NATO nu a intrat direct în război drept parte combatantă deoarece victoria Ucrainei nu este considerată demnă de un conflict deschis cu Rusia.
Totuși, la un nivel mai subtil, strategia administrației Biden a fost să echipeze și să antreneze forțele ucrainene la un nivel în care Kievul poate intra în negocieri dintr-o poziție mai stabilă. Este oarecum aceeași abordare pe care administrația Obama a urmărit-o în războiul din Siria, unde a eșuat. Acum este rândul lui Donald Trump să obțină un rezultat diferit.
Trump nu poate opri războiul ”în 24 de de ore”, așa cum s-a lăudat în timpul campaniei sale. În strategia actuală a Occidentului, Ucraina trebuie să fie suficient de puternică pentru a aduce Moscova la masă, dar nu atât de puternică încât să-l determine pe Putin să escaladeze, comentează Un Herd. Dezbaterile lui Biden cu privire la livrările de arme sunt produsul acestui calcul delicat.
În aceste condiții, interesele occidentale și ucrainene sunt fundamental nealiniate, așa cum a observat recent în Foreign Affairs diplomatul american Richard N. Haass, care se pare că poartă discuții cu Rusia. Pentru Haass, „în loc să se agațe de o definiție nerealistă a victoriei, Washingtonul trebuie să se confrunte cu realitatea sumbră a războiului și să ajungă la un acord cu un rezultat mai plauzibil.”
În Daily Express, analistul militar Nicholas Drummond susține că Trump ar oferi Ucrainei arma nucleară pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Financial Times sugerează că planul lui Trump face referire a înghețarea liniei frontului și controlul de către Rusia a 20% din teritoriul ucrainean.
În articolul din National – Parcelarea Ucrainei, ultima soluție? – scriam că Zelenski va fi nevoit să cedeze teritorii din Ucraina, iar Moscova ar urmări negocieri privind împărțirea precisă a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojia și Herson.
Zelenski recunoaște că Ucraina nu poate să-și recapete granițele din 1991 pe cale militară. Asta o știe și Trump, dar nu arată că vrea să-l convingă pe Putin să se mulțumească cu ceea ce deține deja.
Probabil că Rusia nu va face niciun compromis cu SUA – Uniunea Europeană nu mai contează. Dacă Putin urmărește victoria totală, planul lui Trump pentru pace nu se va îndrepta spre avantajul Ucrainei, dar îl va forța pe Zelenski să intre în negocieri pe care nu le poate evita.