AcasăPoliticaProblema TVA-ului bagă zânzanie în coaliție. Cîțu, avertisment pentru Ciolacu: „Le aducem...

Problema TVA-ului bagă zânzanie în coaliție. Cîțu, avertisment pentru Ciolacu: „Le aducem aminte că alegerile sunt în 2024”

Florin CituProblema TVA-ului bagă zânzanie în coaliție. Cîțu, avertisment pentru Ciolacu: „Le aducem aminte că alegerile sunt în 2024”

Preşedintele PNL Florin Cîţu afirmă că o măsură precum scăderea TVA la energie şi gaze naturale luată de către autorităţile din România încă din prima lună a anului, măsură care ar putea afecta atingerea ţintei de deficit bugetar asumată de România, ar fi privită drept una „bizară” de către agenţiile de rating care evaluează economia României.

„E adevărat că pe hârtie poţi să scrii orice şi poţi să supralicitezi. Am înţeles că este o competiţie aici între cât de mult să scadă TVA-ul. Dar TVA-ul scăzut înseamnă şi venituri mai mici la buget şi este o întreagă spirală care porneşte”, a declarat liderul PNL, marţi seară, la TVR.

Cîțu cere precauție

Cîţu este de părere că trebuie „să ne uităm unde vrem să se ducă economia în perioada următoare” atunci când se iau măsuri care afectează domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale şi trebuie ţinut cont dacă situaţia este una pe termen scurt sau dacă actuala criză a preţurilor la energie se va prelungi.

„Unde vrem să fie economia după acest şoc? În funcţie de unde vedem că o să fie economia după acest şoc trebuie să luăm şi măsurile. (…) Trebuie să luăm măsuri al căror rezultat, după ce trece această perioadă, să fie salvarea acelor companii profitabile, companii care pot să meargă mai departe şi nu să salvăm pe toată lumea. În acelaşi timp este foarte important să ajutăm şi pe consumatori (…) dar foarte important să-i ajutăm în primul rând pe cei vulnerabili şi apoi pe restul cetăţenilor, deci trebuie să facem nişte priorităţi. (…) Ar fi foarte ciudat interpretată de agenţiile de rating care vor veni în martie cu prima evaluare, un început de derapaj sau o situaţie în care ne-am propus un deficit pentru 2022 şi deja să venim cu măsuri care ar pune în pericol atingerea acelei ţinte din prima lună a anului. Ar arăta foarte bizar şi nu cred că ne dorim acest lucru”, a afirmat Florin Cîţu.

Afirmațiile liderului PSD, electorale

El a catalogat drept „o postare electorală” afirmaţiile de pe Facebook ale preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, cu privire la faptul că premierul Ciucă „a fost de acord cu demersul PSD şi a înţeles necesitatea adoptării unor noi măsuri de protejare a românilor în faţa efectelor crizei energetice”. În acest context, Cîţu le-a amintit „colegilor din coaliţie că alegerile sunt în 2024”.

Florin Cîţu a susţinut că orice măsură se ia cu privire la sprijinirea economiei prin reducerea sau chiar renunţarea la TVA pentru unele domenii, în contextul crizei preţurilor din energie, trebuie bine analizată.

„Mă bucur că premierul Ciucă a fost de acord cu demersul PSD și a înțeles necesitatea adoptării unor noi măsuri de protejare a românilor în fața efectelor crizei energetice. Măsurile anunțate azi sunt corecte, dar e nevoie de mai mult. Sunt convins, însă, că putem avea tăria și voința politică de a lua decizii și mai îndrăznețe! Putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale – și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășăminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți. Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției”, a scris liderul PSD Marcel Ciolacu pe Facebook.

author avatar
Andreea Vlad
273 afisari

5 COMENTARII

  1. aici are dreptate catu , pe care nu pot sa-l sufar . ciolacul este aerian , habarnist , toate scaderile de tva duc la incasari mai mici la buget si la imbogatirea si mai mare a celor carora li s-a scazut tva , pentru ca preturile se duc imediat la nivelul anterior , ba si peste .

  2. & Păi PNL și PSD sunt partide de 10 , ? Cât le-ați da, ? 90-60-90, să se ‘nmulțească, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger