Cauta

Președintele ”America First” răstoarnă ordinea mondială

În primele 100 de zile de când a revenit la Casa Albă, Donald Trump a dus o campanie adesea imprevizibilă, care a răsturnat părți ale ordinii bazate pe reguli

A lansat un război tarifar fără precedent și a redus ajutorul extern al SUA. A denigrat aliații NATO și a îmbrățișat povestea Rusiei cu privire la invazia sa din Ucraina.

În primele 100 de zile haotice de când a revenit la Casa Albă,  Donald Trump s-a lansat într-o  campanie adesea imprevizibilă, care a răsturnat părți ale ordinii globale bazată pe reguli, relatează Reuters.

„Trump este mult mai radical acum decât era acum opt ani”, a declarat Elliott Abrams, un conservator care a servit sub președinții Ronald Reagan și George W. Bush înainte de a fi numit trimis special al SUA pentru Iran și Venezuela în primul mandat al lui Trump.

„Asistăm la o perturbare uriașă în afacerile mondiale”

Agenda „America pe primul loc” a lui Trump din al doilea mandat a îndepărtat prietenii și a încurajat adversarii, ridicând în același timp întrebări cu privire la cât de departe este pregătit să meargă. Acțiunile sale au neliniștit atât de mult unele guverne încât acestea reacționează în moduri care ar putea fi dificil de anulat, chiar dacă un președinte american mai tradițional este ales în 2028.

„Asistăm la o perturbare uriașă în afacerile mondiale”, avertizează Dennis Ross, fost negociator pentru Orientul Mijlociu în administrațiile democrată și republicană.

Evaluarea zguduirii sistemului global de către Trump provine din interviurile Reuters cu mai mult de o duzină de actuali și foști oficiali guvernamentali, diplomați străini și analiști independenți din Washington și din capitalele din întreaga lume.

Mulți văd puține șanse ca Trump să-și pondereze abordarea și se așteaptă, în schimb, ca multe țări să facă schimbări de durată în relațiile lor cu SUA pentru a se proteja împotriva politicii sale neregulate.

Aliații europeni, de exemplu, încearcă să își stimuleze propriile industrii de apărare pentru a reduce dependența de armele americane. În Coreea de Sud s-au intensificat dezbaterile privind dezvoltarea propriului arsenal nuclear. Și au crescut speculațiile că deteriorarea relațiilor ar putea determina partenerii SUA să se apropie de China, cel puțin din punct de vedere economic.

În joc, spun experții, este viitorul unui sistem global ce a prins contur în ultimele opt decenii, în mare parte sub primatul Statelor Unite: liberul schimb, statul de drept și respectul pentru integritatea teritorială.

Însă sub conducerea lui Trump, care a disprețuit organizațiile multilaterale și care privește afacerile globale prin prisma tranzacțională a unui fost dezvoltator imobiliar, această ordine mondială este profund afectată.

Acuzând partenerii comerciali că au „jefuit” SUA timp de decenii, Trump a pus în mișcare o politică tarifară radicală care a penalizat piețele financiare, a slăbit dolarul și a declanșat avertismente privind o încetinire a producției economice mondiale și un risc crescut de recesiune.

Unii analiști susțin că Trump ar putea încerca să reînvie o structură globală pe modelul Războiului Rece, în care marile puteri își delimitează sfere geografice de influență.

Ultimele stiri

  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Exit mobile version