AcasăPoliticaPrăbușirea Imperiului Francez. De ce este Niger o miză uriașă

Prăbușirea Imperiului Francez. De ce este Niger o miză uriașă

Mai întâi, a fost Mali. Apoi, a urmat Burkina Faso. Astăzi, în această saga epică a revoltei anti-Occident care străbate Sahelul este rândul Nigerului să intre în scenă. A treia țară în care s-a produs o lovitură militară din 2020 încoace. Scenariul e același și scopul declarat unul singur – eliberarea de sub controlul exercitat de Franța.

În fiecare dintre aceste puciuri armate, ofițerii militari implicați au prezentat aceleași motive pentru preluarea puterii: îngrijorări crescânde cu privire la o creștere a terorismului și subdezvoltarea socială și economică cronică a țării. Într-adevăr, deși vorbim despre una dintre cele mai bogate regiuni din lume în ceea ce privește resursele naturale (petrol, aur și uraniu), Sahelul este în același timp și printre cele mai sărace zone de pe Pământ. Iar Nigerul este un exemplu izbitor: printre cei mai mari exportatori de uraniu, dar la coada clasamentului Indicelui Dezvoltării Umane.

Pentru această situație, generalii care au preluat puterea consideră că responsabilitatea revine exclusiv Franței. Toate țările Sahelului sunt, la urma urmei, foste colonii franceze, să nu uităm asta! Și, ca orice putere imperială, Parisul a continuat să exercite o influență uriașă asupra fostelor sale avanposturi, înlocuind dominația directă (prin arme) cu forme mai subtile de control neocolonial (cu bani).

Dintotdeauna s-a obișnuit ca puterile occidentale să impună forme de supunere monetară coloniilor lor, care erau obligate să utilizeze monede emise și controlate de centrele imperiale, pentru a asigura controlul economic și beneficiile financiare ale țărilor europene. Ceea ce a diferențiat Franța de alte puteri a fost supraviețuirea imperiul său monetar. În timp ce majoritatea coloniilor africane, după ce și-au câștigat independența (anii ’50-’60), au adoptat monede naționale, Franța, cumva, a reușit să convingă statele din Africa Centrală și de Vest (Sahel) să mențină moneda colonială, francul (CFA).

Ca urmare, CFA este și azi utilizată de 14 țări, în mare parte foste colonii franceze, inclusiv Mali, Burkina Faso și Niger. În ciuda „Africanizării” formale a acestui grup, care a implicat transferul sediului celor două bănci centrale ale francului CFA pe continentul African, Franța continuă să se bucure de un control de anvergură asupra sistemului-și a țărilor care îl folosesc.

Pentru Occident și în mod special pentru Franța, păstrarea unei influențe asupra statelor africane este un obiectiv major. Nigerul, de exemplu, este cea mai importantă sursă de uraniu a Parisului, „hrănind” centralele nucleare care furnizează aproximativ 70% din electricitatea țării. Dar, în același timp, doar unul din șapte locuitori ai Nigerului (și doar 4% din mediul rural!) are acces la electricitate! Ce-i mai nemulțumește pe africani? Poate faptul că, în mod surprinzător (sau nu, ar zice Macron!), 85% din compania care operează industria uraniului din Niger este deținută de Comisia franceză pentru Energie Atomică și de încă două firme franceze?! Guvernul Nigerului deține doar 15%!

Nu-i de mirare că generalii puciști vorbesc despre o jefuire sistematică a resurselor naturale. Din cele 10 țări cu cel mai scăzut indice de Dezvoltare Umană din lume, cinci fac parte din zona francului.

În plus, controlul Franței nu se limitează la zona financiar-economică. Nigerul este principala bază militară în Sahel a Franței, găzduind aproximativ 1.500 de soldați staționați în capitala țării. Complicând și mai mult lucrurile, aflați că în Niger sunt și undeva la 1.000 de soldați americani, care operează sub umbrela Comandamentului Africii al Statelor Unite (Africom).

În Mali, prima țară în care a avut loc o lovitură de stat, noul lider militar, Assimi Go, a expulzat armata franceză, a tăiat legăturile diplomatice și chiar a interzis franceza ca limbă oficială. În Burkina Faso, tânărul lider revoluționar Ibrahim Traor a expulzat și el trupele franceze și a interzis exporturile către Paris. Și Nigerul a acționat similar – noul Guvern a revocat o serie de acorduri de cooperare militară cu Parisul, a închis spațiul aerian al țării și a anunțat că suspendă exportul de uraniu către Franța. „Încă din copilărie, m-am opus Franței. A exploatat toate bogățiile țării mele – uraniu, benzină, aur. Cei mai săraci nigerieni nu pot mânca de trei ori pe zi din cauza Franței”, a declarat un om de afaceri local într-o intervenție la BBC.

Pe străzi, oamenii sprijină loviturile militare și vorbesc despre obținerea libertății politice, a suveranității și independenței economice. În cel mai recent raport pe acest subiect, ONU a transmis că sprijinul popular pentru aceste noi guverne militare trebuie înțeles ca fiind „simptomatic al unui nou val de aspirație democratică, extins pe întreg continentul african”.

Omenirea este la un pas distanță de un nou război. Miza: Africa. Combatanți: Rusia, China și Occidentul. Fiecare vrea influență asupra acestui continent extrem de bogat în resurse.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.097 afisari

23 COMENTARII

  1. Cam asta se intimpla si la noi, strainii detin 85% din economie, iar noi 15% si nimeni nu protesteaza. Neam de slugi!

  2. Zilele acestea Popoarele Lumii Comemoreaza bombardamentele SUA de la Hiroshima si Nagasaki din 6 si 9 August 1945. Comemorarea de anul acesta are o semnificatie speciala intrucit dupa 2022 amble Superputeri Nucleare au renuntat la Doctrina Primei Lovituri, promisiunea pe care aceste Superputeri o facusera Lumii de a nu folosi primele arma nucleara.

  3. ATI LUAT-O PE ARATURA CU „IMPERIUL FRANCEZ”….EXISTA G7…ACELEASI FIRME DIN FRANTA SUNT PESTE TOT SI SUNT DIN DIFERITE TARI///CEI CARE AU RESURSE POT FI CU G7 SAU CU RUSIA-CHINA DAR LA ORA ASTA E UN HAOS..NIMIC NU SE MAI RESPECTA,SE BAT PENTRU SUPREMATIE
    E VORBA DE SFERELE DE INFLUENTA ALE CELOR DOUA GRUPURI CARE NU MAI SUNT RECUNOSCUTE CA INAINTE….DE CAND CU RAZBOIUL DIN UCRAINA CARE ESTE DE FAPT ACEEASI CHESTIE>>>RUSII DISPUTA CU G7 SFERELE DE INFLUENTA PESTE TOT….

  4. 1. ÎNTÂLNIREA CU HIROSHIMA

    lui Kaoru Yasui

    Pământ, pământ tăcut.
    Tăcută,
    cu pielea pârjolită, cu statura goală,
    iertare, Hiroshima …
    Iertare pentru fiecare pas
    ce-atinge-o rană, rupe-o cicatrice …
    Iertare pentru fiece privire,
    ce – chiar de-i mângâioasă – doare …
    Iertare pentru fiece cuvânt
    Ce tulbură văzduhu-n care-ţi cauţi
    copiii,
    noaroadele de prunci pe veci pierduţi …
    Mormânt
    inexistent … Vânt … vânt … vânt … vânt …

    Şi glasul lor, acum încet sunând,
    din zi în zi mai stins,
    numai în amintire …
    O, cimitire, … inexistente … inexistente …
    De vrei să plângi, să nu poţi stânge-n braţe
    măcar o urnă, un mormânt măcar …

    Unde ţi-s pruncii, Hiroshima? Poate
    în oceanul
    de-argint nepăsător …
    Poate-n cavoul infinit
    al cerului …
    Sau poate, chiar pe-acest pământ
    pe care-l calc …
    Fiece pas ce-l fac, îl fac cu teamă …
    Fiece palmă de pământ
    ascunde-un catafalc …
    Parca-a strigat pământul
    Călcat de mine
    – Mamă!

    Oh, aripi da-mi, văzduhule de smalţ,
    să fiu uşor ca tine, să mă-nalţ,
    să nu ating cu pasul nici o rană,
    să taie-aripa-mi cerul îngereşte …

    … Dar scăpărând din miile-i de răni,
    se-apropie de mine Hiroshima,
    se-apropie şi se înclină lin
    şi-mi face semn

    – Pofteşte, prietene,
    şi vezi ce-a fost,
    ce e
    şi povesteşte …

    • 1. H & N sint „over-rated”,
      a fost nevoie pt. propaganda razboiului rece;
      mai ales la Nagasaki situatia e clar:
      bomba „a picat” cu 2 kilometri dincolo de ground zero,
      cum ar veni prin Baneasa….

      2.Russia are o missiune lunara in desfasurare,
      „Luna 25”
      cica ajunge acolo pe 16 august
      cand Luna Noua (aia care nu se vede,da?)
      va permite observarea optima a unei detonari nucleare(termo-nucleare) pacificatoare- asta e speculatia noastra.

  5. MaCiuca,ia-l si pe generalu’ Izmana si treceti si voi la atac pt. aliberarea Tarii si apararea enteresului National.

  6. Henry Kissinger Citat: „Să fii dușmanul Americii poate fi periculos, dar să fii prietenul ei este fatal.”

  7. Invit pe toti sa vizioneze zilele acestea EXCELENTUL FILM ” OPPENHAIMER ” …un film britanici-american din anul 2023 produs si regizat de Christopher Nolan.
    Este in toate cinematografele din Romania !.
    Bugetul filmului a fost 100 de USD.
    @ 16,21 si pentru tine,care ai amintit de 6-9 august 1945 !

  8. Asemanarile cu Romania sint izbitoare! La fel am ajuns si noi, o colonie, atita doar avem noroc ca nu sintem in Africa! Tradatorii din echipa cistigatoare ne-au vindut pe bani marunti.

  9. @ Alex ( 2122). daca TU esti si vrei sa fi o SLUGA pupincurista la colonialisti,fie ei si francezi, atunci sa fi ca MERITI !.
    Cu fata din FOTO,asta si merit !.

  10. E doar mâna Rusiei, își extinde imperiul colonial și în Africa, dacă oamenii din Africa urăsc atât de mult Europa și franța atunci să nu mai vina aici, să plece în Rusia

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger