Planul ReArm al Comisiei Europene presupune impunerea unei creșteri uriașe a cheltuielilor de apărare pentru fiecare stat membru al UE.
Aproximativ 650 de miliarde de euro din fonduri ar proveni de la fiecare dintre cele 27 de națiuni care ar crește cheltuielile în medie cu 1,5 % din PIB față de nivelurile actuale.
Este greu de imaginat că o astfel de măsură ar fi acceptabilă din punct de vedere politic, având în vedere că multe guverne europene sunt foarte îndatorate, notează Responsible Statecraft. De exemplu, Franța ar trebui să își majoreze cheltuielile militare cu aproape 46 de miliarde de euro în fiecare an, în condițiile în care datoria sa se ridică deja la 113% din PIB.
Prin urmare, țările europene se străduiesc să caute modalități de finanțare. O idee care a apărut recent a fost crearea unei bănci pentru securitate și reziliență în domeniul apărării, valorificând investițiile private.
Cine plătește?
NATO cheltuiește în prezent suma uluitoare de 472 de miliarde de dolari pe an numai pentru echipamente, din care 113,4 miliarde de dolari sunt cheltuiți de țările UE. Adăugați un impuls ReArm – dacă se materializează – și nota de plată a blocului comunitar ar putea sări la 195 de miliarde de dolari. Cine plătește și în ce condiții?Pe de altă parte, oficialii de la Washington doresc ca aliații europeni să continue să cumpere arme americane.
O bancă fondată pe principii comerciale ar putea fi utilă în abordarea sclerozei răspândite în achizițiile publice de apărare la nivel european. Dar nu e clar dacă ar reduce costurile directe de dezvoltare din bilanțurile guvernamentale.
Regatul Unit oferă un studiu de caz perfect. La 4 decembrie 2023, Oficiul Național de Audit a realizat o analiză a planului de echipamente al Ministerului Apărării pentru următorul deceniu, concluzionând că acesta este inaccesibil și că se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar de la introducerea planului în 2012.
În martie 2024, Comisia parlamentară pentru conturi publice a raportat că Ministerul Apărării a fost în mod constant incapabil sau nu a dorit să controleze costurile în spirală și termenele de livrare ale celor 1 800 de proiecte de apărare.
Armatele europene sunt mult mai mici decât cele ale Rusiei și Ucrainei
Cea mai mare amenințare cu care se va confrunta UE într-un război este densitatea forțelor; armatele europene sunt mult mai mici decât cele ale Rusiei și Ucrainei.
Cum va oferi ReArm contingente semnificativ mai extinse? Comisia Ursulei von der Leyen pare că nu-și dă seama de amploarea financiară a unui plan de reînarmare și evită să comenteze problemele unei strategii foarte scumpe.
CE SE VREA ACUM ??, SE VREA CA UE SA DEVINA PIATA DE DESFACERE A ARMAMENTULUI SI MUNITIEI AMERICANE !SI NU 2% DIN PIB -ul FIECAREI TARI DIN NATO CI 5% !!,
NU-S BANI ??, LI SE SPUNE -LUATII DE LA SANATATE ,DE LA EDUCATIE ,LUATII DE LA GURA CONTRIBUABILULUI.
NU SUNT RAZBOAIE ??,LE INVENTAM !,LE PROVOCAM !.
Politicienii tradatori din fruntea coloniei Romanika, plantati acolo de stapanii lor de la Bruxelles, ne ameninta ca NU MAI SUNT BANI PT PLATA PENSIILOR. DAR ARMATA ASTA INUTILA, SRCURITATEA URIASA SI INUTILA, DE CE O MAI TINEM IN CARCA? DE CE DATI TRADATORILOR ZECI DE MILIARDE PE AN STAPANILOR VOSTRI DE AFARA PT ARMAMENT INUTIL???