Recenta drama prin care a trecut Italia, dupa ce cutremurul de 6 grade pe Richter, de saptamana trecuta, a pus la pamant jumatate din cladirile aflate in localitatea Amatrice, dar nu numai, un numar mare de locuitori ramanand prinsi sub daramaturi a starnit reactii si in Capitala.
Astfel ca primarul Bcurestilor a anuntat, in prima parte a zilei, si ce masuri isi propune sa ia in perioada urmatoare, in privinta cladirilor „cu bulina”, adica a celor pe care expertii le considera a avea risc seismic ridicat. Asadar, Gabriela Firea se declara gata sa obtina unda verde in vederea infiintarii unei noi structuri, care sa se ocupe strict cu gestionarea acestei situatii, a consolidarii cladirilor cu probleme.
Noua entitate va fi subordonata Consiliului General al Capitalei si va avea angajati care se vor concentra strict pe consolidatea constructiilor „cu bulina”. „Am decis infiintarea unei entitati care sa se ocupe exclusiv de toate etapele procesului de consolidare (…) Aceasta entitate (…) se va numi Administratia Municipala pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic. In sedinta (…) din luna septembrie voi supune aprobarii Consiliului General proiectul de hotarare privind infiintarea Administratiei. (…) Am gasit in bugetul votat de fostul Consiliu circa 13 milioane de lei pentru acest an, iar de la bugetul de stat, Primaria Generala a primit (…) in jur de 4,5 milioane de euro”, a punctat Firea.
La nivel de cifre, edilul Bucurestilor a anuntat ca pe raza Capitalei sunt 774 de cladiri pe lista celor cu risc, 183 dintre acestea reprezentand „pericol public”, 173 figurand la clasa I de risc seismic, 318 la clasa a II-a, 94 la a III-a, 6 la clasa a IV-a de risc seismic. O precizare esentiala in aceasta privinta este aceea ca „imobilele au fost expertizate in perioada 1994-1996, de fostele ICRAL-uri (…), dupa 1997, cladirile au fost expertizate la solicitarea proprietarilor sau a asociatilor de proprietari”.
sursa foto: Facebook