AcasăPoliticaPolitică nătângă: cum Occidentul încurajează China să cumpere metale rusești

Politică nătângă: cum Occidentul încurajează China să cumpere metale rusești

Interzicerea de către London Metal Exchange a aluminiului, cuprului și nichelului produse în Rusia nu va face decât să ducă la o creștere și mai mare a importurilor chinezești

Sancțiunile impuse de SUA și Marea Britanie asupra metalelor rusești vor consolida China drept cumpărătorul de ultimă instanță al Moscovei pentru mărfuri cheie și rolul Shanghaiului ca loc de stabilire a prețurilor pentru materiale esențiale pentru economia globală.

Interzicerea de către London Metal Exchange a aluminiului, cuprului și nichelului produse în Rusia  nu va face decât să ducă la o creștere și mai mare a importurilor chinezești. De asemenea, Shanghai Futures Exchange rămâne singura bursă majoră de mărfuri din lume care acceptă transporturile rusești ale celor trei metale.

Sancținile occidentale au deja un impact dramatic asupra obiceiurilor de cumpărare ale gigantului asiatic. Rusia a sărit peste Arabia Saudită pentru a deveni cea mai mare sursă de importuri de țiței din China în 2023. De asemenea, este acum pe locul 2 în ceea ce privește cărbunele și este posibil să devină cel mai mare furnizor de gaze naturale al Beijingului în acest an.

Gigantul rusesc al aluminiului United Co. Rusal International a generat 23% din veniturile sale din China anul trecut, comparativ cu doar 8% în 2022. A preluat, de asemenea, o participație de 30% într-o fabrică chineză de alumină pentru a acoperi un deficit de aprovizionare cu acest ingredient cheie, pe fondul întreruperilor provocate de războiul din Ucraina.

Noile sancțiuni vor împinge mai multe exporturi de metal rusesc către țări din afara jurisdicțiilor SUA și Marii Britanii, în special China. În același timp, oferta suplimentară va încuraja exportul de metale produse în China, deoarece țara este cel mai mare producător mondial de cupru și aluminiu rafinat și un jucător important în domeniul nichelului prin intermediul investițiilor în Indonezia.

Ocolind dolarul american

Importatorii chinezi au profitat de alianța strategică a Beijingului cu Moscova pentru a obține reduceri la prețurile materiilor prime cheie, plătind în yuani și evitând dolarul american. Acestă strategie a ajutat cel mai mare cumpărător de mărfuri din lume să evite impactul inflaționist al războiului din Ucraina, precum și să avanseze dorința Beijingului de a detrona dolarul ca monedă de rezervă mondială.

Perspectiva unor livrări rusești suplimentare către China a mărit diferența dintre metalele de la Londra și cele de la Shanghai în primele tranzacții de luni. În timp ce aluminiul LME a urcat cu până la 9,4%, reacția pe SHFE a fost mai atenuată, creșterea prețului fiind limitată la 2,9% față de închiderea de vineri.

Discrepanța ar putea face ca aluminiul rusesc, dacă este cotat în yuani și oferit cu un discount, să devină mai atractiv. China a căutat de mult timp să obțină o mai mare putere de stabilire a prețurilor la produsele de bază la nivel mondial, având în vedere dependența sa mare de importuri.

De asemenea,  o comprimare fără precedent pe piața minereurilor de cupru a aprins apetitul investitorilor chinezi și a contribuit la creșterea prețurilor la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Iar mai multe livări rusești devin disponibile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
217 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger