Cauta

Polonia vrea război cu orice preț! / NATO, târâtă într-un conflict cu Rusia?!

Se vorbește despre o escaladare a situației în regiune, cu Polonia tot mai insistentă să găsească pricină de război. Varșovia antrenează militanți care sunt gata să încerce o nouă lovitură de stat la Minsk, în Belarus, informație făcută publică de presa mainstream, aservită intereselor Occidentului. Tot mai multe dovezi indică faptul că se caută extinderea la vecini a luptelor din Ucraina, cu Belarusul aleasă drept țintă.

Potrivit The Times, militanți exilați din Belarus sunt instruiți pe teritoriul Poloniei în pregătirea unei viitoare insurecții la Minsk.

Sursa citată vorbește despre brigada „Bypol”, o miliție extremistă care a participat activ la tentativa de „revoluție colorată” din 2020, ce a urmărit dărâmarea regimului Lukașenko. Bypol își are cartierul general în Poznan, oraș din Polonia, și tot acolo desfășoară un program intens de pregătire militară. Jurnaliștii The Times chiar au mers la fața locului pentru a discuta cu câțiva dintre combatanți, iar la Poznan au dat peste o adevărată tabără de instruire, cu sute de luptători gata să pornească asaltul.

Din câte se pare, programul de pregătire a miliției Bypol a început cu multe luni în urmă, reunind în acest grup cetățeni obișnuiți din Belarus care doresc să se ridice împotriva „campaniei staliniste de tortură și detenție a președintelui Aleksandr Lukașenko, care a redus la tăcere disidența din Minsk”. Pentru a adăuga credibilitate poveștii, Times i-a luat interviu unei femei care se antrena cu trupele Bypol. Poreclită „Predator”, aceasta are 42 de ani și este mama unui copil care nu știe că ea participă în prezent într-un program de antrenament militar. Femeia spune că a ales să se ridice împotriva lui Lukașenko fiind aparent motivată de „necesitatea luptei pentru Belarus”.

„Fiica mea nu știe că sunt aici. I-am spus că merg la paintball. Cu toate acestea, am venit și astăzi pentru a mă pregăti de luptă în Belarus”, a declarat „Predator”.

Tactica jurnalistică a celor de la Times e, de fapt, o strategie media binecunoscută, utilizată pe scară largă în presa occidentală. Obiectivul este de a folosi o retorică emoțională pentru a arăta persoana în cauză ca fiind victimă a opresiunii și un exemplu de eroism și rezistență.

În 2020, când au izbucnit protestele la Minsk, planul era să cadă regimul Lukașenko și înlocuirea acestuia cu candidatul opoziției pro-occidentale, Svetlana Tikhanovskaya.

În acea perioadă a fost creat grupul paramilitar Bypol, format din dezertori ai forțelor de ordine belaruse. Miliția Bypol primește sprijin financiar și logistic din partea puterilor occidentale, un fapt binecunoscut, de altfel.

Rămânerea la putere a lui Lukașenko, grație sprijinului decisiv acordat de Moscova, a forțat Bypol să emigreze către țările vecine, ostile Minskului – Polonia, Ucraina, Letonia, Lituania și Cehia. Din exil, organizația a operat o serie de acte de sabotaj pe teritoriul Belarusului, inclusiv un atac cu drone asupra unui radar antiaerian rus (A-50), amplasat la baza militară Machulishchy.

Miliția Bypol, pe care Polonia, stat membru NATO, o găzduiește și antrenează pentru o nouă încercare de lovitură de stat la Minsk, acționează ca orice alt grup extremist din lume, folosind teroarea în rândul civililor drept instrument politic. Astfel de organizații sunt și Batalionul Azov, Sektor și Aidar, din Ucraina.

Problema este că, în contextul scenariului actual, plin de tensiuni, orice act calculat greșit poate duce la o escaladare gravă. Polonia pare că vrea cu orice preț război, dar riscă să târască Organizația Atlanticului de Nord într-un conflict cu Rusia (aliatul și protectorul Belarusului).

Ultimele stiri

  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Polițiști înjurați și amenințați de mai mulți indivizi, în plină stradă. Imaginile publicate de Sindicatul Europol – VIDEO
  • Ciucă: „Șansa PNL este să aibă candidat la președenție”
  • SUA avertizează că nu acceptă un joc la două capete al Chinei. Ori cu occidentul, ori cu rușii!
  • VIDEO| Putin și Xi își anunță frăția și condamnă Statele Unite
  • Guvernul mai împrumută 1,3 miliarde!
  • Poza Zilei
  • Alege ce citești
  • CLANUL magistrați, interlopi, politicieni!
  • Exit mobile version