AcasăPoliticaProf. Mircea Coșea: Ar trebui ca statul român să ia la puricat...

Prof. Mircea Coșea: Ar trebui ca statul român să ia la puricat firmele olandeze din România

Adio, Schengen! Ce facem cu Olanda?

ANAF-ul și celelalte instituții ale statului român ar trebui să ia în vizor companiile olandeze din țara noastră, care au profituri uriașe, și să le verifice, consideră prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat. Acesta a amintit că Olanda a avut totdeauna o atitudine agresivă față de România, iar singura reacție a politicienilor noștri a fost să întoarcă și celălalt obraz. Fără intrarea în Schengen, România este condamnată, definitiv, la subdezvoltare.

Olanda a fost în permanență împotriva României, a fost un fel de avocat al diavolului pentru statul român și ne-a găsit întotdeauna probleme pe care trebuie să le rezolvăm, ne spune prof. dr. Mircea Coșea. Totodată, Olanda întotdeauna a fost agresivă în relațiile cu România, iar singura reacție a țării noastre a fost, după ce a primit o palmă, să întoarcă și celălalt obraz.

”S-ar putea să ne gândim chiar la o anumită reacție de penalizare a acestor poziții, prin faptul că avem posibilitatea să <<discutăm>> mai bărbătește cu capitalul olandez care este în România. Aici s-ar putea lua niște măsuri, nu din cele pe care Băsescu voia să le ia, cu interzicerea importului de flori. Capitalul olandez în România beneficiază de o economie care îi facilitează mari, foarte mari profituri. Și atunci sigur că ar trebui să fim și noi mai atenți la felul în care se obțin aceste profituri, că nu întotdeauna capitalul olandez din România procedează așa cum ne cere nouă să procedăm. Ar trebui să fie o discuție luată foarte în serios, poate și la CSAT și în altă parte”, ne-a declarat prof. dr Mircea Coșea. Acesta a arătat că diplomația României nu există, nu are un punct de vedere și nu are fermitatea de a impune niște argumente reale.

”România nu este cu nimic mai prejos decât orice altă țară care este acum în Schengen, poate chiar este mai sus. Că mai sunt lucruri de făcut, și alte țări mai au de făcut, inclusiv Olanda. Statul român nu arată că are puterea de negociere ca stat cu drepturi egale membru al UE. Noi nu trebuie să ne demonstrăm această egalitate, pentru că ea există. Și, dacă ea există, trebuie s-o folosim în discuții cu toți cei care sunt în favoarea noastră și care, la rândul lor, să devină niște susținători ai acestui lucru”, consideră prof. dr. Mircea Coșea.

Miliarde de euro pierdute

Intrarea României în Schengen ar fi fost un ajutor foarte important pentru fluidizarea traficului de mărfuri, indiferent că sunt alimentare sau armament sau ce-or fi, între Ucraina și Europa, susține prof. dr. Mircea Coșea. ”Este și o expresie a faptului că, în momentul de față, Uniunea Europeană nu reprezintă un monolit politic, un consens la nivel general, iar asta se vede și în cazul energiei”, ne spune prof. dr. Mircea Coșea. Pe de altă parte, economic vorbind, fără intrarea în Schengen, nu putem dezvolta deloc bazinul Mării Negre și nu putem câștiga oportunitățile rutiere care s-ar fi creat, arată Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj. ”Pierderile economice sunt greu de estimat, dar cred că am putea vorbi despre miliarde de euro pentru următorii ani. Dacă ar fi că calculăm 10% din cifra de afaceri anuală a portului Rotterdam, asta ar însemna cam 80 de milioane de euro doar pentru portul Constanța. Apoi vorbim de locuri de muncă, o cascadă de oportunități, transportatorii rutieri, transportatorii aerieni de cargo”, a afirmat Dragoș Damian.

 UE: ”Săriți!”. Politicienii români: ”Cât de sus?”

Directorul executiv al Terapia Cluj crede că sunt state din UE care se bucură de decizia Olandei, că au scăpat de România și că problema țării noastre este că respectă și adoptă orice decizie a Uniunii Europene, fără nicio tranziție, fără nicio logică. ”Și știu asta de la medicamente, de când am intrat în UE, că era o perioadă de tranziție, de aliniere la legislație, și toți care au intrat cu noi au obținut 5 ani, iar România a adoptat-o imediat, astfel că ne-au scos zeci de medicamente din portofoliu. Problema este interesul nostru național care este lovit de astfel de adoptări bruște ale legislației europene, pe care nicio țară din UE nu le face. Ca și la Green Deal. Ce, Germania și Polonia și-au închis zona minieră? Dar ce, sunt nebuni la cap? Uniunea Europeană când ne-a zis <<săriți!>>, politicienii noștri au întrebat doar <<cât de sus?>>. Păi în condițiile astea nici nu ai nevoie de Olanda ca să-ți bagi bețe în roate. Nu putem să adoptăm întotdeauna ce ne zice Uniunea Europeană, pentru că dăm senzația că suntem tot timpul obedienți și niciodată nu ne respectăm interesul național. Înseamnă că nu avem interes național”, ne-a precizat Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.181 afisari

12 COMENTARII

  1. statul roman inseamna milogi care iau spaga sa nu se atinga de multinationale , de asta dau buzna ambasadorii peste tot si le dicteaza ce vor . un patron de firma schweinhofer i-a dictat lui johanis sa intoarca o lege care ii afecta profitul , nici in africa nu mai este asa .

    • Ar trebui să ia la puricat firmele olandeze
      Vai de steaua vostra de zdrente cu Statul vostru de shatrari

  2. Statu roman ar trebui sa le ia dă urechi niscaiva zmăurași ,si sa le puna intr un sac agricol,sa se zvarcoleasca cu piciorusele in el.Sa l duc acasa in pivnita contra unui litru dă rachiu

  3. Cand esti colonie, iar la conducerea coloniei sunt numai nevertebrate fara coloana vertebrală, nu v a exista nici cel mai mic deranj din partea statului roman. A intrat ancpi peste multinaționale si s a deplasat Koveși personal in România sa dea ordin Dna sa ii pună in genuchi pe cei de la OPC

  4. CU POPANDAI LA GUVERNARE ,CU HAHALERE SI HABARNISTI IN POLITICA N_AI CUM INTRAIN SCHENGEN !,VEZI CUM S-AU BUCURAT MACIUCA ,JOHANIS &CO CA A VENIT MARC RUTTE !,COPOIU A VENIT SA MIROASE PRADA !, FUGA PROSTOVANII NOSTRI CU O COMANDA PENTRU NISTE COPAI CERUTE DE MARELE VIZIONAR ARAFAT ,AL RAHAT SI UN CHEPTENE !

  5. Firmele alea nu sunt aici ca sa ajute Romania, ci sunt aici ca sa faca profit! Daca Olanda se comporta neprietenos, normal ar fi sa nu mai intoarcem celalalt obraz, ci sa ne comportam si noi la fel cu ei. Putem si noi sa ne folosim de dreptul de veto in chestiuni care privesc Olanda.

  6. Ca ei sa și permita aici off shore și in comertul cu amanuntul nu e nimeni adică sa facă decât profit fără dari la stat.

  7. Ar trebui, dar nu indrazneste. Cum sa se ridice colonia impotriva stapanului? S-au mai vazut cazuri in istorie, dar aceia nu erau sclavi din nastere, facuti doar sa se taraie .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger