AcasăPoliticaPonta baga PSD la terapie intensiva

Ponta baga PSD la terapie intensiva

Pentru un om care s-a operat recent la genunchi, Victor Ponta fuge de responsabilitate ca nimeni altul. A taiat-o din PSD, lasand partidul in deriva, iar gurile rele spun ca se va cara in curand si de la Palatul Victoria. Singurii care reusesc tot timpul sa-l prinda din urma sunt procurorii, adevaratii adversari ai premierului in acest moment.

Victor Ponta lasa PSD-ul in aer, dar ramane in continuare in fruntea Guvernului

La o zi dupa ce s-a autosuspendat din functia pe presedinte al PSD, Victor Ponta a venit la intalnirea cu procurorii.  Nu a stat mult, ba chiar a plecat si un pic cam sifonat dupa ce, sustine el, jurnalistii care-l asteptat in fata sediului DNA l-au imbrancit si i-au rupt carja. Vizita premierului s-a lasat si cu un comunicat oficial,  in care procurorii au anuntat ca au dispus „punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Victor-Viorel Ponta, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata si spalarea banilor”. Totodata, anchetatorii au precizat ca au instituit sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile care ii apartin lui Ponta.

Coalitia face zid in jurul premierului

Mutarea procurorilor le-a dat apa la moara celor care vor sa-l vada pe Victor Ponta evacuat din Palatul Victoria.  Rand pe rand, presedintele Klaus Iohannis, liderii PNL, PMP, M10, ba chiar si Traian Basescu i-au cerut premierului sa demisioneze. Fara succes insa, din moment ce Ponta se bucura in continuare de sprijinul formatiunilor care alcatuiesc coalitia de guvernare. „Premierul Ponta, sigur ca nu putem sa ne ascundem dupa deget, are aceasta problema (dosarul penal – n.r) care, asa cum am spus si ieri, in opinia mea, este evident ca aduce cu o hartuiala. (…) Astazi, toti cei care am fost la masa i-am confirmat lui Victor Ponta ca aceasta coalitie va sustine actualul Guvern pe care domnia sa il conduce”, a afirmat co-presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu. „Il sprijin pe Victor Ponta prim-ministru al Romaniei. Da, suntem in alianta cu PSD, ramanem in coalitie cu Victor Ponta prim-ministru al Romaniei”, s-a grabit si Gabriel Oprea sa-si recite juramantul de credinta. „Sub nicio forma domnul Victor Ponta nu va demisiona din functia de prim-ministru. Ar fi o mare pierdere si aceea, intr-adevar, ar fi o greseala”, a declarat si Gabriela Vranceanu Firea, completand astfel corul sustinatorilor lui Victor Ponta.

„Autosuspendatul”, pus la zid de vechea garda

Seniorii PSD-ului il critica in cor pe Victor Ponta: ”Trebuia sa se consulte cu conducerea partidului inainte de a se suspenda. Este o greseala!”.

Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu si Adrian Nastase spun ca Ponta trebuia sa se consulte cu pesedistii inainte de a se autosuspenda din presedintia partidului

Printre cei neplacut surprinsi de decizia luata de Ponta se numara si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. ”Era firesc ca el sa aiba intai un dialog cu conducerea colectiva a partidului si sa urmeze aceasta decizie personala printr-o consultare, ceea ce n-a facut-o si nu este bine. Fara indoiala este o greseala din partea lui Victor Ponta. Era firesc sa existe o deliberare, cel putin in executivul sau, nu a fost bine, nu a fost bine. In clipa de fata este o situatie nefireasca in PSD”, a comentat patriarhul social-democratiei dambovitene. Mai putin vehement, Adrian Nastase i-a tinut si el isonul lui Iliescu: ”Nu stiu de ce s-a autosuspendat Victor Ponta. Banuiesc ca a avut motivele sale. Poate insa ca ar fi trebuit sa se sfatuiasca si cu colegii sai, in forurile de conducere ale partidului”.

Ecaterina Andronescu

Refrenul ”greseala” a fost fredonat si de Ecaterina Andronescu: ”Cred ca a facut o mare greseala si pe fond, si pe forma. Nu trebuia sa se retraga – pe fond. Pe forma, mi s-ar fi parut normal sa avem o intalnire si poate il convingeam sa nu faca lucrul asta”. Cel mai mai dur s-a dovedit a fi europarlamentarul PSD Victor Bostinaru, care l-a acuzat pe Ponta de punerea in pericol a actualei guvernari si de ”dezamagirea” pesedistilor, la pachet cu simpatizantii partidului, prin gestul sau necugetat. ”Cred ca nu a facut bine. Cel putin in modul in care si-a dat demisia, pentru ca un presedinte se alege la Congres si nu cred ca un presedinte poate sa-si dea demisia pe Twitter sau pe orice media sociala. Asta a creat nu doar surpriza, ci si dezamagire in interiorul partidului, dar si in randul simpatizantilor nostri care sunt cu mult mai multi decat membrii PSD.

Adrian Nastase

Pot sa inteleg ratiunile personale pentru care a decis cum a decis, dar mi-e foarte greu sa accept maniera si mai ales costurile politice care sunt asociate acestui gest, care vor insemna o fragilizare a situatiei Guvernului cu riscul de a se agrava tensiunile cu presedintele Iohannis pana la punctul la care sa se instaleze o alta majoritate, tinand cont de predispozitia unuia dintre liderii coalitiei actuale de guvernare de a apela la interesul national de fiecare data cand trebuie sa-si acopere un gest intr-o directie sau alta”, a comentat nemultumit Victor Bostinaru la RFI.

A inceput lupta pentru putere in partid

Oameni pragmatici, social-democratii l-au jelit pret de cateva ore pe „autosuspendatul” Ponta  dupa care au declarat deschisa competitia pentru scaunul de presedinte al PSD.

Liviu Dragnea si Rovana Plumb, razboi deschis pentru suprematie in PSD

Fara „like” sau „share”, pesedistii au luat de buna postarea de pe Facebook in care Victor Ponta anunta ca face un pas in spate. Asa cum era de asteptat, partidul s-a impartit repede in bisericute, fiecare grupare sperand sa dea lovitura. Semnalul de lupta a venit chiar de la Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD solicitand convocarea de urgenta a Comitetului Executiv, for care ar trebui sa lamureasca problema succesiunii. „PSD nu poate fi condus prin delegare, e un partid mare, un partid asezat. A fost perioada in care Victor a lipsit, 4-5 saptamani, si nici nu trebuia sa delege. Dar acum este nevoie de o legitimare in Comitetul Executiv National. Noi nu avem un presedinte interimar. Avem un presedinte care si-a dat demisia sau care a parasit functia de presedinte si este un loc gol. Comitetul Executiv National va stabili si cine sa fie presedinte interimar si calea de urmat”, a afirmat  Liviu Dragnea, mentionand ca starea de „ambiguitate” face rau PSD-ului. Declaratia coordonatorului politic a inflamat spiritele in partid, Rovana Plumb – adversarul direct al lui Dragnea –  acuzandu-l ca face jocul  dusmanilor politici. „Premierul Victor Ponta a propus prelungirea unui interimat votat si acceptat de BPN. Sustin aceasta formula si cred ca toti colegii mei ar trebui sa o sustina; presedintele Consiliului National, conform statutului, asigura conducerea partidului pentru orice perioada de interimat, intre Congrese.

Rovana Plumb

Cei care vorbesc despre organizarea unui congres acum nu se raporteaza la binele PSD, ci la sperantele oponentilor nostri. Nu avem de ce sa organizam congrese prin care sa facem jocurile adversarilor PSD, pentru ca riscam ca, pe parcurs, sa pierdem guvernarea, dar si aliatii pe care ii avem. Iar de castigat nu am castiga nimic”, a precizat presedintele Consiliului National, Rovana Plumb. In sprijinul Rovanei Plumb a sarit imediat si Gabriela Vranceanu Firea aceasta sugerandu-i lui Liviu Dragnea sa o lase balta cu comitetele si congresele. „PSD are o echipa de conducere functionala. Interimatul este asigurat statutar. A discuta despre congrese in actualele conditii este un lucru riscant”, a conchis purtatorul de cuvant al PSD.

 

 

author avatar
Ana-Maria Ludatser