AcasăPoliticaPolitica tancului.Lui Putin nu i-a păsat niciodată de liniile roșii!

Politica tancului.Lui Putin nu i-a păsat niciodată de liniile roșii!

Furia asimetrică a răspunsului aparent al Rusiei la bombardamentul de săptămâna trecută asupra podului din strâmtoarea Kerci pare să indice că atacul a depășit una dintre liniile roșii importante ale lui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, încă nu este sigur că mult vehiculatul concept de linii roșii – citat, ocazional, și de Putin însuși – se aplică de fapt dictatorului rus.Și tocmai de aceea, răspunsul la întrebarea dacă Putin este într-adevăr pregătit să folosească arme nucleare este atât de dificil.

Noțiunea de „linii roșii” care, atunci când sunt depășite, pot declanșa impunerea unor consecințe nefaste, poate să se întoarcă la linia pe care un emisar roman a trasat-o în nisip la picioarele regelui Antiohus al IV-lea pentru a-l descuraja să atace Alexandria, scrie politologul Leonid Berzinski.

Liniile au devenit cumva roșii în anii ’70, iar de atunci diverși lideri le-au stabilit ca avertisment sau amenințare, uneori fără să fie cu adevărat intenționate.

Barack Obama a insistat că utilizarea armelor chimice de către Bashar Assad în Siria ar fi o „linie roșie”. Dictatorul sirian încă se află la putere.

Putin a văzut cum  aliatul Assad a trecut linia lui Obama fără consecințe deosebite, dar acest lucru nu l-a împiedicat să vorbească adesea despre propriile „linii roșii”, deși într-o manieră intenționat vagă.

„Sper că nimănui nu-i va  trece prin cap să treacă  linie roșie a Rusiei”, a spus el în aprilie 2021. „Unde va fi trasă, vom decide noi înșine în fiecare caz specific”.  În ciuda neclarității, Putin a menționat în noiembrie că omologii săi occidentali știau unde este linia de demarcație. „Înțelegem, bineînțeles, că partenerii noștri sunt destul de particulari și – cum să o spun mai blând – că au o atitudine foarte superficială față de toate avertismentele noastre și față de discuțiile noastre despre liniile roșii”.

Trei luni mai târziu, Putin a ordonat invadarea Ucrainei, trecând el însuși cea mai importantă linie roșie care a existat în Europa de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. O continuare a politicii tancului. În trecut,  Rusia sovietică a mai trecut linii roșii, odată cu invaziile în Ungaria(1956) și  Cehoslovacia(1968).

Nu există nicio dovadă că lui Putin i-a păsat vreodată de liniile roșii – ale sale sau ale altora. Mai degrabă, el a lovit atunci când a simțit că poate scăpa cu bine, fără a fi ghidat de niciun fel de principii, cu excepția unei înțelegeri suficient de clare a ceea ce sunt dușmanii săi.

Dacă Ucraina reușește să învingă pe teren în ciuda puterii de foc formidabile a Rusiei și în ciuda forțelor rusești recent mobilizate care se îndreaptă spre liniile de front, nu ar fi ca Putin să lanseze o apocalipsă; el ar accepta o pierdere, ar lua măsuri pentru a o minimiza și – cât încă mai poate – ar căuta următoarea șansă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
353 afisari

4 COMENTARII

  1. Deci erea un tanc rus si tanchizdu a crezut ca i un capac de canal si a trecut si asa de frumos a explodat ca era o mina.

  2. Ce dovezi ai,ba,ca Assad a dat cu arme chimice in Siria?Presa de slugi si idioti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Se schimbă legea care afectează salariile, în România! Va viza toți angajații din mediul privat

Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care se referă la salarii, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România.Acesta va fi aprobat de Guvern în...

Când vin pensiile românilor, în luna februarie 2025. Se anunță întârzieri, iar oamenii abia supraviețuiesc după toate scumpirile

În luna februarie, pensionarii din România vor observa întârzieri semnificative, în special cei care primesc pensia prin poștaș.Deși jumătate dintre pensionari au optat pentru...
proger