Cauta

Presiune pe Rusia.Tările industrializate s-au înhămat în „războiul grâului”

Miniștrii de externe ai  țărilor G7 au promis că vor consolida izolarea economică și politică a Rusiei, vor continua să furnizeze arme Ucrainei și să combată „războiul grâului” purtat de Moscova.

După ce s-au întâlnit într-un castel vechi de 400 de ani din stațiunea Weissenhaus de la Marea Baltică, înalți diplomați din Marea Britanie, Canada, Germania, Franța, Italia, Japonia, Statele Unite și Uniunea Europeană s-au angajat  să-și continue asistența militară și de apărare pentru „atâta timp cât este necesar”.

De asemenea, au abordat dezinformarea rusească, menită să învinuiască Occidentul pentru problemele legate de aprovizionarea cu alimente în întreaga lume din cauza sancțiunilor economice impuse Moscovei.

„Am făcut destule pentru a atenua consecințele acestui război? Nu este războiul nostru. Este un război al președintelui Rusiei, dar avem responsabilitate globală”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Întâlnirea din nordul Germaniei, la care au participat  miniștrii de externe ai Ucrainei și ai Moldovei, a scos în evidență și preocupările privind securitatea alimentară.

„Oamenii vor muri în Africa și Orientul Mijlociu și ne confruntăm cu o întrebare urgentă: cum pot fi hrăniți oamenii din întreaga lume? Ce se va întâmpla dacă nu avem cerealele de care avem nevoie și le primeam din Rusia și Ucraina”, a spus Baerbock.

Ea a adăugat că G-7 va lucra la găsirea de soluții logistice pentru a scoate “mărfurile vitale” din depozitele Ucrainei înainte de următoarele recolte.

Cheia pentru a pune mai multă presiune asupra Rusiei este interzicerea sau eliminarea treptată a cumpărării petrolului rusesc, statele membre UE fiind așteptate săptămâna viitoare să ajungă la un acord în această problemă.

Pe de altă parte, miniştrii agriculturii din G7 au criticat decizia Indiei de a interzice exporturile de grâu după un recent val de căldură, spunând că aceasta „nu va face decât să exacerbeze criza” în aprovizionarea cu cereale, care este deja sub presiune din cauza războiului din Ucraina.

Lansată la 24 februarie, ofensiva militară rusă perturbă grav activitatea agricolă în zona rurală a Ucrainei, care, înainte de invazie, era al patrulea exportator mondial de porumb şi pe cale să devină al treilea exportator de grâu.

Din cauza blocadei din porturile ţării, aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

Ultimele stiri

  • Firea ajunge la 4 procente în spatele lui Nicușor Dan, iar Piedone coboară pe locul 4 și s-ar putea retrage din cursă
  • Gabriela Firea: Foișor e în topul european al spitalelor de ortopedie
  • S-a aflat! Digi nu poate cumpăra – încă – Telekom România. Ce se întâmplă cu tranzacția anului
  • S-a dat alerta pe o stradă din Capitală! Grenadă găsită la vila familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, dacă nu venea…”
  • Care sunt politicienii în care românii au cea mai multă încredere, conform unui sondaj recent
  • Natura s-a dezlănțuit! Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în zona Moldovei – VIDEO
  • Reţea de trafic cu Ozempic vândut „la negru”. 13 persoane, reţinute de către oamenii legii din București. Detalii incredibile din dosar
  • Comunicat de presă AGRI-EW
  • Amenajare peisagistică nouă de-a lungul șoselei Olteniței
  • Poza Zilei
  • Exit mobile version