AcasăPoliticaPoate “cea mai puternică națiune din istoria lumii” să aprovizioneze două războaie?...

Poate “cea mai puternică națiune din istoria lumii” să aprovizioneze două războaie? Poate!

America a promis că va furniza Israelului și Ucrainei tot armamentul de care au nevoie pentru a avansa în campaniile lor împotriva Hamas și, respectiv, a Rusiei

Producătorii de armament din SUA se pregătesc să accelereze livrările de arme către Israel într-un moment în care sunt deja sub presiune pentru a înarma Ucraina și a reface stocurile epuizate ale Pentagonului.

Spre deosebire de Ucraina, care a primit  tancuri și alte vehicule blindate, Israelul caută în primul rând muniții  pentru sistemul său de apărare antirachetă Iron Dome în fruntea listei de dorințe. De asemenea, printre nevoile sale se numără rachetele de precizie aer-sol și obuze de  calibru 120 mm.Și, în ambele conflicte, există o lipsă de drone și de proiectile de artilerie de 150 mm.

Președintele Joe Biden, care a promis că va furniza Israelului și Ucrainei tot armamentul de care au nevoie pentru a avansa în campaniile lor împotriva Hamas și, respectiv, a Rusiei, a insistat la sfârșitul săptămânii trecute că SUA pot satisface cererile – și să păstreze Pentagonul aprovizionat pentru alte situații neprevăzute, cum ar fi un război asupra Taiwanului.

„Suntem Statele Unite ale Americii, pentru numele lui Dumnezeu, cea mai puternică națiune din istorie – nu din lume, ci din istoria lumii”, a declarat Biden în timpul unui interviu pentru 60 Minutes difuzat duminică. „Putem să ne ocupăm de ambele și să ne menținem în continuare apărarea noastră internațională generală”.

Cu toate acestea, analiștii contactați de Financial Times spun că războiul din Ucraina a reprezentat un fel de semnal de alarmă pentru industria americană de apărare, care a renunțat la producția de armament necesar în războaiele terestre tradiționale și s-a concentrat mai mult pe sisteme de supraveghere și recunoaștere avansate din punct de vedere tehnologic, necesare pentru misiunile de combatere a terorismului și pentru descurajarea Chinei în Pacific.

Nevoia de a trece rapid la creșterea armamentului mai tradițional a fost împiedicată de penuria de provizii și de forță de muncă de după pandemie.

Spre deosebire de Ucraina, Israelul are propria sa industrie de apărare și armament avansat. De asemenea, primește un ajutor semnificativ din partea SUA, care acordă anual țării aproape 4 miliarde de dolari sub formă de ajutor militar, inclusiv 500 de milioane de dolari pentru apărarea antiaeriană și antirachetă.

Oficialii americani se așteaptă ca Israelul să aibă nevoie de interceptori suplimentari, pe lângă cei deja incluși în pachetul de ajutor al SUA.

Biden ar putea să facă în curând o solicitare suplimentară pentru Israel și Ucraina către Congres, deși luptele interne republicane din Camera Reprezentanților au blocat solicitările de la Casa Albă.

Interceptoarele, cunoscute și sub numele de rachete Tamir, sunt produse în comun de contractorul american din domeniul apărării RTX, fost Raytheon Technologies, și de grupul israelian Rafael Advanced Defense Systems și sunt asamblate în Israel.

Alte arme căutate de Israel – inclusiv sisteme aer-sol JDAM) rachetele Hellfire și bombele SDB- ar putea fi mai ușor de furnizat de către SUA, datorită investițiilor mari în producție. Saltul cererii va fi o binefacere pentru producători.

Rachetele Hellfire sunt fabricate de Lockheed Martin, în timp ce Boeing produce JDAM și SDB. Israelul și Ucraina vor avea nevoie și de proiectile pentru tancuri de calibru 120 mm, produse de General Dynamics.

Acțiunile Lockheed, RTX, Northrop Grumman și General Dynamics – patru dintre marii contractori ai Pentagonului – au crescut brusc de la atacul Hamas din 7 octombrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
632 afisari

6 COMENTARII

  1. POATE PE NAIBA.
    De unde materii prime?
    La cioloveci nu au putut. Acum, cu o sarcină în plus, de unde ar putea?

  2. Radule tu le gresesti(mintesti) din titlu.
    Razboiul cu Rusia (singura natiune) este dus de transatlantici/NATO, deci nu doar o natiune de idioti mincinosi si pierd si aici.
    Hamasul nu-i o problema, dar Iranul cu raketele lui ii vor tine la distanta sa nu se apropia de Golful Persic si nici de Golful Oman sau Marea Arabiei.
    Asa ca sansele sa dea „Natiunea” un atac pe apa doar prin inot este mai putin probabil. Aerian Iranul are S400 modernizate si perfectionate. Asa ca „Natiunea” poate sa caute deja motive de retinere si retragere, ori tac si se retag cum au facut si in Afganistan ca sa evite un Vietnam. Desi si la Kabul s-a lasat cu peisaj Saigonez de evacuare disperata. Va mai amintiti pozele?
    Dar era sa uit, vine kriza si cine mai are resurse de aruncat in razboi?

  3. Daca au nevoie de rachete de precizie, de ce nu fac o cerere la Federatia Rusa sa le trimita niste Kinjal si Kalibr. Sigur ca Bibi inca mai are trecere la Putin. In cateva ore s-ar termina cu HAMAS-ul armat si implicit razboiul. Dar, cine sa mai cumpere fierul vechi americanesc cu pret de armament de mare precizie? Ce geseft ar fi asta, unde-i casligul?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger