AcasăPoliticaPrimele reactii de la Bucuresti dupa victoria lui Trump

Primele reactii de la Bucuresti dupa victoria lui Trump

Rezultatele scrutinului din Statele Unite – ce il dau drept castigator (aproape sigur) pe Donald Trump candidatul republicanilor care, de altfel, a si sustinut un prim discurs in calitate de viitor lider al Casei Albe – au generat reactii in lumea intreaga, dar si la Bucuresti.

(foto: Facebook/Donald Trump)

UPDATE 2: A aparut si o reactie din partea sefului Executivului. Asemeni presedintelui, si primul-ministru Ciolos l-a felicitat pe nou-alesul presedinte american tot prin intermediul unei scrisori al carei continut, facut public din directia Palatului Victoria, o redam integral in cele de urmeaza.

„Guvernul Romaniei adreseaza felicitari Presedintelui ales al Statele Unite ale Americii, domnul Donald Trump.

Prim-ministrul Dacian Ciolos a adresat o scrisoare de felicitare Vice-Presedintelui ales al Statele Unite ale Americii, domnul Michael Richard Pence.

Cu aceasta ocazie, prim-ministrul Ciolos a subliniat importanta Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, fundamentat pe valori si responsabilitati impartasite, ca fiind unul solid ce ofera premisele pentru dezvoltarea sa pe mai departe, in toate dimensiunile.

Romania este si va ramane un aliat si partener de incredere al SUA. Cooperarea dintre Romania si SUA contribuie la asigurarea securitatii comune si a intregii comunitati transatlantice.

Guvernul Romaniei va acorda pe mai departe o atentie sporita dezvoltarii si aprofundarii relatiilor bilaterale cu SUA pe dimensiunea economica, in baza oportunitatilor existente pentru avansarea prosperitatii comune”.

UPDATE: Dupa ce a ascultat discursul noului lider ales de natiunea americana, seful PSD a transmis la randul sau un mesaj. Liviu Dragnea a pus accent pe increderea sa ca parteneriatul bilateral cu SUA se va mentine solid. „Cetatenii Statelor Unite au decis. In primul rand, este o victorie a democratiei. Votantii au trimis un mesaj despre cat de important este ca liderii pe care ii aleg sa le inteleaga problemele economice si sa vina cu solutii. Sunt optimist dupa declaratiile de acum o ora ale Presedintelui ales referitoare la mentinerea parteneriatelor internationale ale Statelor Unite. Sunt convins ca parteneriatul Romaniei cu Statele Unite va ramane unul puternic”, suna reactia lui Dragnea, aparuta pe contul sau de Facebook.

Mentionam ca pana la momentul de fata, din directia Palatului Victoria nu a fost dat publicitatii niciun punct de vedere, insa trebuie spus ca la Guvern este in plina desfasurare sedinta saptamanala a Executivului, care a inceput undeva in jurul orei 10.

––

Printre primii actanti ai scenei politice autohtone care si-au spus un punct de vedere pe aceasta tema a fost chiar fostul lider de la Cotroceni. Traian Basescu a facut referire la consultarea publica din vara, din Marea Britanie, in cadrul careia englezii s-au declarat in favoarea parasirii Uniunii Europene.

„Dupa Brexit,SUAexit !Prea mult pentru anchilozata Uniune Europeana care trebuie sa inteleaga un lucru fundamental : ori se schimba rapid prin actiunea imediata a politicienilor, ori o schimba popoarele asa cum au facut britanicii si americanii”, a transmis Basescu pe contul sau de Facebook, dupa ce s-a aflat ca Donald Trump a obtinut cele mai multe voturi din partea electorilor.

Ponta: „Alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru Romania”

Si tot prin intermediul retelei de socializare amintite si-a comunicat o prima parere cu privire la scrutinul de dincolo de Ocean si fostul premier Ponta. Care, la randul sau, a facut referire la Brexit, dar in alti termeni. „Politics must be about people” – a spus de multe ori Donald Trump in timpul campaniei sale – „Politica trebuie sa fie despre oameni”! (…) Cine nu a inteles ce s-a intamplat la Brexit nu intelege nici acum. Si nu va intelege nici in continuare – si ma refer in special la Propaganda din Romania! Iar poporul american a fost de acord cu Trump si l-a votat!”, a notat Ponta. La nivel de previziuni, fostul sef de la Palatul Victoria sustine cu toata convingerea ca nu vede lucrurile intr-o nota pesimista, la nivelul impactului pe care alegerea lui Trump l-ar putea avea pentru tara noastra. „Opinia mea e clara – alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru Romania – cum ne tot ameninta Propaganda. Este oportunitate pe care putem sa o folosim pentru binele nostru (daca suntem in stare)”, crede Ponta.

Ce partid „saluta calduros victoria domnului Donald Trump”

La nivel de partide politice, o prima reactie a venit din directia Partidului Romania Unita, din directia caruia a fost transmis, tot pe o retea de socializare, un mesaj prin care lauda victoria candidatului republican. „Partidul Romania Unita saluta calduros victoria domnului Donald Trump – Presedintele Statelor Unite ale Americii. Suntem convinsi ca, in cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, noile idealuri nationale promovate de Presedintele Trump in SUA si de catre PRU in Romania vor capata valente sporite.”, sunt de parere reprezentantii PRU.

author avatar
Cristina Stefan
382 afisari

1 COMENTARIU

  1. Avem un proiect pentru Hollywood! Succes imens la Hollywood! Avem un scop maret: Hollywood! Lucrezi la calculator! Fiindca noi te ajutam sa castigi! Bani online, cu o poveste de Hollywood! Proiect B: siguranta si stabilitate! Numai pentru invingatori! Proiect B: ceva de exceptie! Acest sistem este verificat!Solicita acum detalii la adresa de email : g_cami_ro@yahoo.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger