AcasăPoliticaPNL, un Titanic naufragiat pe Dâmbovița

PNL, un Titanic naufragiat pe Dâmbovița

PNL se scufundă. Meritul e al lui Ciucă

Când îl ai pe Klaus Iohannis la butoane și Lucian Bode ține cheile vistieriei, nu trebuie să te uiți la sondaje, ci în altă parte, la combinațiile care (poate) încă nu au ieșit la iveală, dar avem noi grijă să scriem despre ele. De câteva zile ne-am axat pe Partidul Național Liberal fiindcă acest cândva „Titanic” al politicii românești a naufragiat pe Dâmbovița, cu timonierul Nicolae Ciucă încă neînțelegând unde și ce a făcut greșit.

Nicolae Ciucă și Lucian Bode Dorel la pătrat

Alegerile bat la ușă și PNL nu știe nimic – cine va candida la Capitală (primele voturi vor fi la „locale”), cine deschide lista comună pentru „europarlamentare”, va avea partidul candidat propriu la Cotroceni sau unul impus? Liberalii au, totuși, o certitudine, anume că partidul lor intră la apă – primarii de la sate și comune fug în barca social-democraților, consilierii locali votează de capul lor și fac alianțe cu AUR, iar sinecuriștii tremură la gândul că-și pot pierde locurile de prin C.A-uri.

Ședința și scandalul la vârful liberalilor

Subiectul zile îl reprezintă, așadar, trecerea primarilor de la un partid la altul. Pe undeva de condamnat, dar în politică nu există onoare și demnitate, doar oportunism și acțiune, iar cine nu intuiește din ce direcție bate vântul riscă să fie luat pe sus.

Câțiva liberali văd, însă, cum stau lucrurile cu adevărat. Și noi le vedem, iar valul migraționist apărut în PNL ne arată care este, de fapt, imaginea reală, în țară, a partidului și ce șanse au „ai lu’ Nick” în alegerile locale. Mici, foarte mici, dar asta o știam, de aceea am și avertizat, în ultimele săptămâni, că miza comasării „europarlamentarelor” cu „localele” trebuie căutată în câteva sondaje făcute în diaspora și ajunse la București; în Kiseleff, dar mai ales Modrogan se cunosc cifrele care arată că AUR a plusat mai bine peste hotare (am auzit vorbindu-se chiar de 70% procent în diaspora!).

Nicolae Ciucă este pus la colț în aceste zile. Ordonanța Guvernului privind traseismul politic – asumată de „Interne” și „Justiție”, două ministere conduse de liberali, atenție! – vine în cel mai prost moment posibil, când Ciucă a declanșat jihadul chiar în partid, declarându-le război unor nume grele.

Stenogramele din ședința PNL arată cât de mare este tensiunea la vârf, acolo unde fiecare „baron galben” trebuie să tragă tare pentru felia lui, căci negocierile din aceste zile sunt decisive, iar obligațiile față de cărați în spate (rude, prieteni, sponsori), foarte mari și multe. Disperați că le fug primarii la PSD, care simt că Nicolae Ciucă e o mână moartă, liberalii se încaieră între ei.

Zmeul Silviu Mănăstire

Parteneri de guvernare, dar când interesul o cere, PNL nu ezită să dea vina pe PSD pentru OUG care permite migrația politicienilor de la un partid la altul.

„Alegerile sunt organizate de Guvernul Ciolacu, nu le organizează PNL. Pe oameni nu-i interesează, vizavi de subiectul ăsta cu traseismul, argumetele juridice (…) Va trebui să facem ceea ce trebuie, să spunem că asta a fost decizia Guverului Ciolacu. Să nu mai insistăm pe chestia asta că s-a decis în coaliție, că am făcut, că am dres…”, ar fi spus Florin Roman în cea mai recentă ședință a șefilor liberali. Cristian Buican l-a completat și a pus punctul pe i: „Cu siguranță că PNL va pierde până la 20% din primari”.

Neoficial, se pare că până la 200 de primari ar urma să plece din PNL, o adevărată hemoragie liberală care vine cu numai câteva luni rămase până la alegerile locale.

Ciucă și un management falit

De când Nicolae Ciucă a ajuns președintele partidului, PNL pierde toate meciurile la masa verde. Încrederea românilor în liberali e la un nivel minim și se pare că trendul nu-i deloc unul care să dea speranțe.

Cum s-a ajuns aici, ar trebui întrebat chiar cel care a fost așezat pe scaunul lui Ion C. Brătianu. Cauzele sunt multe, iar unii vorbesc că partidul și-a asociat imaginea cu personaje …hai să le spunem nepotrivite. De ce nu, poate că procente importante s-au piedut și din cauza scandalurilor generate de actuali sau foști membri de vază, iar aici ne putem gândi la un Silviu Mănăstire, cel pedepsit de Tribunalul București într-o speță legată de agresarea iubitei. Ce măsură a luat conducerea partidului în cazul său?

Niciuna, a întors privirea în altă parte, iar domnu’ Silviu a mai comis-o încă o dată; de data asta, și-ar fi amenințat mai mulți colegi deputați cu dosare și arestări, după cum anunța presa acum vreun an. La o petrecere, Mănăstire a aruncat în stânga și-n dreapta cu amenințări, fluturând pe sub ochii celor care-l priveau funcția sa de secretar general-adjunct al PNL.

Da, om cu greutate, periculos rău acest Geoană al liberalilor! Iată două personaje care se îmbată cu apă rece deși sunt conștiente că lor nu le pune nimeni fiola.

Revenind, totuși, la jucătorii din politică. Sub acest management falimentar, în PNL nu se poate pregăti altceva, azi, decât coliva electorală. Dar, ca să nu fim acuzați vreopdată că vrem moartea liberalismului, îi dăm un pont lui Nicolae Ciucă: o fi partidul jos în sondaje, însă vezi că unii sunt sus la câștiguri! Așa se întâmplă când pui lupul sălăjan paznic la stână.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.170 afisari

10 COMENTARII

  1. CAND GASCA MAFIOTILOR DIN PNL S-A COCOTAT LA BUTOANE S-A ALES PRAFUL SI PULBEREA DE ORCE URMA DE PARTID ,DE DOCTRINA ,DE STATUT .
    CU UN CIUMETE PRESEDINTE CU NISTE PLAGIATORI NESIMTITI NU -TI RAMANE SA INGROPI PENTRU TODEAUNA NOTIUNEA DE LIBERAL .
    O CONFUZIE GENERALA IN CAPETELE PATRATE A REALIZAT DEZASTRUL DIN INTERIORUL ACESTUI ZIS PARTID.
    NU-I CANTATI VESNICA POMENIRE ,ESTE UN SACRILEGIU SA-I CANI UNUI TRADATOR DE NEAM SI TARA VESNICA POMENITE.
    ARUNCATI HOITUL LA NECROFAGI CA SA NU SPURCE PAMANTUL .

  2. A dis in derizoriu pt niste neicanimeni un monstru sacru??!!Doar daca te uiti la foto ,fugi!!

  3. Nu mai există nici PNL nici PSD.
    S-a împlinit visul de AUR al premierului de la Grivco!
    Nu aveți nici democrație, nici stat de drept…
    Nici parlament unicameral cu 300 de parlamentari nu aveti după ce 85% ați votat asta.
    Orice votați, constatați că mai se transformă în USL!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger