AcasăPoliticaPremierul Orban, amendat cu 3.000 de lei. De ce a fost sancționat...

Premierul Orban, amendat cu 3.000 de lei. De ce a fost sancționat premierul

Premierul Ludovic Orban a fost sancționat cu două amenzi, după apariția în spațiul public a unei fotografii în care apare fumând, într-un birou, din Palatul Victoria, fără mască, aproape de alți membri ai Executivului.

„Prim-ministrul Ludovic Orban a achitat astăzi, 30 mai a.c., prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, două amenzi în valoare cumulată de 3000 de lei, la cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat și nepurtarea măștii în spații închise”, se arată într-o informare a Guvernului.

„Premierul consideră că regulile trebuie respectate în aceeași măsură de către orice cetățean, indiferent de poziția pe care o ocupă, iar în cazul în care acestea sunt încălcate trebuie aplicate sancțiunile stabilite de lege, fără a face distincție”, potrivit documentului transmis sâmbătă.

Orban a precizat că poza a fost făcută luni cu ocazia zilei sale de naştere (57 de ani) şi și-a recunoscut greșeala și afirmînd că va plăti amenda pentru că a fumat într-un spaţiu închis.

Nerespectarea măsurilor individuale de protecție este considerată contravenție.
Obligativitatea purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă sunt măsuri reglementate în baza legii prin ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne.

Conform prevederilor legale, nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor constituie contravenții, pe durata stării de alertă, în măsura în care nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii penale infracțiuni,.

Aceste contravenții se sancționează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei.

author avatar
Marius Vladeanu