AcasăPoliticaPremierul Ciolacu cere demiteri în lanț în cazul „azilelor groazei”: „Acest grup...

Premierul Ciolacu cere demiteri în lanț în cazul „azilelor groazei”: „Acest grup infracțional organizat, cu complicitatea unor funcționari, trebuie să…” – VIDEO

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, la începutul ședinței de Guvern de vineri, să fie destituite conducerile mai multor instituții, în cazul bătrânilor chinuiți în ceea ce a ajuns să fie cunoscut în presă drept „azilele groazei”.

Șeful Guvernului a cerut în acest caz ministrului Muncii să fie destituită conducerea ANPIS – Agenția Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi cea a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov.

Citiți și: S-a trezit şi Protecția Consumatorilor: a mers abia acum la centrele de vârstnici. Ce nereguli au găsit

DIICOT, primele măsuri după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile: 24 de arestări!

Şi-au bătut joc de bătrâni: i-au înfometat şi folosit ca sclavi! Percheziții de amploare ale DIICOT

Ciolacu: Oameni în vârstă, bolnavi și vulnerabili care, în loc să fie ajutați, au fost efectiv torturați

Ciolacu a declarat, la începutul ședinței de vineri a Executivului pe care-l conduce, că nu a putut parcurge toate stenogramele apărute în presă în acest caz.

„Mi-aș fi dorit astăzi să vorbesc despre măsurile economice, sociale pe care urmează să le luăm în ședința de guvern, dar atât eu, cât și dumneavoastră, cu toții suntem oameni și am văzut ce s-a întâmplat în acele aziluri ale groazei, așa cum au fost denumite, pe bună dreptate, de către presă. Oameni în vârstă, bolnavi și vulnerabili care, în loc să fie ajutați, au fost efectiv torturați. Eu, personal, vă spun sincer, nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracțional organizat, cu complicitatea unor funcționari, trebuie să răspundă cât mai repede. Și îi solicit domnului ministru al muncii ca, astăzi, conducerea ANPIS să fie destituită, precum și conducerea AJPIS Ilfov.

Conducerea AJPIS Ilfov, care are atribuții clare de control și autorizare a acestor centre, a autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 și un centru autorizat provizoriu de această dată, celelalte definitiv, pe data de 10.05.2023.

Domnul ministru o să meargă la briefing să vă prezinte pozele din dosar care arată că aceste centre sunt niște hoteluri de cinci stele, precum și realitățile pe care le-a găsit presa acolo. Deci, anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au dus către conducerea ANPIS, către autorizare, imagini și lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea. De aceea, domnule ministru, vă rog frumos, toate materialele pe care le aveți să le puneți la dispoziția presei, toate informațiile pe care le aveți şi să detaliați tot parcursul de autorizare şi absolut totul, ca românii să știe exact ce s-a întâmplat”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu: „Aveau atribuții de control și s-a ajuns în situația în care s-a ajuns”

Totodată, premierul Ciolacu a mai solicitat destituirea președintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi. Premierul a făcut apel la adresa conducerii Consiliului Judeţean Ilfov şi, respectiv, a Primăriei Sectorului 3, cerându-le să destituie „de urgenţă” şefii DGAPSC-urilor locale.

„Vreau să fac, nefiind în atribuțiile mele de prim-ministru, un apel la conducerea Consiliului Județean Ilfov şi conducerea Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgență conducătorii DGASPC-urilor locale, pentru că sunt în atribuțiile lor şi vă citez din lege, „atribuții de furnizare, administrare și contractare a serviciilor sociale, fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate, precum și de monitorizare financiară și tehnică a contractelor încheiate.” Deci, aveau atribuții directe în ceea ce priveşte funcţionarea şi calitatea serviciilor către persoanele vârstnice, copii sau persoane cu dizabilități. De asemenea, doresc destituirea din funcţia de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, această instituție având un corp de control și atribuții clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire. Constatăm că sunt deja trei instituții: una locală, două centrale, care aveau atribuții de control și s-a ajuns în situația în care s-a ajuns”, a mai spus premierul.

„Această anchetă să fie o prioritate”

Ciolacu i-a cerut șefei de la Ministerul Justiției, Alina Gorghiu, să discute cu conducerea DIICOT, în așa fel încât ancheta în cazul de față „să fie o prioritate”.

„O să am o rugăminte la doamna ministru a justiției, deoarece nu este în atribuțiile mele, de a avea o discuţie foarte clară cu conducerea DIICOT, astfel încât această anchetă să fie o prioritate. Aş dori de la domnul ministru de interne să solicite Poliţiei Române clarificări de ce nu s-au luat măsuri, cunoscându-se aceste fapte de mai multă vreme. Mai mult, neluându-se măsuri, lucrurile au dus către o autorizare definitivă a acestor centre. Vreau, ca prioritate, de la toate autoritățile care au atribuții de control, o verificare în toată țara a tuturor acestor centre de stat sau particulare în ceea ce privește asistența pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități. Să pună umărul Poliția Română, Direcția de Sănătate Publică, ANSVSA-ul, ANPC-ul”, a mai spus Ciolacu.

Premierul anunță, pentru ultima zi a acestei săptămâni, o ședință la Guvern, la care ar urma să participe mai mulți miniștri, dar și președinții de autorități cu atribuții de control.
„Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de interne, ministrul muncii, ministrul justiției, ministrul sănătății și ministrul dezvoltării şi toți președinții de autorități cu atribuții de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului român”, a conchis Marcel Ciolacu.

author avatar
Andrei Coman
291 afisari

15 COMENTARII

  1. Nu vreau demiteri. Și după mutați in alta parte.
    Trebuie sa li se confiște averea pe care nu o pot justifica chit ca este pe la rude etc pe ce nume. Hai ca se poate ușor azi.
    Și dat despăgubiri amenzi uriașe sa plătească tot ce ar fi trebuit sa facă și nu au făcut.
    Numai așa se termina in rest apa de ploaie și praf in ochi se dau niște șpăgi acolo și își bat joc de noi.
    Demitere este o gluma proasta și asta Ciolacu își bate joc de noi dacă crede ca punem botul la vrăjeala asta ieftină.
    Ne prostește pe fata.
    Gata: ori justiție repede, amenzi uriașe și confiscări și nu procese pe 20 de ani și achitări ori se rupe de tot încrederea in aceste partide

    • Ce ti e si cu ipocrizia
      Azilele alea functionau de ani de zile, cu autorizatii emise cand altii erau la guvernare.
      Banescu ar trebui sa se intrebe cati preoti au calcat in acele azile si cati au sesizat autoritatile de neregulile gasite.Sa nu spuna ca toti batranii erau slabi si subnutriti de la natura.

  2. Te si crede cineva! Pina nu ii dai afara din partid pe Firea si Pandele si pe ceilalti membri psd implicati esti doar un papagal.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger