AcasăPoliticaPolitica e curvă. După Brexit, Marea Britanie și UE se îmbrățișează ca...

Politica e curvă. După Brexit, Marea Britanie și UE se îmbrățișează ca frații

Rishi Sunak și Emmanuel Macron îngroapă securea războiului dintre Regatul Unit și blocul comunitar

Zâmbetele și aplauzele reciproce ale celor doi foști bancheri au marcat o nouă eră a relațiilor dintre Marea Britanie și UE.

În martie, la Paris,  prim-ministrul britanic Rishi Sunak și președintele francez Emmanuel Macron păreau niște camarazi naturali, anunțând un pachet considerabil de 478 de milioane de lire sterline pentru a descuraja trecerea migranților prin Canalul Mânecii. Contrastul cu insultele meschine din epoca lui Boris Johnson și Liz Truss era clar de văzut.

Întâlnirea lui Sunak cu cel mai important lider european a confirmat o relație de colaborare mai strânsă cu UE și cu capitalele sale după turbulențele din epoca Brexit, notează presa occidentală. Cu mai puțin de două săptămâni mai devreme, acordul-cadru istoric încheiat de Sunak cu Bruxellesul la Windsor a rezolvat în sfârșit problemele comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord.

„Speranța mea este că acordul deschide alte domenii de angajament constructiv și de dialog și cooperare cu UE”, a declarat Sunak în drum spre summitul de la Paris.După șase luni, cuvintele sale s-au confirmat.

În plus față de acordurile-cadru de la Windsor, Marea Britanie a semnat un memorandum de înțelegere cu Bruxelles privind cooperarea în domeniul reglementării serviciilor financiare, iar luna aceasta s-a alăturat din nou programelor de cercetare științifică Horizon și Copernicus ale UE, în valoare de 96 de miliarde de euro, un rezultat major pentru sectoarele de cercetare și universitare din Regatul Unit, după doi ani de incertitudine.

Următorul punct pe ordinea de zi este un acord de cooperare între guvernul britanic și agenția Frontex de protecție a frontierelor din UE – o altă măsură care apropie Marea Britanie de UE.

Sunak i-a impresionat pe diplomații UE prin dorința sa de a înfrunta aripa dură Brexiteer  a propriului său partid, care a părut mult timp – în ochii europenilor – să dețină o influență supradimensionată asupra premierilor conservatori succesivi.

Negocierile continuă între Londra și Bruxelles cu privire la alte domenii de dispută rămase nerezolvate – mai ales noile tarife  care urmează să fie impuse în ianuarie vehiculelor electrice  care sunt livrate în și din Marea Britanie și  nu se conformează cerințelor stricte de aprovizionare cu baterii.

Catherine Barnard, profesor de drept european la Universitatea Cambridge, a declarat că, în general, Sunak a supervizat o „relație mult mai pozitivă” cu Europa, chiar dacă aceasta s-a desfășurat pe o „bază de plată”.

Sunak se află la 18 puncte în urmă în sondajele de opinie și se confruntă cu o luptă grea pentru a rămâne în funcție la alegerile generale de anul viitor. Dar și adversarul său, liderul laburist britanic Keir Starmer, a precizat că și el dorește o cooperare mai strânsă cu Europa în cazul în care va prelua puterea.

Emmanuel Macron nu poate fi decât satisfăcut: a avut o relație dificilă cu Boris Johnson și cu guvernul care a implementat Brexit.

Președintele francez, care a pendulat între plecăciunile în fața lui Vladimir Putin și criticile aduse NATO –  ar vrea să se poziționeze ca un lider al intereselor UE – Franța a rămas singura putere nucleară din regiune – iar o nouă apropiere cu Marea Britanie dovedește că politica este cea mai veche meserie din lume.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
597 afisari

4 COMENTARII

  1. La cum ajuns si natiunile pe care le conduc astia !!Lupte de gherila pe strazi contra cetatenilor constant !!

  2. vad istoria a calcat pe ceva bataturi. asta e un semn bun asa ca reiau un comentariu postat la art. „Europa are de ales:fie isi afirma puterea fie se supune chinei”. Cred ca este relevant si aici.

    ue e o minciuna birocratica facuta de niste comunisti germani din rdg impreuna cu niste comunisti iudeofrancezi d’alde hollande et co. cand kohl a vrut sa se unifice,mitterand le-a pus conditie – ok da’ renuntati la marca si bagati euro. Si uite asa a aparut Trataul de la Maastricht din ’92. Anglia bineinteles fiind ANGLIA si-a bagat totalitea organelor genitale inclusiv alea negre din Colonii si a zis pas. Drept urmare baietii circumcisi cu Soros in frunte au dat atacul din septembrie contra sterlinei. Ce a facut Anglia? S-a retras din Mecanismul European al Ratelor de Schimb in care doar ce intrase in ’90. Ce a patit dupa aia? Prosperitate economica, scaderea somajului etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Avertizare de ploi, grindină și vijelii. Zonele aflate sub COD GALBEN – HARTA/Cum va fi vremea în București

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis, miercuri, o atenționare Cod galben de vreme instabilă.Conform hărții aferente avertizării meteo, mai multe județe...

România poate scăpa mai repede şi mai ieftin de „blocurile gri”. Legea ce merge la promulgare schimbă tot pentru locatari

Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul care aprobă ordonanţa de urgenţă 179/2022 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.18/2009 privind creşterea performanţei...
proger