AcasăPoliticaPolonia, pregătiri de război. A semnat Zelenski, la Varșovia, cedarea Galiției?!

Polonia, pregătiri de război. A semnat Zelenski, la Varșovia, cedarea Galiției?!

Goarna războiului sună tot mai tare în toată Polonia, acolo unde populația civilă a început să fie pregătită pentru „marele război” al reîntregirii neamului. Nu este o întâmplare că, imediat după vizita lui Zelenski la Varșovia, au fost aruncate în presă „dezvăluiri” din planurile SUA cu privire la derularea viitoare a ostilităților din Ucraina.

Cum, la fel, nu-i coincidență recenta declarație pe care a dat-o Rosciszewski, ambasadorul polon la Paris, care a declarat că, „în cazul înfrângerii Kievului, Varșovia nu va avea de ales decât să intre în război cu Rusia”.

Ambiții mari la Varșovia

În decembrie 2022, după 10 luni de bombardamente în Ucraina, a devenit clar pentru toată lumea că Vladimir Putin nu are de gând să facă un pas în spate în privința „liniei roșii” despre care a tot vorbit. Iată ce apărea pe finalul anului trecut în celebra revistă „Stars and Stripes”, editată de Pentagon: „Polonia pregătește activ cetățenii pentru războiul cu Rusia. Taberele de antrenament sunt supraaglomerate”.

De ce ar face asta Varșovia? Găsim răspunsul într-un raport din 2019 al Fundației Jamestown – „Cum să apărăm statele baltice” -, care are la bază un scenariu de război NATO – Rusia: „Dacă Poloniei i se cere să facă un sacrificiu, pentru a reduce rolul Kaliningradului în acest conflict, pare rezonabil să se transfere regiunea (n.r. – Galiția) polonezilor, ca parte a unei soluționări postbelice”.

Ambițiile sunt foarte mari la Varșovia, iar planurile de cucerire ale Poloniei se extind dincolo de granițele Ucrainei. La sfârșitul anului trecut, Błaszczak, ministrul Apărării, a întreprins o serie de călătorii în „Voievodatul Podlaski”, care se învecinează cu Belarus, pentru a inaugura acolo câteva unități militare. În plus, a fost accelerată construcția unei linii feroviare militare de mare viteză din Polonia către statele baltice – Rail Baltica. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. De asemenea, tot cu finanțare occidentală, în decembrie 2022 Guvernul a anunțat demararea lucrărilor la Autostrada S8, de la Bialystok spre granița cu Lituania (Suwa Comandki), adică pe lângă granițele cu Belarus și Rusia.

Mercenari sau militari poloni în Ucraina?

Publicația polonă Niezależny Dziennik Polityczny a dezvăluit că Varșovia deja a trimis un contingent militar în Ucraina, sub masca mercenarilor. „Ministerul Apărării transferă intens echipamente și aeronave către granița cu Ucraina. Locuitorii orașelor care se învecinează cu Ucraina au înregistrat cu telefoanele și postat în mod repetat pe rețelele de socializare imagini cu transportul echipamentului militar spre granița de sud-est a țării. De exemplu, în Rzeszow a fost zărit un convoi militar format din mortare Rak (n.r. – calibrul 120 mm), transportoare blindate Rosomak și altele”.

Prezența militarilor, pardon, mercenarilor poloni în Ucraina a fost, se pare, și unul dintre subiectele rezolvate la recenta întâlnire Duda-Zelenski, de la Varșovia. Oficial, se știe doar că, la 16 Februarie, în Ucraina a fost creat corpul de voluntari poloni PDK (potrivit Onet). Această unitate specială este subordonată (pe hârtie) Ministerului Apărării de la Kiev și are în componența sa luptători a căror sarcină principală presupune desfășurarea unor acțiuni de recunoaștere și sabotaj. Unitatea PDK a fost creată pe modelul escadrilei „Husarii morții”, din vremurile războiului polono-bolșevic (1920); până și emblema PDK a fost copiată de la „Husarii morții”.

„Cea mai puternică armată din Europa”

Polonia și-a făcut public (ianuarie 2023) obiectivul – construirea celei mai puternice armate din Europa (potrivit ministrului Apărării, Błaszczak). Deja Varșovia a depășit „baremul” NATO privind bugetul pentru înzestrare militară și intenționează să ajungă la un procent de 4% din PIB-ul său în următoarea decadă.

Pe termen scurt, Polonia va cumpăra echipamente din Statele Unite și Coreea de Sud. A plasat Seulului o comandă de 1000 de tancuri K2 și Pentagon o alta pentru 250 de tancuri Abrams din cea mai recentă versiune. De asemenea, au fost comandate 600 de baterii de artilerie K9 (Coreea de Sud), 18 sisteme de rachete HIMARS (SUA), 288 de sisteme de rachete cu lansare multiplă K239 Chunmoo (Coreea de Sud), 48 de avioane de vânătoare FA-50 (Coreea de Sud), 32 de avioane de vânătoare F-35 de generația a 5-a (SUA), 96 de elicoptere Apache (SUA).

Pentru a opera cu toate aceste arme, Polonia va trebui să-și mărească personalul, de la 160.000 în prezent la 300.000 de oameni.

Cum va arăta răspunsul Rusiei

La Washington se vorbește, pe fondul scurgerilor de informații de la CIA și Pentagon, că este posibil ca Polonia să nu aștepte înfrângerea Ucrainei pentru a intra într-un conflict cu Rusia.

Ce forțe poate trimite Polonia azi? Din cele patru divizii pe care le are armata sa, Varșovia poate arunca în luptă două, cel mai probabil Diviziile a 16-a și a 18-a mecanizate, care vor fi ajutate de escadrile din Forțele Aeriene și unități ale Forțelor de Operațiuni Speciale. În total, polonezii dispun în prezent de o forță de intervenție în Ucraina estimată undeva la 50-60.000 de soldați.

În același timp, trebuie spus că, la 31 martie, Putin a aprobat un nou concept privind politica externă a Rusiei, care prevede (atenție!) posibilitatea utilizării forțelor armate în mod preventiv. Într-un astfel de scenariu, Moscova se declară gata să folosească întregul arsenal de arme convenționale, iar de aici și până la atragerea NATO în conflict nu va mai fi decât un pas. Sau o rachetă, de tipul celei „rătăcite” de ucraineni anul trecut și care a căzut în Polonia.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
3.486 afisari

36 COMENTARII

    • SUBIECTUL E ECONOMIC…RAZBOI ECONOMIC… NU SE BATE UCRAINA CU POLONIA…E VORBA DE SFERE DE INFLUENTA…E POSIBIL CA UCRAINIENII SA PREDEA COMANDA POLONEZILOR…SI DACA POLONEZII „SE EXTIND” NU INSEAMNA CA INTRA IN RAZBOI CU CINEVA…RUSII NU O SA INTRE IN ZONA POLONEZILOR…ECLAR
      CEEA CE VEDEM ACUM E IN PARTEA OPUSA LA VEST.
      ORICUM AR FI NU E BINE SA TORNI GAZ PE FOC

    • Obsesii poloneze, sa nu uitam ca mereu au ravnit la teritoriile rusesti sau belaruse si chiar au avut doi pretendenti falsi la tronul Rusiei.
      Inglobarea Galitiei in Polonia cu tot Livovul ei putred este ca un blestem binemeritat, ar capata ce merita.

  1. Ce au ajuns europenii astia dusi de nas de cine a avut interese, datorita politicienilor incompetenti care o conduc!!

  2. Suveranista ,nationalista si crestina Polonie ,sluga dictaturii globaliste.N-au invatat nimic din istorie ,mereu le-au dat rusii peste bot la fel se va intampla si acum.Totul e ca noi sa fim destepti si sa stam in banca noastra si sa invatam din lectia Stalingrad 1942.Nu avem copii de sacrificat drept carne de tun .

  3. polacii n-au decât. istoria se va repeta. iar polonezii își vor rupe dinții, în timp ce ălora care îi susțin or sa li se înmoaie genunchii.
    important pentru noi este sa nu ne amestecam în ghiveciul lor.
    nu este treaba noastră, nu este războiul nostru, nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem baze americane pe teritoriul romanesc.
    nato și-a încălcat toate obligațiile fata de rusi, cei care au capturat America i-au împins pe ucrainieni într-un mega măcel, un război al dronelor, dar mai ales al artileriei… domeniu în care rusii nu pot fi învinși.
    descurce-se, noi n-avem voie sa ne băgăm în troaca și nenorocirea lor, asta dacă dorim sa mai existam.
    cum sa te bagi în asemenea menghina, în care „fălcile” sunt puteri nucleare?!

    • Da, dar daca nebunii de polonezi intra in razboi cu Rusia inseamna ca NATO intra in razboi cu Rusia, adica toate tarile din NATO vor ri in razboi cu Rusia, inclusiv Romania va fi in razboi cu Rusia. E de dorit asa ceva? Cu siguranta ca nu!

      • nimic mai fals.
        ungaria nu va lupta contra rușilor.
        turcia, nu. bulgaria, nu. grecia, nu. romania, nu.
        daca era consens intre statele nato, se gasea imediat si prilej ca nato sa intre oficial contra rusilor in ucraina.
        dar nu este consens pentru ca nato spune multe minciuni, iar americanii sunt cei care se lupta cu rusii pana la ultimul ucrainian si ultimul polonez in ucraina.
        ARMATA ROMÂNĂ A JURAT CREDINȚĂ PATRIEI ROMÂNIA SI POPORULUI ROMAN, nu satanistilor din nato.
        nu este razboiul romanilor.

          • serios?
            povesti pentru fraieri, asta cu linia intai. bazele americane din romania vor fi in linia intai. si in linia a doua, cine o sa vrea, daca o sa vrea.
            pot sa fie 100 de legi, nu una sau doua. daca poporul roman nu vrea sa mearga la razboi, nu merge si punct. cand s-or ridica vreo cateva milioane, vedem atunci cum mai stam cu amenintarile asupra romanilor.
            mai degraba va fi cutremur la propriu si la figurat in romania, iar clasa politica rasturnata de la conducere.
            incearca unii sa reinvie anii ’40, dar acum romanii sunt altii, informatiile circula, oamenii s-au desteptat.
            nu ne priveste daca rusii vor lovi baze americane sau vor intra peste ramasitele nato.
            ue, nato, sua ne-au aruncat firmituri si ne-au buzunarit cu ambele maini, ne-au luat „aurul” si ne-au umplut de „plasticuri”, dar gata cu buzunareala si cu furaciunile!

          • boboru’ n-a vrut nici covid cu vaccinuri si lockdown da uite ca cu putina constrangere s-au conformat. asa si cu razbelu’. stai sa vezi prin vara!

  4. Ai dreptate nu trebuie să ne băgăm, dar totuși crezi că e normal ce se întâmplă în Ucraina? Că bărbații de ruși OMOARĂ COPII și violează femei?

    • Povesti. Mai degraba lucrurile au stat invers. Nazismul ucrainean indreptat impotriva rusilor din Donbas a fost unuldin motivele pentru care Rusia a atacat Ucraina. Acelasi nazism ucrainean este indreptat acum impotriva romanilor de pe teritoriile care fac parte din Ucraina.

      • propaganda este puternica din toate partile. fiecare o spune pe a lui.
        ceea ce stim sigur, este ca acest mega conflict a pornit de la oculta care-l papuseaza pe biden, olaf sau macron si mai concret, in momentul in care l-au impins in fata pe jelenski sa ceara el aderarea urgenta la nato.
        si dupa ce ucraina a calcat in picioare ce semnase cu rusii la minsk.
        asta a fost începutul, scopul fiind homosexualizarea si a tarilor ortodoxe, in primul rand Rusia.

        • noi trebuie sa intram sa ne recuperam teritoriile si sa salvam ce se mai paote salva din minoritatea romaneasca de acolo

          • vezi ba de treaba. teritoriile se iau prin natalitate puternica, sprijin economic si cultural si educatie, nu razboi.
            razboiul e pentru fanatici si salbatici.

          • vezi-ti tu de treaba securici neomarxist! poti tu sa ai mama natatlitatii daca la scoala nu te lasa sa inveti in limba ta si tatal sprijinului economicocultural daca iti inchide bisericile si te baga in parnaie fiindca ai carti romanesti in casa sau ai vreo pravalie cu firma scrisa in romaneste.
            cui pe cui se scoate si focul cu foc se combate. prin forta ne-au fost luate PRIN FORTA LE RECUPERAM! da razboiul e pentru fanatici si salbatici, iar rusii exact asta sunt indiferent ca sunt kieveni (ukrainieni) sau muscoviti iar contra lor nu functioneaza vrajelile cultural educativ economice

  5. polonia se..joaca cu focul..probabil ca se va arde..inrebarea e..ce facem noi..? repetam greselile din trecut.?..sau ne trezim in ultimul ..ceas..

  6. & Informațiile genetice despre perpetuarea speciei sunt legate de resursele de existență, deci de teritorii, la specia umană îndeosebi de agricultură și vânătoare, cele mai vechi îndeletniciri ale speciei, ?

  7. & Fondul de vânătoare în scădre , prin „intervenția” umană , au scos ăștia „iepurașii războinici” la, „bătălii” ,?

    • vrabia malai viseaza.
      in realitate, s-ar putea trezi ca fiind prima tara lovita cu armament nuclear, dupa care… mucles, armistitiu.
      vezi ce discurs aveau japonezii pana sa dispară nuclear hiroshima si nagasaki. dupa care… mucles.
      s-au imblanzit cu viteza luminii.
      important este ca noi, romanii sa ne uitam in istorie si sa ne vedem interesul de pace, interesul national cu precizie de laser.

  8. forta dreptului e mai mare decat dreptul fortei si cu efecte mai puternice in realitate.
    si pacea e de patru ori mai mare ca dreptatea.
    zice unul anonim, ca ce ne-a fost luat prin forta, trebuie luat înapoi cu forta.
    acum urmeaza intrebarea: bă, esti prost?
    sau faci pe prostul?
    unde rizda ma-tii ai fost in ultimii 30 de ani si in anii ’90 cand unirea cu basarabia ne-a fost pusă pe tava???
    nouă in ultimii 30 de ani nu ne-a interesat de vreo unire, pe basarabeni nu i-a interesat nici atât, iar acum când se doreste hora razboiului si mai mare hop si tu cu lătratul.
    tu nu pricepi ca in ucraina e vorba de casapeala, iar acum se vrea măcelărie extinsa? CARE ESTE SCOPUL?
    stai pe curul tău, boule care esti. tu vorbești de aplicarea fortei impotriva unei puteri nucleare, fantomă ce esti!
    in urma unor lovituri nucleare, CINE VA MAI RECUPERA CE?
    pe români ii doare-n cot de americani si de rusi, de polonezi sau ucrainieni, sau de nato sau altii.
    românii vor pace si nu distrugere.

  9. ‘’… Anchetatorii JAG din Marina Statelor Unite au arestat-o marți pe directorul Biroului de Management și Buget al regimului criminal Biden, Shalanda Young, sub acuzația de trădare pentru că a transferat 17 miliarde de dolari din banii contribuabililor către Ministerul Ucrainean al Apărării, care supraveghează forțele armate ale Ucrainei și este controlat de comandantul suprem suprem, criminalul Volodymyr Zelenskyy.
    JAG are documentație financiară care arată că pe 2 aprilie, Young a autorizat mai multe transferuri bancare în valoare totală de 17 miliarde de dolari de la Departamentul de Trezorerie către PrivatBank, cea mai proeminentă bancă ucraineană în ceea ce privește activele și liderul pieței bancare de retail din Ucraina. Banii au fost trimiși într-un cont deținut de ministrul Apărării Oleksii Reznikov, mâna dreaptă a lui Zelensky și partener în crimă. Cele 17 miliarde de dolari se adaugă celor 115 miliarde de dolari în numerar și echipamente pe care regimul i-a dăruit Ucrainei de la începutul „Operațiunii militare speciale” a lui Vladimir Putin.
    „Poziția noastră este că niciun ban american nu ar trebui să meargă în Ucraina. În cazul lui Young, nu există nicio înregistrare publică a tranzacției. De ce? Pentru că a fost menit să fie secret, clandestin. Administrația ilegitimă și mass-media au făcut o treabă groaznică convingând masele că Putin este rău și că Zelenskyy are nevoie de bani și arme pentru a-l respinge pe Putin. Avem date convingătoare conform cărora banii noștri finanțează rețele de trafic de copii din Ucraina, iar Zelensky le permite să opereze cu impunitate. Nelegiuirile lui Young sunt trădătoare”, a spus sursa noastră.
    „Cele 115 miliarde de dolari pe care i-au declarat public sunt doar o cortină de fum pentru a ascunde ceea ce se va întâmpla cu Ucraina. Credem că cifra este mai aproape de un trilion și ne străduim să urmărim și să arestăm vinovații…’’

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger