AcasăPoliticaPNL duce farsa până la capăt

PNL duce farsa până la capăt

Încă de la început, Partidul Național Liberal și-a asumat rolul de conducător al coaliției de guvernare. Sucelile de ministere, care și cui să-i revină, nu aveau legătură cu gestionarea și administrarea problemelor României. Erau doar manevre pentru menținerea puterii în mâinile liberalilor, chiar dacă Ludovic Orban a  cedat la negocieri și a scăpat instituții importante în defavoarea propriului partid. A lăsat impresia că se zbate pentru PNL, dar de fapt era geambaș de ministere cu scopul de a-și aranja confortabil poziția de al treilea om din stat.

Premierul între ciocanul Iohannis și nicovala Orban

Numirea lui Florin Cîțu ca premier ar fi cea de a doua farsă. I s-a creat imaginea de tip priceput, hotărât și independent în decizii. În cel mai scurt timp cu putință constatați însă că nu este adevărat. Iese seara la televizor și face declarații, iar a doua zi pe la prânz scoate capul Iohannis care desființează totul. După Iohannis, vine și Orban care-i ține isonul. Spre seară, la mai puțin de 24 de ore, premierul nu mai are aceleași opinii, dovedindu-și moliciunea. Alteori i se rezervă de la bun început rolul de clovn guvernamental, repetând ce declara președintele cu o zi înainte. Și atunci, unde este Cîțu cel puternic și de neclintit?

Planul de promisiuni

Ce știe să facă PNL din programul de guvernare? Nimic. Dacă s-ar fi priceput, în aproape șase luni de când este la putere s-ar fi văzut ceva. Cel puțin un semn, acolo, că a pătruns dincolo de cuvintele înșirate pe hârtie. Nici măcar nu i-a dat prin cap să actualizeze datele din program, socotelile fiind făcute tot în baza celor 80 de miliarde de euro cu care se lăuda Iohannis că le-a obținut de la Comisia Europeană. Farsa PNL? Cele 80 de miliarde nu există, dar liberalii încă mai clamează succesul unor negocieri la care președintele a fost mut. Altă farsă PNL?

Rareș Bogdan instigator șef la alegerile din partid

A promis o dezvoltare extraordinară în condițiile în care România nu avea niciun ban, bazându-se pe Planul Național de Redresare și Reziliență. Un plan care, după cum s-a văzut, nu se încadrează în cerințele Comisiei Europene. Construim autostrăzi și rețele feroviare, spitale regionale, maternități, școli cu dotare modernă, digitalizăm pe rupte, revitalizăm ramuri economice prăbușite, dar fără bani. Cum s-or face lucrurile astea dacă nu ai bani în buzunar nici măcar pentru scovergă și o cană cu bragă? Simplu: faci un plan pe hârtie și promiți. Asta da farsă!

Al cui este PNRR?

Planul Național de Redresare și Reziliență a devenit mărul discordiei. Coaliția condusă de liberali îi reclamă paternitatea și nu vrea să angajeze dialoguri cu nimeni pe marginea lui. După ce l-a respins de trei ori, Comisia Europeană a recomandat PNL ca acesta să fie discutat cu mediul de afaceri, cu ONG-urile, cu sindicatele și cu opoziția. Cîțu a zis da la Bruxelles, iar când a ajuns în țară s-a răzgândit. Apoi l-a sunat pe Ciolacu, liderul PSD, în vederea unei întâlniri în care să discute pe marginea PNRR. Trebuia să se întâmple azi. N-a mai avut loc și nici nu va avea loc săptămâna aceasta. Rareș Bogdan toarnă și el gaz pe foc, spunând că PNRR nu va fi negociat, ci doar prezentat. Este o altă farsă, pentru că Planul nu este nici al lui Cîțu, nici al coaliției și nici al PNL ca să impună monopol pe el. PNRR privește întreaga Românie, nu secțiuni sau zone agreate de liberali.

Pauză la revenire

Vi se pare că PNL, în clipa de față, este interesat în mod deosebit de ceea ce se întâmplă în țară? De irigații, de programe pentru agricultură, de investiții în învățământ sau de programe pentru sănătate? Ei bine, nu. Liberalii au treabă cu alegerile din partid, cu jocurile pentru a-l ridica sau coborî pe unul sau altul, cu interesul de a-l promova la șefie pe Orban sau pe Cîțu. Se reorganizează găștile politice, se migrează de la un jupân teritorial la altul, se trag sforile pentru avantaje cât de mici numai să se adune puterea în mâinile cui vor ei. Vedeți vreun  sprijin pentru dezvoltarea industriei de îngrijire în domeniul geriatriei și gerontologiei, după cum s-a promis? Sau susținerea dezvoltării clasei de mijloc la sate și a fermelor mici și mijlocii? Sau începerea construirii de locuințe protejate pentru victimele violenței domestice și construcția de centre de recuperare pentru agresori, așa cum s-a angajat? Nici nu aveți cum din moment ce sunt alte farse ale PNL. României i s-a dat pauză și la revenire, și la dezvoltare. PNL are alte treburi, nu se ține de chestiile astea mărunte.

author avatar
Valentin Boeru