AcasăPoliticaProcurorul General și-a prins mâinile în justiție

Procurorul General și-a prins mâinile în justiție

Când a fost numită Procuror-Șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de către Klaus Iohannis, Gabriela Scutea nu a avut acordul Consiliului Superior al Magistraturii, Secția Procurori. Avizul este consultativ, atât de consultativ încât te întrebi de ce mai este menținut. Fiecare face cum îi pică bine la mână.

Scriam, acum câteva zile, despre decizia unui judecător de la Curtea de Apel Pitești de a interpreta după bunul lui plac hotărârea Curții Europene de Justiție privind Secția de Investigare a Infracțiunilor de Justiție. A doua zi, Curtea Constituțională a stabilit că SIIJ funcționează în acord cu prevederile constituționale, iar hotărârea CJUE nu conține elemente care să determine un reviriment jurisprudențial pe această chestiune. Îmi exprimam, atunci, temerea că speța de la Pitești va intra în practica judiciară și va fi invocată ca atare. După încă o zi, Gabriela Scutea vine și dă lovitura de grație justiției. A trimis o adresă către toate Parchetele din țară să nu se ia în considerare decizia Curții Constituționale. Procurorii care participau la ședințe de judecată în care urmărirea penală era începută de SIIJ erau avertizați că strategia ce trebuia adoptată trebuie să fie cea a invocării hotărârii CJUE. Până aici, bine. Numai că Scutea adaugă cu de la sine putere, în sensul constatării faptului că SIIJ nu mai poate funcția.

O minciună mai mare decât toată justiția la un loc. Nicicând Curtea Europeană nu s-a pronunțat în acest sens. Degeaba și-au exprimat punctele de vedere specialiștii, la Gabriela Scutea nu a ajuns nici măcar ecoul. Unui procuror ca ea, uns de Iohannis, nu-i rămânea decât să aleagă ce este convenabil. Și a ales ungerea de către Iohannis. De ce să fie de acord cu hotărârea Curții Europene când Iohannis vrea cu totul altceva? Că prin gestul ei nu face altceva decât să ia în batjocură decizia Curții Constituționale pe cine interesează? Pe cine interesează că procurorii sunt instigați să nesocotească ordinea constituțională chiar de către Procurorul General? Pe nimeni. Toată lumea tace și e mulțumită că lui Iohannis i se face pe plac. Să visăm deci, în continuare, la brașoavele Înaltului Jurist despre independența justiției.

author avatar
Valentin Boeru
1.381 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger