AcasăPoliticaPreviziuni pentru 2024. Alegerile din SUA decid viitorul omenirii

Previziuni pentru 2024. Alegerile din SUA decid viitorul omenirii

Pentru că 2023 s-a încheiat la fel cum a început, într-o baie de sânge (vezi conflictele din Ucraina și Gaza), este lesne de prevăzut că la fel vor sta lucrurile și-n 2024. Sau chiar mai rău! Nu avem (încă) cel de-Al Treilea Război Mondial, dar lumea trăiește într-un război. Națiunile puternice se luptă să împartă prada a ceea ce a fost cândva „Imperiul Unipolar” al Americii.

Aceasta e post-globalizarea.

Cum este contestată hegemonia SUA

Spre deosebire de cele două conflagrații, vedem că niciuna dintre puterile militare de pe glob nu își provoacă în mod direct dușmanul; cel puțin, nu deocamdată.

În schimb, hegemonia SUA (pax americana) este contestată oblic. Rivalii Washingtonului ciugulesc marginile imperiului, erodând încrederea statelor mai mici în puterea de apărare a lumii occidentale proiectată de Casa Albă. Se induce ideea, astfel, că Unchiul Sam nu posedă (acum) nici capacitatea logistică, nici stabilitatea politică internă necesară pentru a-și impune ordinea asupra întregii planete.

În anii ‘90, la apogeul politicii sale externe, SUA au transformat mapamondul într-un client – bani pentru securitate națională și puține au fost statele de pe glob care n-au plătit. Azi, America se luptă să încaseze „cecurile”, căci nu mulți mai cred în garanția siguranței promisă de Washington.

La fel ca falimentul, declinul apare încet la început, apoi se rostogolește la vale și nu mai poate fi oprit.

Tema principală a lui 2024 va fi spulberarea hegemoniei americane și grăbirea retragerii de la dominația asupra lumii. De la Marea Roșie până în Donbas, din America de Sud până în Orientul Îndepărtat, „incendii” locale amenință să se transforme într-o mare conflagrație.

Miza scrutinului prezidențial

Ca un mamut bolnav, slăbit de o succesiune de lovituri, hegemonul american se clatină sângerând pe scena globală.

Deși mai puternică decât orice rival individual, America nu este capabilă să susțină trei conflicte majore simultan împotriva unor dușmani atât de puternici. Nu fără a se mobiliza pentru un efort de război total, dar care este irealizabil în cadrul dinamicii sale politice actuale.

La apogeul puterii sale, când rivalii erau intimidați și izolați diplomatic și economic, SUA și-au asumat sarcini de securitate globale care păreau ușor realizabile la acea vreme. Dar, au distrus baza industrială necesară pentru a susține aceste promisiuni.

Alegeri proaste, care acum sunt greu de anulat.

Ca urmare, azi, în 2024, Statele Unite au trecut, deja, pe modul defensiv, încercând să păstreze cât mai mult din influența de odinioară. Casa Albă amână cât mai mult posibil reorganizarea ordinii mondiale, cerută de multe voci (BRICS+).

Spre deosebire de Rusia, Iran sau China, sistemul democratic din America oferă conducătorilor calea de evadare a transferului responsabilității pentru eșec către următoarea administrație care va prelua puterea. Îndreptându-se spre ceea ce pare a fi o înfrângere politică inevitabilă în 2024, Administrația Biden (și tot Partidul Democrat) este epuizată de autoritate, la fel de obosită și absentă ca gerontocratul de la cârma sa.

Într-o fază anterioară a istoriei, o astfel de predare iminentă a puterii ar fi fost realizată fără probleme și implicații majore. În 2024, o astfel de continuitate nu se poate aștepta.

Dușmanii Americii dau târcoale

Precedentele alegeri din Statele Unite au fost marcate de cele mai grave valuri de dezordine civilă (revolte sociale) și instabilitate politică din ultimele decenii. Fiecare partid a contestat legitimitatea reciprocă a celuilalt, desfășurând civili radicalizați de o presă care a pus etichete, nu a relatat faptele.

Mulți se așteaptă ca, în 2024, America să fie tulburată de o disfuncționalitate politică internă într-un mod pe care nu l-am mai văzut vreodată. Iar restul lumii va trăi sub o „pax americana” tot mai contestată.

Nu doar soarta conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu va fi determinată de bătălia pentru putere de la Washington, ci și a NATO.

Pentru Netanyahu, obiectivul este să prelungească războiul până în 2025 (sau să-l extindă într-un conflict regional), mizând securitatea viitoare a Israelului pe presupusa indulgență mai mare a unei administrații republicane.

În mod similar, pentru Iran, Liban și Yemen, o prudentă și muribundă Administrație Biden reprezintă cea mai mare oportunitate de escaladare.

Pentru China, momentul optim să acționeze pentru a ocupa Taiwanul va fi când Washingtonul își va îndrepta privirea în altă parte, poate spre dezordinea internă de după alegeri.

Lumea trăiește cel mai periculos moment de după Al Doilea Război Mondial, iar logica evenimentelor, în fiecare piesă, duce la o escaladare suplimentară pentru anul următor.

Pentru 2024, tensiunile interne acumulate în SUA vor crea o buclă cu sângeroasele conflicte regionale răspândite pe tot globul, iar miza va fi devorarea imperiului american.

2023 a fost un an greu, plin de lupte și mizerie umană. Dar, să nu ajungem să-l considerăm „Ultima vară de pace” a ordinii mondiale în care am crescut. Furtuni tulburătoare (încă îndepărtate) se văd la orizont.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
919 afisari

8 COMENTARII

  1. Schimbarile cele mai importante se vor intampla indiferent de cine castiga in SUA. Diferenta dintre Trump si Biden s-ar putea sa fie mai mica decat pare

    • Cezarica, baiatul asta se face ca nu pricepe ca in SUA khazarii joaca la 2 capete si ca oricine castiga se va proceda cum dispun elitele financiare khazare.
      Partidele politice si Democratia sunt doar fumuri de ametit alegatorii.

      • Richtig beschrieben!
        Ich kann mich nicht erinnern dass nach einer Wahl irgend eine Verbesserung der Lebensqualität für die Bevölkerung durch die Politdarstelle erfolgte!
        Die Politik ist bereits so weit von der alltäglichen Lebenswirklichkeit des Bürgers entfernt, dass ihre Arbeit eher einer Werbung für die Politik gleicht Inkompetenz, Verachtung und Arroganz der Macht. Die Regierung kümmert sich nicht mehr um die Bürger, aber deren Luxus Leben ist gesichert.

  2. Nu va alarmati,revine calare pe Dosare penale zmucitul,cel care promite mereu ca va face „America mareata „. La fel ca Musolini,care le promitea bezmeticilor italieni ” Italia mareata „. Si Hitler le promitea istericelor nemtoaice ” Deutchland uber ales „. Cine a vazut documentarele isttorice,stie deswpre ce este vorba.

  3. Nu va alarmati,revine calare pe Dosare penale zmucitul,cel care promite mereu ca va face „America mareata „. La fel ca Musolini,care le promitea bezmeticilor italieni ” Italia mareata „. Si Hitler le promitea istericelor nemtoaice ” Deutchland uber ales „. Cine a vazut documentarele isttorice,stie despre ce este vorba.

  4. Der rumänische Präsident K.J. wurde auch nicht vom Volk gewählt sondern von der USA Elite ausgewählt. Jetzt ist Rumänien von den USA und NATO ein besetztes Land.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger