AcasăPoliticaProiect dubios al Guvernului. Deschide spațiul aerian pentru avioanele înarmate ale NATO...

Proiect dubios al Guvernului. Deschide spațiul aerian pentru avioanele înarmate ale NATO și ale Ucrainei

România, târâtă, pe șest, în război

Survolarea teritoriului României de către aeronave străine cu echipament militar la bord, din țările care au încheiat tratate și înțelegeri în acest sens, va fi permisă, cel puțin pentru 90 de zile, fără autorizare de la Ministerul Apărării Naționale. Prevederea este cuprinsă într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor și, aparent, nu pare să aibă nicio logică.

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de act normativ care modifică Hotărârea Guvernului 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spațiul aerian național. Printre schimbările introduse, care nu au o importanță deosebită, se numără și introducerea unor alineate cel puțin dubioase.

Astfel, în articolul 1 din Anexa 2, care enumeră cazurile în care este obligatorie obținerea autorizației de survol de la Ministerul Apărării Naționale, se adaugă survolul teritoriului României de către aeronave de stat străine echipate cu senzori/sisteme de informaţii, cercetare, supraveghere şi recunoaştere, echipamente/dispozitive de detectare, identificare şi localizare și survolul teritoriului României de către aeronave înarmate aparţinând statelor care au încheiat tratate, înţelegeri sau acorduri în acest sens cu statul român.

Partea și mai ciudată este că aceste modificări, aflate acum în stadiu de proiect, vor intra în vigoare abia după 90 de zile de la publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial. Acest lucru înseamnă, de fapt, o permisiune, cel puțin pentru o perioadă de 90 de zile, a efectuării de zboruri cu aeronave înarmate și cu cele de supraveghere pe teritoriul țării noastre. Și asta pentru că în hotârârea de guvern în vigoare era deja prevăzută obținerea autorizației de survol de la MApN pentru aeronave străine care au la bord trupe și armament. Modificarea legislativă introduce însă aeronavele străine care culeg informații și aeronavele străine cu armament provenite din țările cu care România are acorduri, adică țările NATO și Ucraina.

MApN confirmă

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor se arată că modificarea articolului 1 din Anexa 2 a HG 859/2021 a fost solicitată chiar de Ministerul Apărării Naționale. Motivul invocat de MApN a fost acela că modificarea legislativă va face posibilă ”elaborarea unor acte normative subsecvente care să răspundă mai bine nevoilor sporite de mobilitate militară și să faciliteze creșterea prezenței militare a statelor aliate și partenere în Regiunea Mării Negre”.

Totodată, ca din întâmplare, Ministerul Transporturilor publică, în același timp, un alt proiect de lege, care ratifică Acordului privind spațiul aerian comun între Uniunea Europeană  și statele sale membre și Ucraina, semnat la Kiev, din 12 octombrie 2021. Acordul a fost negociat de Comisia Europeană în temeiul mandatului primit din partea Consiliului UE la 12 decembrie 2006 și a fost parafat în 28 noiembrie 2013, însă abia în 28 iunie 2021 a fost emisă Decizia Consiliului Uniunii Europene pentru autorizarea semnării Acordului. În nota de fundamentare a proiectului legislativ se precizează că Acordul va integra piața de transport aerian din Ucraina, în piața unică europeană, creând premisele dezvoltării relațiilor de transport dintre România și Ucraina, cu beneficii economice pentru ambele părți.

Acordul aerian, însoțit de acordul militar

La doar o lună de la Decizia Consiliului UE de a autoriza acordul privind spațiul aerian comun între UE și Ucraina, România a ratificat un alt acord cu Ucraina, de cooperare militară. Astfel, în iulie 2021, Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei se angajau să coopereze în achiziția de armament și de tehnică militară, în furnizarea de armament, tehnică militară și de alte echipamente în scopuri tehnico-militare, în reparația și modernizarea armamentului, precum și în vânzarea de licențe de producție a armamentului și a tehnicii militare, asigurând sprijinul tehnic în producția lor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.403 afisari

23 COMENTARII

  1. Atunci daca se intampla ceva cu armamentul de la bord raspunde doar Min.Transporturilor.

    • Nu ma innebuni! Ce-i Romania? Sat fara caini? Cum sa zboare cine vrea? Asta-i tradare. Ma uit cum se dau de ceasul mortii sa ne tarasca in conflict. Se aude bai Ciuca? ciuca mistourilor!

  2. „…dintre România și Ucraina, cu beneficii economice pentru ambele părți.” Deja simțim pe buzunarul, pe pielea și pe stomacul nostru beneficiile colaborării prostești.

  3. Îi mănâncă-n cur al dracului, slugi tembele! O să ne trezim cu rușii peste noi! Doamne ferește!!!

  4. Nu-i suficient ca Deveselu ne-a transformat in ținta nr. 1 in caz de atac rusesc, urmata de baza de la Kogălniceanu, acum le dam pe tava rușilor si motivul de a face acest atac. prin acordarea de drept de survol a avioanelor militare ucrainiene. Oare până unde va merge manifestărilor de sub slugă a guvernanților României ?.

  5. ATI CAZUT IN CAP ?,SUNTETI DROGATI ?,CA INCOMPETENTI VA STIM DAR IRESPONSABILI CA SA DESCHIFDETI SPATIUL AERIAN PENTRU UCRAINIENI TREBUIE SA FII TAMPITI DEA BINELE . ASTA NU-I O ORDONANTA DE URGENTA ,ASTA-I O PROVOCARE A UNOR IRESPONSABILI ,O INVITATIE FACUTA RUSIEI SA NE ATACE !.
    TU JOHANIS CE HRAM PORTI ?,TU ESTI GARANTUL RESPECTARII CONSTITUTIEI ,DORMI ?.

  6. CINE ESTE URMASUL LUI TRAIAN BASESCU LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR DE PUNE UMARUL LA ACTUL ACESTA DE TRADARE A ROMANIEI? LUDOVIC ORBAN, CEL PE CARE L-A TINUT BASESCU MEREU APROAPE SA II ASTUPE URMELE SI TICALOSIILE? CINE ESTE CEL CARE FACE CARTILE, LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR ACUM? DACA NU APROBATI SURVOL PENTRU CONTRABANDA LUI BASESCU, CA IN 1998…IN 1999 BOMBARDAREA IUGOSLAVIEI S-A FACUT CU AVIOANE PLECATE DE LA NOI…BASESCU FIIND JUCATORUL PENTRU LICURICI…AZI, CINE E INTUNECATUL CARE REPETA ISTORIA SI PRIVITI…NE APROPIEM DE SFINTELE PASTI, CA IN 1999….

    SUNTETI CRETINI? POPOR UCIGAS FACETI DIN POPORUL ROMAN, BLESTEMATILOR!!!
    SA SE ALEAGA PRAFUL SI RUINA DIN VOI CEI CE FACETI MIZERIILE ASTEA, DIN VIETILE, FAMILIILE SI URMASII VOSTRI, IAR AVERILE VOASTRE SA VA AJUNGA DOAR DE COLIVA PENTRU FAMILIA VOASTRA…CRIMINALILOR!

    CINE E JEGUL CARE GIREAZA CRIMA ASTA? UN URMAS DE-AL LUI BASESCU, CU SIGURANTA!

  7. SORIN MIHAI GRINDEANU SCOLIT SOCIOLOG SI EL CA SI SEBASTIAN VASILE DANCU…

    CINE L-A INSOTIT PE LIVIU DRAGNEA IN SUA CA SA DEA MANA CU TRUMP? SORIN GRINDEANU….RUDA LUI VICTOR PONTA…ALT PATRIOT CA SI GRINDEANU….CINE LE-A ARANJAT SEJURUL IN SUA? FRATELE DIMITRESCU DE LA MORTUL NUMIT JARO INTERNATIONAL….RECTE GEORGE CONSTANTIN PAUNESCU…..CARE IMPREUNA CU CUMATRUL LUI BASESCU, GHE RACARU…AU BLUE AIR…ACUM DACA L-AU BAGAT LA PUSCARIE PE NELU IORDACHE…REFAC BLATURILE…
    VEDETI CA E TOT COADA LUI BASESCU? FRATELE PAUNESCU ARE POHTA DE NISTE VANZARI DE ARME….IA UITE CINE SE CREDE POPOR????? SORIN GRINDEANU CEL CARE PLECA IN DELEGATII CU PITI DE MALL…SA NU SE SIMTA SINGUR…..CRISTI BURCI SI-O VREA DATORIILE INAPOI? PAUNESTII SI EI? MAI, CURVELOR…NU AVETI VOI KKUR CATE GAURI O SA VA FACA…OLTENII ASTIA, PUT A IUDE DIN SCUTEC….SI CIUCA?! PARE CA SI CIUCA…

    • Niște cretini și trădători. Pai e cât se poate de evident ca armele amerlocilor și curvelor de englezi trebuie sa treacă prin spațiul aerian al României. De-asta l-au îndoit și pe Orban care totuși om precaut a cerut ca armele sa nu treacă din Ungaria direct în Ucraina. Dar atunci pe unde? Prin Romanica, evident. Se dau de ceasul morții amerlocii și curvele englezești sa ne bage în gheara ursului. Da sunt și prosti ca prin radarele și sateliții pe care ii au, rusii supraveghează tot cerul Europei și, asa cum au spus, vor dobora tot ce este suspect. Deci totul va fi în paguba dar cu consecințe grave asupra Ro. Țineți minte numele acestor trădători pentru ziua judecății. Trăiască România Libera, (M) UE, NATO și alți rahati ocupanți.

  8. Se pare ca Putin nu bombardeaza destul in Ucraina, trebuie motivat de Nato. Si daca fug rusii dupa ei se ascund repede in spatiul aerian romanesc unde rusii nu au voie sa intre? Daca mai cade o bomba pe ici pe colo nici o problema. Ori daca rusii ii urmaresc si in Romania. Din pacate politicienii nostri spun doar DA la tot ce le cer strainii

  9. Politicieni trădători nenorociți,faceți tot posibilul că sa băgați țară în război și să fie bombardata,distrusa și poate dezmembrata .Ei
    acționeaza impotriva voinței poporului.Ne vorbiți frumos in fata și ne sfisiati pe la spate.Sper sa vina ziua în care veți da socoteala pentru dezastrul in care ne-ați băgat.Ati distrus sectorul energetic,ați elaborat legea pentru implementarea antenelor 5g că sa ne îmbolnăviți ,faceți recensământul proprietăților pentru a ne li le confisca și acum provocați Rusia deși aceasta ne-a avertizat să nu ne implicam in războiul care nu ne privește

  10. Astia isi dau si pantalonii jos daca asa li se ordona.Nici fanariotii nu au fost atat de netrebnici.Popor dobitoc,trezirea si priveste pe cine ai ales.

  11. Daca toti prin jur nu fac asta tip ungaria, polonia de ce se baga astia nu vad ca ucraina e poligon pt cine a vrut sa mearga pe bani sa se bata? ? Ala care conduce nato nu vrea razboi cu rusii dar baga stupizi pe cont propriu si mai suntem condusi si de un general?? Jos guvernul de tradatori.

  12. Si uite asa poate sa trezeste Plavanul cu o hipersonica in curte, ca este scumpa si se imbogateste si el cu un dar de la rusi, neimpozabil.

  13. că doar „GUVERNUL MEU” in frunte cu Mutankamon este singurul responsabil de atitudinea agresivă împotriva Federației Ruse, și că poporul român nu are nimic de-a face în această mizerie, fapt pt care putem fi siguri ca l-a o adică pe lângă instituțiile statului și locațiile militare vor fi vizate si moșiile si vizuinile de lux ale politrucilor care au pus botul la vrajeala satanist-occidentala.
    ȚINTE PRECISE!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger