Cauta

Politica e curvă. După Brexit, Marea Britanie și UE se îmbrățișează ca frații

Rishi Sunak și Emmanuel Macron îngroapă securea războiului dintre Regatul Unit și blocul comunitar

Zâmbetele și aplauzele reciproce ale celor doi foști bancheri au marcat o nouă eră a relațiilor dintre Marea Britanie și UE.

În martie, la Paris,  prim-ministrul britanic Rishi Sunak și președintele francez Emmanuel Macron păreau niște camarazi naturali, anunțând un pachet considerabil de 478 de milioane de lire sterline pentru a descuraja trecerea migranților prin Canalul Mânecii. Contrastul cu insultele meschine din epoca lui Boris Johnson și Liz Truss era clar de văzut.

Întâlnirea lui Sunak cu cel mai important lider european a confirmat o relație de colaborare mai strânsă cu UE și cu capitalele sale după turbulențele din epoca Brexit, notează presa occidentală. Cu mai puțin de două săptămâni mai devreme, acordul-cadru istoric încheiat de Sunak cu Bruxellesul la Windsor a rezolvat în sfârșit problemele comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord.

„Speranța mea este că acordul deschide alte domenii de angajament constructiv și de dialog și cooperare cu UE”, a declarat Sunak în drum spre summitul de la Paris.După șase luni, cuvintele sale s-au confirmat.

În plus față de acordurile-cadru de la Windsor, Marea Britanie a semnat un memorandum de înțelegere cu Bruxelles privind cooperarea în domeniul reglementării serviciilor financiare, iar luna aceasta s-a alăturat din nou programelor de cercetare științifică Horizon și Copernicus ale UE, în valoare de 96 de miliarde de euro, un rezultat major pentru sectoarele de cercetare și universitare din Regatul Unit, după doi ani de incertitudine.

Următorul punct pe ordinea de zi este un acord de cooperare între guvernul britanic și agenția Frontex de protecție a frontierelor din UE – o altă măsură care apropie Marea Britanie de UE.

Sunak i-a impresionat pe diplomații UE prin dorința sa de a înfrunta aripa dură Brexiteer  a propriului său partid, care a părut mult timp – în ochii europenilor – să dețină o influență supradimensionată asupra premierilor conservatori succesivi.

Negocierile continuă între Londra și Bruxelles cu privire la alte domenii de dispută rămase nerezolvate – mai ales noile tarife  care urmează să fie impuse în ianuarie vehiculelor electrice  care sunt livrate în și din Marea Britanie și  nu se conformează cerințelor stricte de aprovizionare cu baterii.

Catherine Barnard, profesor de drept european la Universitatea Cambridge, a declarat că, în general, Sunak a supervizat o „relație mult mai pozitivă” cu Europa, chiar dacă aceasta s-a desfășurat pe o „bază de plată”.

Sunak se află la 18 puncte în urmă în sondajele de opinie și se confruntă cu o luptă grea pentru a rămâne în funcție la alegerile generale de anul viitor. Dar și adversarul său, liderul laburist britanic Keir Starmer, a precizat că și el dorește o cooperare mai strânsă cu Europa în cazul în care va prelua puterea.

Emmanuel Macron nu poate fi decât satisfăcut: a avut o relație dificilă cu Boris Johnson și cu guvernul care a implementat Brexit.

Președintele francez, care a pendulat între plecăciunile în fața lui Vladimir Putin și criticile aduse NATO –  ar vrea să se poziționeze ca un lider al intereselor UE – Franța a rămas singura putere nucleară din regiune – iar o nouă apropiere cu Marea Britanie dovedește că politica este cea mai veche meserie din lume.

Ultimele stiri

  • Nuntă criminală! S-au tras focuri de armă la petrecere. Mirele a ajuns la închisoare
  • Alege ce citești
  • În lipsa ciclonului…
  • Cerşetor-mituitor! I-a oferit şpagă 100 de euro unui poliţist ca să nu-l amendeze
  • Adrian Videanu şi Ioan Niculae sunt liberi! Au scăpat de DIICOT
  • Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap
  • Germania „inundă” Europa cu 1,3 milioane de refugiați ucraineni!
  • Clanurile de interlopi din blocurile din Timişoara schimbă legea. Închisoare pentru vecinii „manelişti” şi agresivi
  • Giovanetto Papionetto își lansează cartea Amurgul Filozofilor la Palatul Parlamentului
  • Cum vor putea românii cu pensii mici să rămână cu mai mulţi bani în mână, pe lângă suplimentarea generată de recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Exit mobile version