AcasăPoliticaPoliticienii germani, idioții utili ai lui Putin

Politicienii germani, idioții utili ai lui Putin

Fostul director executiv al CIA, Michael Morell, l-a numit pe Donald Trump „poleznîi durak” –  un idiot util manipulat de Moscova. Dar și politicienii germani au fost instrumente foarte utile pentru Vladimir Putin.

Germania nu este străină de partea greșită a istoriei. De aceea, nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că Berlinul și-a petrecut ultimii 16 ani într-o relație nefirească cu Moscova.

Mai puțin previzibilă a fost viteza cu care Germania și-a abandonat atitudinea în ultimele săptămâni, oprind proiectul controversat al conductei Nord Stream 2, trimițând arme în Ucraina, îmbrățișând sancțiuni împotriva Rusiei și chiar anunțând că va începe să pompeze sume substanțiale în propria armată.

Cu alte cuvinte, comentează Politico, a fost de acord aproape peste noapte să facă tot ceea ce SUA și alți aliați o îndemnaseră de ani de zile. Berlinul a creat chiar și un motto gata de hashtag pentru schimbare: Zeitenwende, adică zorii unei noi ere.

Săptămâni mai târziu, a devenit clar că ceea ce liderii germani încearcă cu adevărat să spună este: „Hai să mergem mai departe”. Din acest punct de vedere, germanii au avut la fel de mult noroc ca armata rusă în Ucraina.

Moștenirea Merkel

Asta pentru că moștenirea Angela Merkel este amară. Insistența încăpățânată a Germaniei de a se angaja cu liderul rus în fața agresiunii sale susținute (un catalog de fapte rele, de la invazia Georgiei până la asasinarea inamicilor din străinătate ) a fost o gafă catastrofală.

Încet, dar sigur, nemții au  început să  înțeleagă că abordarea soft-power față de Rusia – care a atins apogeul odată cu decizia din 2015 de a da undă verde conductei Nord Stream 2, în ciuda anexării Crimeei de către Rusia și a rolului său în războiul separatist din estul Ucrainei – nu doar a deschis ușa lui Putin să meargă mai departe, ci l-a încurajat efectiv să facă acest lucru.

Vinovații

Invazia Ucrainei de către Rusia nu este, totuși, doar o repudiere a cancelariei lui Merkel, ci a unei întregi generații de politicieni germani din tot spectrul orbit de nostalgia pentru Ospolitik și de comerțul susținut cu Rusia(Wandel durch Handel) –  politicile de destindere din anii 1970 ale cancelarului Willy Brandt.

Responsabilitatea colectivă a Germaniei este motivul pentru care întoarcerea paginii este mai ușor de spus decât de făcut. Nu există nicio figură asemănătoare lui Churchill în politica germană care să avertizeze de ani de zile despre pericolele încrederii în Rusia lui Putin.

În timp ce Merkel merită cea mai mare parte a vinei pentru că a căzut în capcana liderului rus, adevărul este că întreaga clasă politică a Germaniei este vinovată.

În calitate de ministru de finanțe și vicecancelar al lui Merkel, actualul cancelar Olaf Scholz, ai cărui social-democrați au fost forța motrice din spatele conductelor Nord Stream, a susținut ideea că cea mai bună modalitate de a trata cu Putin este „dialogul” fără sfârșit.

Jens Plötner, în prezent consilierul pentru securitate națională al lui Scholz, a fost unul dintre principalii arhitecți ai acestei politici în anii săi ca diplomat.

Chiar și după ce Putin a strâns zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina în decembrie, Plötner l-a sfătuit pe Scholz să rămână cu Nord Stream 2 și să repete public și absurd că proiectul este doar unul comercial.

Fostul ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier a susținut aproape până când au fost trase primele focuri asupra ucrainenilor că Germania ar trebui să folosească energia ca o modalitate de a construi “punți” cu Rusia.

În aceste zile,  venerabilul Steinmeier  este menit să servească drept autoritate morală a Germaniei, se ocupă de organizarea concertelor de „libertate și pace” cu muzicieni ruși și ucraineni.

Scepticismul cu privire la perspectivele Ucrainei, ca să nu mai vorbim de îngrijorarea cu privire la consecințele de a merge prea dur asupra Rusiei, a fost împărtășit de mulți din principalul partid de opoziție, Creștin-Democrații (CDU).

Cu doar câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei, liderul CDU Friedrich Merz a avertizat că suspendarea Rusiei de la SWIFT ar putea declanșa o “bombă atomică pe piețele de capital”.  Și Kremlinul amenință cu o bombă atomică – una adevărată.

“Ne-am înșelat cu toții”

După ce au greșit cu Rusia și Putin la fiecare pas, politicienii germani  o dau acum pe regrete. „M-am înșelat, ne-am înșelat cu toții”, a declarat Wolfgang Schäuble, eminența cenușie a politicii germane și vechi ministru de finanțe al CDU.

Ceea ce Schäuble și colegii săi omit este că aliații Germaniei au avertizat-o de ani de zile că îl subestimează pe Putin. Când se confruntă cu această realitate, germanii nu prea știu cum să reacționeze.

În timpul Războiului Rece, termenul de „idiot util” a devenit o etichetă pentru moderații din Occident care au căzut victime ale argumentelor credule ale comuniștilor.

De la dreptul de veto al Germaniei asupra aderării la NATO a Ucrainei și Georgiei în 2008, până la urmărirea acordurilor de gaz cu Moscova, până la rezistența sa de a trimite arme la Kiev, liderii țării au servit drept idioții utili ai lui Putin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
498 afisari

8 COMENTARII

  1. Din 1970 pana in 2022 au invartit trilioane de dolari impreuna cu firmele de petrol.Nu sunt singurii,toti au facut la fel.Doar ca daca faci un clasament la trilioane locul1 Germania locul2 UK-Benelux .Acum a devenit periculos,profitul nu mai acopera pagubele in caz de vreun razboi,toti au vazut cum arata Irakul dupa razboi.Merita sa mergi la razboi pentru gaz? Doar daca nu vrei sa folosesti hidrogenul

  2. idioti nu stiu , dar s-au imbogatit peste masura . idiotii am fost noi care ne ruga putin sa luam gaz direct de la ei la pret mic , iar noi am luat tot de la ei dar revandut de nemti si altii de tri ori mai scump . ei idioti si bogati , noi destepti si rupti in cur

    • p.s . unde era america pe timpul „idiotului ” trump si unde este acum cu desteptul biden , asta spune tot cine conduce marea america . soros .

  3. Ofensiva globalistilor contra natiunilor asa peste noapte nu mai pot face decat unii afaceri, asocieri doar unii sunt oligarhi , bilache mondialu sau roschild nu ei sunt saracii planetei din garaj!!

  4. Bai politicienilor fascisti germani, in curand o sa jucati si voi in serialul nou Tribes of Europa, varianta din 2025, in care o sa vedeti si voi cum e cu ciocnirea civilizatiilor de salbatici dusi cu pluta de Oder in sus !! Ha ha ha 🙂 Bai nemtalailor infekti, sa va luam pe toti in karici, bai imbecililor ipocriti, cand vom ajunge in lumea post-apocaliptica, ca in filmul The Road, pe cei care va vom prinde o sa va facem sclavetii nostrii, asta ca sa nu va faceti si alte iluzii in plus, sa stiti cam ce va asteapta !! Acum incepe noua era in care fiecare e efectiv pe cont propriu, iar odata daca nu esti atent, ai luat-o in mana, ca toti cobaii aia de idioti inutili care se bat in Germania Nou-Nazista pe 1 l de ulei, cica deja a ajuns un obiect de lux, asta nu prea prezinta tembeliziunile de stat naziste !! Ha ha ha 🙂 Bai Olaf, da-le un cap in gura la astia ai tai, ca vezi ca fac figuri !! Ha ha ha 🙂 Bai, astia isi bat joc unul de celalalt, asa ca atentie, bai astia din popor, care nu e atent, si-o cam baga pe maneca !!

  5. Buna scuza, nu ne-am dat seama. Si cu asta basta. Tot asa o sa spuna si peste cativa ani despre deciziile care le iau acum? Unii nu isi dau niciodata seama, si tot ce fac iese pe dos. Si intotdeauna se gaseste o scuza. Inca nu si-au dat seama de ce si-au inchis centralele termice, si de ce vor sa isi inchida si centralele nucleare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger