AcasăPoliticaPregătiri de război în Transnistria, frisoane la București

Pregătiri de război în Transnistria, frisoane la București

Sunt pregăriri de război în Transnistria, acolo unde miroase tot mai puternic a praf de pușcă. Autoritățile din autoproclamata republică separatistă au început să monteze blocuri de ciment pe șoselele ce duc spre principalele orașe din regiune, iar Tiraspolul este deja „blindat” de tancurile rusești, prezente ca „forțe de menținere a păcii”.

Lipsește doar scânteia care să aprindă luptele, o chestiune de zile, după cum spun oamenii din zonă.

Ce se întâmplă „azi” în Republica Moldova dă frisoane Bucureștiului. România se află într-o poziție ingrată, fiind obligată să decidă cât mai repede cu privire la implicarea sa într-un eventual conflict transnistrean.

Vasile Dîncu, îngrijorat și nu prea

Dacă n-am știi că deciziile importante legate de țara noastră se iau la Washington, poate că am avea unele îngrijorări vizavi de declarațiile sforăitoare ale politicienilor de la București. Așa, însă, dormim oarecum liniștiți, cum face și Vasile Dîncu, ministrul Apărării.

Pentru șeful armatei române, situația din Transnistria trebuie să ne îngrijoreze, dar nu o face.

Sigur că trebuie să ne îngrijoreze tot ce se întâmplă și ne îngrijorează ce se întâmplă în jurul țării noastre atunci când este vorba de conflicte. Vedem în aceste evenimente o provocare, o încercare de a crea un conflict în această zonă care, în acest moment, după analizele noastre, nu are șanse să se dezvolte. Sigur că Guvernul Republicii Moldova gestionează această situație, sunt într-o situație de a verifica, de alarmă, dar nu vedem ca fiind o problemă aceasta – VASILE DÎNCU

Despre eventuala înarmare a Moldovei, pentru a face față unui conflict cu separatiștii din Transnistria, Vasile Dîncu afirmă că, la nivel guvernamental, „în acest moment nu avem asemenea discuții. Noi suntem cel mai important hub umanitar și nu avem în acest moment discuții legate de arme”.

Cobasna – cel mai mare depozit de armament din Europa!

Pentru Rusia, Transnistria are o importanță majoră și eventuala „unire” cu sudul cucerit al Ucrainei ar fi o lovitură reușită de Moscova.

NATO vede în această regiune separatistă din Republica Moldova un pericol la fel de mare precum Kaliningradul, enclava rusă din Polonia. Dacă rachetele Iskander din Kaliningrad amenință vestul Europei (și, implicitit, bazele americane de acolo), posibilitatea ca Rusia să transfere în Transnistria arme nucleare intercontinentale echivalează cu o țintă pusă pe bazele NATO din Europa centrală și sud-estică.

Deocamdată, însă, nu se cunoaște nimic despre intențiile viitoare ale Kremlinului, dar ce se știe cu certitudine este că la Cobasna, în Transnistria, se află cel mai mare depozit de armament din Europa!

Creat în anii ’40, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, Depozitul de arme Cobasna conținea arsenalul Armatei a 14-a a URSS. Tot în acest depozit erau și arme destinate RDG-ului și Cehoslovaciei. Acum, este păzit de trupele ruse staționate în Transnistria. Se bănuiește că la Cobasna sunt între 20 și 42.000 de tone de arme (infanterie și artilerie) și echipamente militare. Experții susțin că întreaga cantitate de armament din Depozitul Cobasna este suficientă pentru un război întins pe câteva decenii! Iar bombardarea și detonarea depozitului ar echivala cu impactul bombelor nucleare lansate de americani la Hiroshima și Nagasaki, în 1945!

Pretextul căutat de Moscova

Generalul maior Rustam Minnekaev, adjunct la comanda Districtului Militar Central rus, a făcut o serie de afirmații care în mod cert au ridicat nivelul de alertă la București. Vorbind despre ofensiva în țara vecină, Minnekaev a spus că obiectivul Rusiei este să „unească” sudul Ucrainei cu Transnistria! „Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire în Transnistria, acolo unde există și fapte de oprimare a populației de limbă rusă”.

Două elemente trebuie extrase de aici:

  • 1. Strategia Kremlinului este de a crea un coridor de la Tiraspol până în Crimeea;
  • 2. Pretextul oprimării etnicilor ruși din Transnistria este același folosit și pentru intervenția în Ucraina. Problema e că, de prin 2000 încoace, populația din stânga Nistrului chiar a avut parte de un statut special acordat de Chișinău, deci nici vorbă de oprimare. Politicienii din Capitală s-au obișnuit cu ideea că nu pot exercita nicio autoritate în Transnistria, drept pentru care au renunțat la orice pretenții teritoriale, acceptând inclusiv punctele de control ridicate de Tiraspol, care nu sunt altceva decât niște vămi neoficiale.

Vadim Krasnoselsky, liderul nerecunoscut al Transnistriei, a trimis un mesaj președintelui Maia Sandu: Orice agresiune asupra regiunii separatiste „poate fi prologul unui mare război. Trebuie să ajungem la o înțelegere, înainte de orice”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.015 afisari

10 COMENTARII

  1. Cineva zicea că a fost la Tiraspol acum cîșiva ani iar blocurile de beton erau tot acolo.
    Treaba cu cel mai mare depozit de arme și muniție din Europa e ciudată. De ce să ții depozitul peste mări și țări unde e greu de păzit și apărat? Cînd și cum ți-ar fi de folos.
    Dacă-i minciună de ce și Bucureștii o întrețin? Dacă-i adevărat de ce Bucureștii, Bruxelul și OTAN au lăsat așa ceva în coastele lor?

      • Partea proasta, ca ucrainieni doresc cu orice preț, atragerea și altor tari vecine în conflictul lor, a se vedea declarația unui alt actoras cu funcție Arestovici, omul lui zelinski, care vrea rezolvarea Transnistriei iar provocările nu este exclus sa vina de la ucraimieni

    • Domnul Marcel, Marcel Ciolacu a spus ca suntem pregatiti. Stati linistiti la locurili voastre.

  2. Ziare.com UN SITE CE INSTIGA LA URA , CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!! FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI , JEGURI PATENTATE , PLEAVA JURNALISMULUI DE CEA MAI JOASA SPETA , COLABORATORI VIERMANOSI , DEJECTII UMANE .GUNOAIE INFECTE
    SLUGILE CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOTAL ROMANIA SI AU INDATORAT-O PENTRU SECOLE . FALSI JURNASITI DE PE ZOAIE.com mizerabil de mincinosi

  3. În atenția redacției Național:

    Ați vrea, totuși, să faceți ceva cu persoana care poluează spațiul comentariilor cu frustrări și majuscule? Mă refer la „ZIARE.COM un site de copisti analfabeti”. Nu zic că are sau nu dreptate, dar în condițiile în care cenzurați odiosul cuvânt cu P și alte expresii folosite, dealtfel, în mediul literar, ar fi normal să filtrați puțin și inepțiile, respectiv frustrările la adresa unora scrise pe site-ul altora.
    Altfel devine penibil.

  4. Pai sa ajunga la o intelegere pentru a nu se escalada situatia, mai ales ca nu Moldova a initiat atacurile. Transnistrenii au recunoscut ca atacurile au venit dinspre Ucraina (adica din partea opusa Moldovei), cel mai probabil agitatori ucraineni. Nu este insa complet exclus ca ele sa fi fost facute chiar de niste transnistreni pentru a avea motiv sa cheme Rusia in ajutor, ca sa obtina independenta fata de Moldova, sau poate chiar Moldova, daca asta o fi planul lui Putin.

  5. Ce frisoane, bai, e acolo domnul jeneral de karton de Ciukalau, rezolva ala situatia cat ai zice Cap De Pork, sau cap de peste !! Daca nu, macar ii rezolva pe romanasi, ii baga in razboi, si aia e, macar o sa zica ca a facut si el ceva bun pentru patrie si colonia esuata semi-bananiera !! Ha ha ha 🙂 Bai, acum ca iar s-a scumpit la loc benzina, deja chiar toti tefeleii si fatalaii coloniei esuate au deja toate bajele facute, langa usa, e clar ca in maxim 1 luna incepe exodul !! Bai, scapa cine poate, iar aia care raman in urma o sa fie folositi de Ciukalau si de Ciorlaku ca si carne de tun, sau si mai bine, ca si scuturi umane, in timp ce umflatul ala gras de Cap de Pork o sa stea iar ascuns in bunkarul lui personal de sub Bukale !!

  6. Cu aceasta guvernare și alianța odioasa și impostoare, România se duce în cap economic pe zi ce trece, cetățeanul este sărăcit de scumpirile în lanț, dar tace și suporta ca vita, în timp ce politicieni se plina prin Ucraina plângăndu, le de milă ălora

  7. Aceasta provocare este facuta de NATO prin nazistii ucraineni ,Romania sa si vada de problemele lor au distrus RO

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger