AcasăPoliticaAnaliștii economici șterg pe jos cu Guvernul Ciolacu. Statul român subminează economia...

Analiștii economici șterg pe jos cu Guvernul Ciolacu. Statul român subminează economia națională

Analistul economic, prof. dr. Mircea Coșea, atrage atenția că s-a ajuns într-un stadiu de politizare economică și instituțională fără precedent, care a adus țara într-un blocaj total. Incompetența generalizată și deprofesionalizarea masivă au avut drept consecință o lipsă de proiecte, de programe și de viziune a Guvernului Ciolacu, astfel că, în momentul de față, sistemul politic al statului român sabotează efectiv economia națională, spune analistul. 

În România s-a ajuns la un stadiu de politizare a economiei de la care nu se mai poate merge mai departe, semnalează analistul economic prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat. Ce înseamnă politizare în economie? Înseamnă înlocuirea profesionalismului cu ”familialismul” sau nepotismul.

”Practic s-a eliminat tot ceea ce a însemnat profesioniști și tehnicieni, care au fost înlocuiți cu structura asta mare a familialismului, care înseamnă rude, prieteni sau oameni care sunt aserviți partidelor, în general, lipitori de afișe, legați de baronii locali, care îi promovează în funcții pentru a le aduce beneficii. Economia României s-a deprofesionalizat masiv. În structura statului, în structura instituțiilor statului, în structurile întreprinderilor cu capital majoritar de stat nu mai avem specialiști, ci avem oameni care țin de o anumită distribuire politică. Asta a făcut ca să ajungem în imposibilitatea atragerii de fonduri, în primul rând din lipsă de proiecte. Apoi nu avem o strategie pe termen mediu sau pe termen lung, investim pe ici, pe colo, într-o parte sau în alta, dar nu sunt programe naționale, de exemplu de irigații sau de procesare a materiilor prime din agricultură, nu avem program pentru industria de armament. Sunt niște lucruri care s-au dat pompieristic, nu există programe”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea. În al doilea rând, susține analistul, statul este superbirocratizat pentru că este supraîncărcat cu oameni care țin de structurile politice și nu funcționează.

Politica fiscală, împotriva capitalului românesc

În al treilea rând, a început să apară o deosebire extraordinar de evidentă între calitatea capitalului românesc, a mediului de afaceri românesc, care a evoluat foarte mult, și calitatea statului român și a politicii fiscale românești, arată prof. dr. Mircea Coșea. 

Acesta avertizează că politica fiscală românească a ajuns să fie împotriva dezvoltării capitalului național. Și asta pentru că ea canibalizează potențialul acestui capital, prin supraimpozitare, taxare și tot ceea ce a însemnat ordonanța trenuleț.

”Astfel, lucrăm împotriva propriei noastre capacități de dezvoltare. Și, în aceste condiții, suntem blocați. Blocajul se vede în faptul că PNRR nu poate să meargă mai departe. Avem cel mai scăzut procent de absorbție din UE, plus blocaje pe cererile de plată. Acolo sunt blocaje tocmai pentru că este politizare. Ne-am blocat pentru că nu am putut să schimbăm politizarea la nivelul consiliilor de administrație, nu am putut să impozităm pensiile speciale, tot din cauza politizării. În momentul de față statul român are un sistem politic care sabotează economia națională. Există o incompetență generalizată în toate sectoarele”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea. Potrivit analistului, politizarea se face și în alte țări, numai că cei aduși la conducerea instituțiilor sunt foarte bine pregătiți, în timp ce în România promovarea se face pe pile, nu pe calitate.

”Așa avem niște miniștri care au fost total împotriva dezvoltării acestei țări, cu greșeli enorme, care au adus pagube statului român, care au rămas în continuare în Guvern. Care este explicația, dacă nu e calitatea? Sunt relațiile de partid, relațiile politice, relațiile de afacere, orice altceva în afară de profesionalism. România se afundă din ce în ce mai mult în această relație politicianistă, care înseamnă schimbarea unora cu alții de același tip”, ne spune prof. dr. Mircea Coșea.

Este nevoie de schimbări radicale

În opinia analistului economic, România are nevoie de o schimbare radicală, fără de care nu o să mai vedem luminița de la capătul tunelului. Această schimbare este însă puțin probabilă, pentru că există în Parlament o majoritate care reprezintă același Guvern Ciolacu 2, care este, în mare, la fel ca Guvernul Ciolacu 1, cu aceeași concepție, aceleași promisiuni nerespectate, același sistem de condus prin ordonanțe de urgență care se corectează în fiecare zi sau la 7 zile, deci o lipsă de consistență în actul de guvernare și o lipsă de viziune, susține prof. dr. Mircea Coșea. Acesta mai afirmă că suntem a patra țară din UE ca resurse agricole, energetice, umane, și a 26-a din punctul de vedere al dezvoltării, iar diferența asta foarte mare arată că, de fapt, ne-am blocat și nu putem să ne schimbăm condiția în care trăim.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.176 afisari

8 COMENTARII

  1. ce a facut asta pt economie in afara sa se imprumute si sa vanda ce mai avea statul in custodie??

  2. Analistii economici sterg pe jos cu…COVRIGARUL-CORUPT, care habar nu are de economie. Ciolacu stie numai una, sa-si salveze pozitzia pe care o mai are pentru moment! ca prim ministru, dar asta, atata timp cat mai este pe pozitzie. Asteptam cu nerabdare alegerile prezidentziale din luna MAI. dupa care mai stam de vorba!

  3. Cum subminezi economia națională 100% legal? – Simplu! Îl pui pe Milițianul Predoiu să o scoată din Codul penal!

    Cum te asiguri că furi zeci de ani fără să răspunzi penal? – Simplu! Îl pui pe Maestrul Valeriu Stoica să legalizeze mituirea magistraților cu pensii speciale, care subminează şi ele economia națională, dar nu se pune că e legal!

  4. ”Politica fiscală, împotriva capitalului românesc” Exact asa e. Suprataxarea plus e factura. Un mic magazin cu vanzator cu 8 clase nu poate emite e factura.
    Faliment usor eu am inchis 2 firme deja.

  5. Niciodată, dar, niciodată , în zilele noastre, un șef, nu-și va lua un subaltern mai deștept ca el, pentru că e un potențial înlocuitor. Eu, ne întâlnind vreun politruc deștept, concluzia e clară și simplă.

  6. Are dreptate domnul Cosea, este una din putinele persoane ramase verticale si obiective.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger