AcasăPoliticaPNL pe banii românilor

PNL pe banii românilor

Am văzut cât de repede răspund primarii PNL la chemarea guvernului. Cum să nu vină, din moment ce e pe bani? S-au mobilizat preț de 50 de capete. Într-un anume fel, ei sunt pilonii partidului în teritoriu. Dar banii doar de la guvern se împrăștie, nu de la partid. Insinuant, premierul chiar atrăgea atenția, cu câteva zile înainte, că rectificarea bugetară se face de către guvern, nu de partid. De principiu, s-a discutat despre finanțarea proiectelor locale. Cele mai multe primării depind acum de această rectificare, după ce bugetul pentru proiectele din PNDL s-a terminat încă din luna iunie. Și, cum Cîțu este și ministru de Finanțe pentru 45 de zile, va răspunde personal de rectificarea bugetară ce va avea loc în august.

Teleormanul și a trimis primarii la guvern

Coincidență sau nu, cele 45 de zile expiră nu cu mult înaintea alegerilor din PNL. Un prilej numai bun pentru a bate șaua să priceapă iapa. Cine-l va sprijini pe Cîțu să obțină un scor bun la alegeri, categoric va beneficia de sume dăruite cu dărnicie de premier.

Cu mâna în buget pentru șefia PNL

Mai toate primăriile se confruntă cu lipsa de fonduri, dar cele conduse de primari peneliști se bucură de o altă atenție. Dovadă este faptul că primarii pesediști nu au fost văzuți printre invitații la pomana de partid. Și PSD, pe vremuri, aplica aceeași metodă de atragere pentru a fi susținut, numai că era vorba de alegeri parlamentare sau locale. De data aceasta, însă, este cu totul altceva. PNL își alege liderul, iar asta nu este o problemă națională.

Ludovic Orban Luați i banii lui Cîțu și apoi votați cu mine

Îi privește doar pe liberali, este bucătăria lor. Din ce fonduri se face plata, dacă nu de la buget? O spune chiar Cîțu, făcând trimitere la bugetul național, la care contribuim toți. Așa se face că, indiferent că nu ne place PNL, banii noștri se vor duce către primarii lui. Premierul nu plătește din propriul buzunar, sub nicio formă, și nici din fondul de rezervă ce îi este alocat. Bagă mâna în buget, sub acoperirea rectificării bugetare, pentru a-și vedea sacii în căruță. Metoda este complet imorală, desigur, dar de când suferă liberalii din această cauză?

Partidul e mort, dar nu contează

Pentru Cîțu nu contează că nu toată lumea simpatizează cu PNL. Sunt alegeri pentru șefia partidului, alegeri la care el participă, și trebuie depuse toate diligențele pentru ca el să câștige. Că se întâmplă lucruri pe margine, și încă ce lucruri, este lipsit de valoare. Vrea să fie președintele partidului și asta trece într-un con de umbră orice altceva. Bătălia dintre el și Ludovic Orban îmbracă, uneori, aspecte ridicole. Ambii se luptă pentru un viitor cadavru politic, căci PNL nu va mai fi vreodată ceea ce a fost. După împreunarea împotriva naturii cu bandele de liberali ale lui Traian Băsescu, a rezultat o formațiune pusă pe căpătuială, fără nici cea mai mică legătură cu doctrina lăsată moștenire de Brătianu. În schimb, ambele tabere se laudă că sunt urmașii acestuia.

Nu vor să bage mâna în buzunar

Deplasările lui Florin Cîțu în țară pentru a-și susține candidatura au fost făcute din banii publici. Premierul a confundat buzunarele. Banii cheltuiți sunt ai guvernului, sunt ai noștri, căci guvernul nu este SRL înregistrat pe numele lui Cîțu. Voia să-și facă o campanie pe placul lui? Foarte bine, numai că trebuia să o achite din fondurile personale sau ale partidului. Cred însă că nici din fondurile PNL nu a fost făcută, pentru că, în această situație, Orban ar fi solicitat și el bani și s-ar fi aflat. Culmea este că tot mai multe surse îl dau perdant pe Florin Cîțu. După ultimele calcule, șansele lui de a câștiga președinția PNL sunt tot mai mici de la o zi la alta. Sunt organizații care nici nu vor să audă de el, și care nu vor renunța la Ludovic Orban pentru moftul unor lideri care, de ceva vreme, își văd interesele stânjenite de prezența lui în fruntea partidului. Au vrut un suflu nou în PNL, dar au uitat să treacă pe la casierie, unde să îi achite contravaloarea. PNL nu este o problemă națională, astfel încât toată lumea să contribuie la alegerile interne. Că a fost împins cu bună știință în această zonă este cu totul altceva. Era modalitatea prin care se puteau drege lucrurile fără ca liberalii să bage mâna în buzunar.

author avatar
Valentin Boeru
1.211 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger