Se pare că oamenii din Statele Unite încep să fie din ce în ce mai sceptici privind trimiterea de ajutoare militare în Ucraina.
Conform rezultatelor unui sondaj CBS/YouGov, 51% dintre respondenți cred că SUA nu ar trebui să trimită arme și ajutoare militare în Ucraina. Sondajul a fost realizat între 19 și 22 noiembrie, la puțin peste două săptămâni după alegerile prezidențiale. Rezultatele indică diviziunea politică din țară în contextul războiului care are loc pe continentul european.
Aceste rezultate au fost împărțite în principal între partide și ideologii. În ceea ce privește apartenențele politice, 72% dintre democrați cred că Statele Unite ar trebui să continue să trimită ajutor militar Ucrainei, în timp ce 28% au spus că „nu ar trebui” să facă acest lucru.
Doar 36% dintre republicani au susținut trimiterea de asistență militară către Ucraina, dar 64% au avut o părere diferită. 65% dintre respondenții care s-au identificat ca fiind conservatori sunt împotriva ajutoarelor militare pentru Ucraina, în timp ce 74% dintre cei care s-au identificat drept liberali le susțin.
O ușoară majoritate a americanilor de culoare a susținut trimiterea de ajutoare , 52% afirmându-și sprijinul, în timp ce 48% s-au opus, relatează Washington Examiner. 54% dintre americanii hispanici sunt împotriva ajutoarelor, în timp ce 46% susțin acordarea acestora. Americanii albi erau împărțiți uniform, la 50%. 52% dintre femei s-au declarat împotriva trimiterii de ajutoare către Ucraina, în timp ce 48% le susțin.
Schimbare de atitudine
În aprilie, CBS/YouGov a constatat că 53% din americani aprobau trimiterea de asistență militară pentru a ajuta ucrainenii în războiul cu Rusia.
Acum, unii analiști prevăd o schimbare de atitudine, deoarece războiul a escaladat din cauza mai multor factori: intrarea trupelor nord-coreene pentru a lupta de partea rușilor; acordul lui Joe Biden pentru ca Ucraina să lovească în profunzimea teritoriului Rusiei cu rachete americane; riposta Rusiei cu o rachetă balistică hipersonică și amenințarea cu utilizarea de arme nucleare.
Conform revizuirii doctrinei nucleare a Rusiei, anunțată recent de Vladimir Putin, orice atac și chiar „agresiune” din partea unei puteri non-nucleare susținute de un stat dotat cu arme nucleare îndeplinește pragul pentru acțiune.
Desigur, unii americani văd războiul din Ucraina ca un teatru îndepărat. Dar problema pentru aliații Kievului – și mai ales pentru Uniunea Europeană – este că America pare obosită și deranjată de acest război.
Slava mir!
Dar cine nu s-a saturat de ea?