AcasăPoliticaPremieră în sectorul 4! Unul dintre cele mai spectaculoase bazine de înot...

Premieră în sectorul 4! Unul dintre cele mai spectaculoase bazine de înot din țară, inaugurat. Camelia Potec, alături de primarul Daniel Băluță

Copiii din Sectorul 4 al Municipiului București pot face performanță la cel mai modern complex sportiv din România. 

Daniel Băluță, primarul sectorului 4, a inaugurat astăzi, la Școala nr. 190, în prezența campioanei olimpice de natație, Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, un bazin de înot semiolimpic și o sală de sport dotată cu echipamente care să faciliteze activitățile sportive.

În curtea Școlii Gimnaziale nr. 190 din sectorul 4 al Capitalei, pe amplasamentul unei ruine, a fost ridicată o clădire în care a fost construit unul dintre cele mai spectaculoase bazine de înot din țară. Și, ca tabloul să fie complet, tot în aceeași clădire, fosta sală de sport a unității de învățământ, aflată într-o stare avansată de degradare, cu pardosele și pereți plini de mucegai, a fost extinsă, modernizată și dotată cu echipamente și accesorii noi. 

O clădire nouă și modernă adăpostește acum noul bazin semiolimpic, cu o suprafață de 1.200 mp și toate anexele tehnice necesare utilizatorilor, precum vestiare, dușuri, grupuri sanitare, camere pentru personalul didactic, spatii tehnice, camere pentru echipamente sportive. 

Noul bazin are o lungime de 25 de metri, 15,4 metri lățime și șase culoare de înot, iar datorită acestor dimensiuni a putut fi omologat inclusiv pentru competițiile naționale și internaționale de natație. 

Totodată, au fost amenajate și 129 de locuri de gradene pentru spectator și părinți care își vor urmării copiii, în cazul organizării de competiții sportive.

Lucrările la noul bazin au început în urmă cu aproximativ un an, în curtea școlii 190 și a fost construit din temelie, pe amplasamentul vechiului bazin, care era descoperit, dezafectat, fără dimensiuni competiționale, nefolosit de foarte mulți ani și aflat într-o avansată stare de degradare. 

„Investițiile în infrastructura educațională și infrastructura sportivă au reprezentat o prioritate pentru comunitatea noastră, pentru că timp de 30 de ani s-a făcut mult prea puțin pentru tot ceea ce înseamnă educație și sport. Acest bazin pe care l-am inaugurat astăzi are o importanță multiplă pentru noi, pentru că realizează o bază de selecție dosebită pentru viitorii campioni, copiii din sectorul 4 având acces liber la această facilitate sportivă. Îi mulțumesc Cameliei pentru eforturile făcute pentru omologarea acestui bazin de înot și sper să avem în sectorul 4 tot mai mulți campioni”, a declarat Daniel Băluță, primarul sectorului 4.

De această bază sportivă vor beneficia, în primul rând, elevii care învață la școlile și liceele din Sectorul 4. Mai exact, aproximativ 30.000 de copii din tot sectorul au de acum posibilitatea să practice înotul, gratuit, în cadrul orelor de sport, la bazinul de la Școala nr. 190. 

Mai mult decât atât, în urma semnării unui protocol de colaborare între Primăria Sectorului 4 și Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, și lotul olimpic de natație va putea folosi această bază sportivă.

„Trebuie să recunosc că am emoții, am emoții ca atunci când am ajuns prima oară la bazin, când trebuia să mă dezechipez și să intru să înot, însă de data asta nu voi intra să înot, însă emoțiile sunt aceleași. Totodată vreau să vă spun că sunt extrem de bucuroasă să particip la inaugurarea unui bazin, unui bazin atât de important pentru viitoarele generații. Îl felicit pentru acest lucru pe domnul primar și îi felicit și pe locuitorii acestui sector că au parte de o astfel de bază sportivă”, a declarat Camelia Potec.

Cât privește dotările specifice, noul bazin este prevăzut cu un sistem performant și sigur de recirculare, filtrare și tratare a apei și un sistem de încălzire/climatizare ce se va baza pe două centrale de tratare a aerului, cu recuperator de căldură în plăci. Asta înseamnă că apa din bazin va fi încălzită, în permanență, tratată, cu un nivel al PH-ul  corespunzător, iar umiditatea din aer va fi controlată și menținută în limite conforme prin aerisire permanentă.

Odată cu realizarea bazinului de înot acoperit a fost reabilitată, modernizată și extinsă și actuala sală de sport a Școlii Generale nr. 190, aflată, de asemenea, în stare de degradare, cu suprafețe afectate de mucegai, pardoseală distrusă, accesorii și obiecte sanitare deteriorate și cu infiltrații de apă către interior, la fiecare ploaie. 

În urma lucrărilor, copiii au la dispoziție acum o sală de sport complet refăcută, cu o suprafață de 600 mp, cu o pardoseală nouă, specifică suprafețelor de joc, echipamente și accesorii noi care sa faciliteze activitatile sportive, cu vestiare și grupuri sanitare moderne și un sistem de termoficare eficient. De noile facilități sportive vor beneficia cei 1.872 de elevi ai Școlii Nr. 190, precum și elevii care vor fi implicați în competițiile ce vor fi organizate aici.

Costurile pentru realizarea modernului bazin sunt acoperite din bani europeni, în urma unui proiect cu finanțare nerambursabilă în valoare totală de peste 12 milioane de lei.

author avatar
Andrei Coman