AcasăPoliticaPremierul are un nou „subaltern”. Ciucă l-a prezentat, de față cu miniștrii,...

Premierul are un nou „subaltern”. Ciucă l-a prezentat, de față cu miniștrii, pe ION – primul consilier guvernamental ce foloseşte inteligenţă artificială – VIDEO

Premierul Ciucă are un nou consilier în echipa guvernamentală. Se numește ION, iar șeful Executivului a ales să-l și prezinte, la începutul ședinței de miercuri, de la Palatul Victoria, de față cu miniștrii din Cabinetul pe care-l conduce, pe consilierul guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială. Nu oricum, ci schimbând câteva cuvinte cu robotul ce seamană foarte mult cu o oglindă.

„O să începem şedinţa de Guvern cu o surpriză. Astăzi este 1 martie, e prima zi calendaristică a primăverii, este ziua Mărţişorului. Le doresc doamnelor şi domnişoarelor să aibă o primăvară frumoasă şi astăzi avem o surpriză care nu aparţine Guvernului, ci aparține unor români care au avut o iniţiativă de apreciat.

Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel naţional şi internaţional pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială. Este aici în stânga mea. Vi-l prezint. Numele lui este ION şi vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI”, a început prin a spune șeful Guvernului, în debutul ședinței de miercuri a Executivului.

Ce rol are consilierul ION

Până să „discute”, scurt, cu robotul ION, care are aspectul asemănător unei oglinzi, Ciucă a mai spus: „Va primi rolul de consilier onorific al premierului şi apreciez că rolul lui e să ne ajute pe noi să îi putem ajuta mai bine pe cetăţenii români, informând Guvernul României în timp real cu propunerile, cu problemele şi cu dorinţele românilor”.

Totodată, șeful Executivului a mai spus: „E o iniţiativă a unor cercetători şi profesori români. (…) Proiectul ION reprezintă un sistem care (…) foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”.

Nu în ultimul rând, premierul a mai ales să sublinieze că este un proiect românesc „100%”.

author avatar
Andrei Coman