AcasăPoliticaPoate Europa să compenseze lipsa de arme americane pentru Ucraina?

Poate Europa să compenseze lipsa de arme americane pentru Ucraina?

Sub administrația lui Joe Biden, Statele Unite au fost primele care au sprijinit ucrainenii împotriva forțelor ruse. Cu Donald Trump la putere, situația s-a schimbat dramatic

Se confirmă o anumită dezangajare din partea Statelor Unite față de Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

Casa Albă a anunțat deja suspendarea mai multor livrări de armament către Kiev, inclusiv muniții și rachete de apărare aeriană. În cadrul Pentagonului, cresc îngrijorările cu privire la diminuarea stocurilor.

Rusia se bucură: „Cu cât sunt mai puține arme livrate Ucrainei, cu atât suntem mai aproape de sfârșitul operațiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Sub administrația lui Joe Biden, Statele Unite au fost primele care au sprijinit ucrainenii împotriva forțelor ruse, atât financiar, cât și material, notează France Info. Cu Donald Trump la putere, situația s-a schimbat dramatic.

„Adevărata problemă vor fi rachetele Patriot”

Ecuația devine mai complicată atunci când ne uităm la echipamentele care nu vor mai fi livrate de SUA. Potrivit Le Monde, este vorba de  rachete Patriot, rachete aer-aer pentru avioanele F16, proiectile de artilerie și rachete GMLRS. „Ar putea fi în joc rachete Himars și ATACMS, precum și obuze capabile de traiectorii ghidate prin GPS”, explică analistul  militar Ulrich Bounat.

Dar „adevărata problemă vor fi rachetele Patriot”. Pe măsură ce livrările americane se vor încheia, alegerile vor deveni din ce în ce mai dificile pentru forțele ucrainene, care vor fi nevoite să își raționalizeze proviziile.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) subliniază că Patriot sunt deosebit de valoroase pentru Ucraina, deoarece sunt singurele sisteme NATO „capabile să asigure apărarea împotriva atacurilor cu rachete balistice rusești”. Capacitățile europene și ucrainene „nu le pot înlocui pe deplin pe cele ale Statelor Unite”, mai ales în ceea ce privește apărarea aeriană.

Mai multe sisteme europene sunt capabile să intercepteze rachetele de croazieră rusești în Ucraina. CSIS citează în special (SAMP/T) Mamba, Nasams și Iris-T. Totuși, aceste sisteme nu au acoperirea Patriot.

Sunt necesari  trei sau chiar patru ani pentru fabricarea unui sistem precum SAMP/T. Germania ar putea să producă rachete Patriot, ATACMS și GMLRS, dar nu înainte de vara anului 2026.

Bounat avertizează că industria europeană de apărare, după trei ani de război în Ucraina, are nevoie de linii noi de asamblare și de finanțare. Pentru CSIT, creșterea producției de muniții, printre altele, „este posibilă”, însă „va lua timp”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
87 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger