AcasăPoliticaPNL a votat: negociază cu PSD! USR trece în opoziție

PNL a votat: negociază cu PSD! USR trece în opoziție

Florin CituPNL a votat: negociază cu PSD! USR trece în opoziție

Liderii PNL au votat, luni seara, în ședința Biroului Politic Național, pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD. Alianța dintre PSD și PNL pentru guvernare ar trebui să dureze cel puțin până în 2024, a spus liderul social-democraților Marcel Ciolacu.

„Biroul Politic Național al PNL, reunit astăzi în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară. A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, a anunțat partidul luni seară, după ședința BPN.

Condițiile de negociere sunt construirea unui guvern în jurul unui premier PNL, program de guvernare plecând de la măsurile liberale și parteneriat cu președintele.

Parteneriat PNL-PSD în condiții impuse de liberali

Principiile PNL, care nu sunt negociabile, potrivit unui comunicat PNL.

  • Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
  • PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.
  • Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
  • Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
  • Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
  • Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
  • Reforma statului.
  • Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.

„Noi am luat decizia de a avea negocieri cu PNL, UDMR și minorități, asta nu înseamnă că în mod automat PSD intră la guvernare. Sunt mândru de stabilitatea PSD, de modul cum au decurs discuțiile în interiorul partidului. Este pentru prima dată când nu am fost sunat de președintele unei organizații pentru o funcție”, a spus Marcel Ciolacu, la rândul său, la Antena 3.

Ciolacu a spus că nu a fost luată o decizie dacă premierul va fi dat de PNL sau de PSD, dar că social-democrații vor merge cu „prima linie” a partidului în Guvern.

Dacian Cioloș rămâne cu un gust amar

Liderul USR Dacian Cioloș a reacționat luni seara după ce PNL a anunțat că va negocia cu PSD formarea unui guvern. „Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem acum în opoziție la vechile partide și în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziție și singurul care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene (…) Vom sancționa cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD. Și vom folosi această perioadă pentru a reface legăturile cu oamenii din stradă și pentru a construi viziunea noastră pentru o România modernă”, a scris el pe Facebook.

author avatar
Andreea Vlad
162 afisari

1 COMENTARIU

  1. Terminati o data cu atatea pretentii si apucativa de treaba,nu mai pierdeti timpul si asa ati aruncat tara intrun haos de nedescris,mai lasati orgoliile de o parteca peste tot sunt si in aceste partide destule gunoaie,dar unitiva cei ce vreti sa faceti ceva .Daca tot mai cascati gura la latraul de Orban,trce anul si nu faceti nimic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger