AcasăPoliticaPrimarul sectorului 2, mesaj de ultimă oră. În ce condiții ar putea...

Primarul sectorului 2, mesaj de ultimă oră. În ce condiții ar putea fi deschise școlile, dar și restaurantele

Primarul sectorului 2, mesaj de ultimă oră. În ce condiții ar putea fi deschise școlile, dar și restaurantele și teatrele (sursa foto: Facebook/ Radu Mihaiu)

Radu Mihaiu, edilul sectorului 2 din Capitală, pune accent pe nevoia de comunicare, astfel încât să poată fi găsite soluții care ar putea duce la reluarea unor activități importante, afectate de contextul generat de noul coronavirus.

Începând prin a da ca exemplu situația Pieței Obor – și amintind de reacțiile apărute în contextul deciziei de a suspenda temporar activitățile în piețele care își desfășurau activitatea în spații închise – primarul sectorului 2 trage câteva concluzii. ”După 3 săptămâni, Piața Obor (sau „zona zoster„, cum a fost numită de domnul prim-ministru), rămâne deschisă în siguranță. Discutând cu fiecare în parte, cei implicați in activitatea pieței Obor au înțeles. Și-au asumat anumite responsabilități. Au respectat măsurile astfel încât și comercianții și clienții să continue în condiții decente.

Aceeași practică ar trebui aplicată în mai multe zone de activitate, iar pandemia ar fi resimțită mai puțin”, consideră Mihaiu.

În același mesaj postat luni pe pagina sa de Facebook, primarul sectorului 2 aduce în discuție și posibilitatea deschiderii, în anumite condiții, a restaurantelor, teatrelor, dar și a școlilor.

”Avem nevoie de comunicare ca să găsim soluții punctuale care să ne permită să ne reluăm viața normală. Restaurantele ar putea fi deschise cât timp pot asigura o distanțare suficientă și o ventilare a aerului eficientă. Discuțiile avute cu reprezentanții din industrie confirmă că se poate dacă există voință politică. Am putea să ne bucurăm de teatru sau alte spectacole dacă atât organizatorii cât și spectatorii și-ar asuma anumite responsabilități. Și cel mai important, școala ar putea fi redeschisă. Așa cum în multe alte țări europene se întâmplă deja.

Nu putem merge înainte pe termen nedefinit cu o școală incompletă. Copiii au nevoie de socializare, de un program variat și au nevoie să fie parte din comunitate. Am avut deja generații de sacrificiu trecând prin perioada de tranziție. E suficient. Nu ne permitem să punem în pericol viitorul și dezvoltarea elevilor de acum. Putem deschide școlile dacă ne implicăm și avem încredere unii în ceilalți. Putem reorganiza orarul astfel încât să limităm neajunsurile la minim, dar în același timp să ținem cursurile în siguranță. Chiar și câteva ore petrecute la școală ar putea ajuta noile generații să treacă mai ușor peste această criză”, notează Radu Mihaiu.

Accent pe testare și pe prevenție

Totodată, primarul – aflat, totodată, în fruntea Organizației USR sector 2 – aduce în discuție necesitatea testării și subliniază că e importan ca oamenii să se protejeze împotriva noului coronavirus. ”În același timp avem nevoie de testare cantitativă și rapidă, pentru a opri din timp posibilele focarele. Avem nevoie să ne protejăm zi de zi astfel încât să limităm presiunea pe sistemul medical. Restricțiile suplimentare trebuie să fie aplicate doar în zonele cu probleme, punctual și țintit. Fără a da peste cap activitatea din domenii întregi.

E nevoie de solidaritate și curaj, iar eu am încredere că și România poate.

Din nefericire, această pandemie a venit peste o situație politică precară. Subiectul crizei de sănătate a fost politizat. Diverși actori politici au încercat și continuă să capitalizeze electoral situația dificilă în care ne aflăm, iar asta ne trage în jos pe toți. Aparent toată lumea e în expectativă și așteaptă rezultatul alegerilor de la sfârșitul săptămânii. Iar asta în sine e un eșec al decidenților”, susține Mihaiu.

Nu în ultimul rând, politicianul consideră că e ”nevoie rapid de un guvern responsabil, capabil să comunice și să unească”.

154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger