bugetului apărării

De aceea, în calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea și modernizarea Forțelor Navale Române, dar și pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea națională și a întregii regiuni.

În acest sens, după cum știți, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major și necesar în actualul context geo-strategic în care ne aflăm”, a declarat Ciolacu.

Premier: Marinarii români sunt cei care pun în mișcare toate aceste resurse

Premierul a adus, totodată, în discuție importanța factorului uman, pe lângă cea a alocării de fonduri de la Guvern, pentru înzestrarea Forțelor Navale Române.

„Pe de altă parte, știu foarte bine că, oricât de mulți bani am aloca de la Guvern, oricât de multe echipamente s-ar achiziționa prin Ministerul Apărării pentru înzestrarea Forțelor Navale Române, obiectivele de securitate națională și euro-atlantică nu pot fi îndeplinite fără contribuția celui mai important factor, respectiv factorul uman. Nimic din ceea ce ne propunem să facem în acest domeniu nu s-ar putea realiza fără aportul oamenilor, al marinarilor, care activează în aceste structuri militare. Marinarii români sunt cei care pun în mișcare toate aceste resurse și le organizează în așa-numita forță navală, care constituie o componentă din ce în ce mai importantă a sistemului nostru de apărare națională.

Datorită vouă, dragi marinari români, datorită activităților și misiunilor pe care le îndepliniți cu onoare alături de partenerii NATO, apele Mării Negre și ale Dunării sunt mai sigure. Datorită vouă, România și întreaga regiune se bucură de acea stabilitate atât de necesară pentru dezvoltarea economică și socială”, a mai transmis Ciolacu.

189 afisari

28 COMENTARII

 1. S-a dus sa tina umbrela lui Klaus si sa moara de grija cerealelor ucrainene.Alea romanesti pot sa le manance sobolanii linistiti.

 2. Ce eterni se cred unii muritori de rand!!Cum sa vorbiti ba toti la asa zi mare doar pt interesele altora??? Chiar nu va e jena ??

 3. Ciuma roșie nu se dezminte: îi interesează doar ciolanul. Iar un ipochimen cu probleme penale ca ciolanu ne va vinde oricând. Citiți cu atenție: „indiferent de provocările economice pe care le vor întâmpina.”. Deci nu contează că țara va fi în faliment, birul către amerloci va fi plătit. Și pensiile speciale, că și ăstea intră în cei 2,5% din buget dați pentru cheltuieli militare, că armată nu mai avem de peste trei decenii.

 4. Domnu’ Marcel, sunt suficiente fonduri de inzestrare dedicata in cei 2,5℅ sau dupa achitarea salariilor, functiilor cohortelor de generali din MApN ranane ceva si pentru o minima dotare a soldatului care duce greul taras pe burta?! O arma noua ceva, veste antiglont mai rasarite, radare mai ochioase, baterii AA mai capabile, riginiturile de Patriot platite pe unde zac…, transportor blindat, cum trebuie si nu petardele alea intrate la apa, zice lumea ca-s „amfibii” si cate si mai cate… Romanilor, adevarul din armata e sumbru, astia de abia daca pot apata Capitala in caz de … Dar se umfla fuduli cu rolul lor in NATO in fata Rusiei! SRIule, chiar daca generati voi la foc automat rosofobia ca politia nationala de securitate, nu va puteti apara doar cu asa ceva iar pana vine Nato nu cumva sa fie istorie pe aici, asta daca nu tradati iar ca altadata… „Prietenii” stiu de ce…
  Ciolacule, sfarsit de 2023-2024 o sa fie test greu, dar greu pentru toti liderii politici… Securitatea se ascunde si tradeaza dar voi toti ce veti face?!

 5. Wow that waas strange. I just wrote aan verfy lonjg comment butt afer I cliccked submikt myy cimment didn’t show
  up. Grrrr… wll I’m nott wrfiting alll that ovger
  again. Anyway, juhst anted tto saay fantasttic blog!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...