AcasăPoliticaProiect adoptat tacit in prima Camera. Presedintele, scos din procedurile de numire...

Proiect adoptat tacit in prima Camera. Presedintele, scos din procedurile de numire a sefilor Parchetelor

Initiativa legislativa apartinand celui de-al doilea om in stat, Calin Popescu Tariceanu, in legatura cu excluderea ‘factorului politic’ din procedurile de numire a sefilor Instantei Supreme, dar si ai Parchetului General, DNA si DIICOT a trecut de prima Camera sesizata.

Odata ce proiectul a fost adoptat – tacit- in Camera Deputatilor, pasul urmator este trimiterea demersului la Senat, Camera Superioara a Legislativului avand calitate de for decizional in aceasta privinta.

Initiativa presupune modificarea Statututului judecatorilor si al procurorilor, in sensul scoaterii din procedura de numire in functiile cheie din Justitie a oricarui element politic, mai exact a deciziilor presedintelui si sefului Ministerului Justitiei. Si are ca scop, dupa cum a mentionat co-presedintele ALDE, miercuri la pranz, de la Parlament, „de a acorda o independenta si mai mare numirii judecatorilor”. „Sper sa reusim sa facem un pas inaininte in ceea ce inseamna o independenta reala a Justitiei”, a adaugat Tariceanu.

Concret, initiatorul modificarilor ar vrea ca Instanta Suprema sa-si numeasca singura conducerea- presedintele sau vicepresedintele- din randul judecatorilor acesteia, in timp ce Procurorul General al Romaniei si adjunctii sai, dar si sefii DNA si ai DIICOT, dar si adjunctii lor sa fie numiti de Consiliul Superior al Magistraturii.

83 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger