AcasăPoliticaPolitica e curvă: victoriile Ucrainei devin o problemă pentru America

Politica e curvă: victoriile Ucrainei devin o problemă pentru America

Ucraina a obținut o mare victorie în războiul său împotriva agresiunii rusești: eliberarea orașului Herson fără o bătălie urbană istovitoare. Totuși, acest triumf a fost întâmpinat cu mesaje contradictorii din partea administrației lui Joe Biden cu privire la un subiect foarte sensibil: dacă ucrainenii ar trebui să înceapă negocierile de pace cu Rusia.

Șeful Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a susținut că guvernul de la Kiev ar trebui să caute o înțelegere înainte ca  acest conflict să ajungă într-un impas ca în Primul Război Mondial – un război de tranșee.

Alți oficiali americani au ripostat, spunând că Washingtonul nu îl va forța niciodată pe Volodimir Zelenski să negocieze sau să facă concesii. „Nimic despre Ucraina fără Ucraina”, a promis Biden.

O manifestare rară de dezordine retorică din partea unei administrații relativ disciplinate, care reflectă incertitudinea reală cu privire la patru întrebări critice – nu în ultimul rând, dacă un război de lungă durată întărește sau slăbește SUA.

Timp de luni de zile, forțele rusești au fost expuse în Herson, cu 20.000 de soldați care dețineau un cap de pod vulnerabil pe malul drept al râului Nipru.

Ucrainenii au folosit sisteme de rachete, artilerie și alte arme furnizate de SUA pentru a izola aceste forțe, iar apoi le-au măcinat cu o ofensivă metodică. Rușii s-au retras la începutul lunii noiembrie.

A fost doar una dintr-o serie de victorii ucrainene, inclusiv eliberarea unor mari porțiuni de teritoriu din jurul Harkovului, notează AP. Dacă administrația Biden pare brusc conflictuală în ceea ce privește cursul războiului, se datorează faptului că se profilează câteva provocări cheie.

În primul rând, se îndreaptă Ucraina spre noi progrese sau spre un impas? Pe de o parte, eliberarea orașului Herson poate pregăti noi ofensive în alte părți.

Pe de altă parte, armata ucraineană ar putea avea nevoie de o pauză. De asemenea, s-ar putea să se confrunte cu o rezistență mai dură, deoarece forțele rusești își măresc numărul datorită unui aflux de recruți, își scurtează liniile de aprovizionare, pregătesc tranșee și alte tipuri de apărare stratificată și așteaptă vremea rece care va urma. Ucrainenii i-au mai surprins pe sceptici înainte. Dar având în vedere că acum au scos Rusia din cele mai vulnerabile poziții ale sale, următorii pași ar putea fi mai dificili.

În al doilea rând, cât de probabilă este escaladarea? Putin a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a ține în frâu cinci regiuni pe care le-a anexat ilegal începând din 2014. Ucraina a trecut chiar peste aceste linii roșii în estul Ucrainei și în Herson.

În al treilea rând, va rezista coaliția pro-Ucraina? Victoriile ucrainene au asigurat probabil sprijinul internațional până la iarnă.

Cu toate acestea, echipa lui Biden urmărește în continuare să evite un scenariu în care Ucraina este văzută ca blocând diplomația în timp ce Europa – privată de aprovizionarea cu energie rusească – suferă din punct de vedere economic. În plus, Casa Albă ar putea fi îngrijorată de ceea ce va însemna o Cameră a Reprezentanților condusă de republicani pentru poziția Americii în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei anul viitor.

Probabil că acesta este motivul pentru care administrația Biden  l-a îndemnat pe Zelenski să se retragă din declarația sa anterioară conform căreia Ucraina va negocia doar cu următorul lider al Rusiei, care a făcut din schimbarea regimului de la Moscova un obiectiv de război al Occidentului.

Dacă Ucraina dorește sprijinul necesar pentru a câștiga războiul, trebuie să arate că este deschisă să negocieze un final al acestuia.

Însă oficialii cheie se întreabă dacă SUA au cules deja toate avantajele pe care le oferă războiul din Ucraina. Odată cu trecerea timpului, costul poate crește – în distragerea atenției de la alte regiuni, în munițiile limitate consumate, în vulnerabilitatea la crizele care izbucnesc în altă parte.

Dintre toate dezbaterile și dilemele care se ascund în spatele discuțiilor recente despre negocieri, poate cea mai presantă este teama că Washingtonul pur și simplu nu are tot timpul din lume.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.746 afisari

4 COMENTARII

  1. Care victorie ,ba ,sluga?Rusii au plecat din Herson ca parte a negocierii cu SUA a unei posibile runde de negocieri numai ca scamatorul de atata scarpinat la boase din partea Vestului a luat pe cont propriu razboiul iar voi ca niste lachei il serviti .Vai, mama voastra cum dracu mai calcati pamantul de prosti care sunteti.

  2. Buey, voi nu vă prea documentați!..Rușii au spus-o clar: Încă nu au folosit racherte hipersonice!…Dar au pregătite 300 de bucăți – artificii de sărbători pentru ukra!…Vor face zob toată infrastructura…După ce ukr vor rămâne în grig, fără curent, apă, Internet, vor începe ofensiva terestră…Până la primăvară, Ukra va fi istorie…!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger