AcasăPoliticaPlanul Rusiei de înfometare a Europei

Planul Rusiei de înfometare a Europei

De parcă problema aprovizionării cu gaze n-ar fi o bătaie de cap suficient de mare, Europa se trezește pusă în fața unui (posibile) realități nedorite, asta ca să nu o numim direct „apocaliptică” – înfometare prin distrugerea agriculturii. Noul Război Rece în care am fost aruncați de așa-zișii parteneri strategici pe care îi avem ne-a transformat în carne de tun. Iar ghiuleaua economică pe care unul dintre beligeranți se pregătește să o tragă e posibil să lase „Bătrânul continent” fără sursă de hrană pentru câțiva  ani de acum încolo.

Concret, Federația Rusă are de gând să înfiinţeze o companie care să reunească toate societățile comerciale ce în prezent au ca obiect de activitate exportarea îngrăşămintelor agricole. Dacă se va întâmpla asta, noul colos din piață va putea influența după bunul plac preţurile pe pieţele globale.

Și-așa Rusia este cel mai mare exportator al lumii de îngrășăminte agricole, asta mai lipsea, să pună monopol!

Întrebare: cine a împins statele baltice să facă…

Ideea de a reuni toți jucătorii ruși de pe piața îngrășămintelor agricole într-un singur consorțiu (controlat de statul rus, evident) i-a aparținut lui Dmitri Mazepin, fondatorul producătorului Uralchem PJSC, unul dintre coloșii acestei piețe. Surse de la Moscova au relatat pentru Bloomberg că acest plan care urmărește să spulbere agricultura Europei i-a fost prezentată mai întâi ministrului Industriei, Denis Manturov, şi apoi premierului Mikhail Mishustin. O decizie încă nu a fost luată, dar asta numai fiindcă dosarul n-a ajuns încă la Kremlin, ceea ce, oricum, spun specialiștii, nu va mai dura mult.

Purtătorul de cuvânt al Executivului nu a răspuns solicitărilor presei occidentale de a comenta informaţia, în timp ce biroul de presă al gigantului Uralchem PJSC a transmis un scurt „no comment”.

Federația Rusă este cel mai mare producător mondial de îngrăşăminte, fiind responsabilă pentru aproximativ 20% din consumul anual la nivel global. Cu alte cuvinte, fără îngrășământul vândut de Rusia, mare parte din terenurile agricole ale planetei ar deveni pârloagă.

Tocmai fiindcă există această frică, SUA nu au inclus în sancţiunile impuse Moscovei după invadarea Ucrainei și firmele care exportă îngrășăminte. Oficial, Vestul a susținut că protejează securitatea alimentară globală, dar în realitate e vorba doar de menținerea „agrobusiness-urilor” marilor coloși, jucători ca Bill Gates și Carnegie, care controlează mare parte din piața agricolă (inclusiv aproape toată piața agricolă a Ucrainei, să nu uităm ale cui sunt grânele ce trebuie exportate!).

Ținând cont de toate astea, se impune următoarea întrebarea – cine a împins statele baltice să oprească manipularea și transportul îngrășămintelor agricole provenite din Rusia? Decizia Lituaniei, Letoniei și a Estoniei a contribuit la scăderea livrărilor, fapt resimțit din plin de piața agricolă, care deja pregătește campania de însămânțare din această toamnă.

Nu în ultimul rând, amenințările Americii au determinat multe firme maritime, bănci şi companii de asigurări internaţionale să părăsească Rusia, de teama impunerii unor sancțiuni.

Dat fiind noul context, pare evident de ce Moscova are în vedere acum să monopolizeze piața îngrășămintelor prin crearea unui conglomerat care să gestioneze sectorul exporturilor. O asemenea societate ar da Rusiei mai mult control şi i-ar permite să exercite o influenţă mai mare asupra preţurilor pe pieţele bursiere.

În prezent companiile rusești din domeniu își tranzacţionează produsele prin Elveţia şi alte câteva ţări terţe. Mai merită precizat și că Moscova are o alianță cu Belarusul privind comerţul cu potasiu, ceea ce îi permite să dicteze „muzica” – dacă plafonează producția, blochează 40% din piața globală!

Avertisment ONU și OCDE

ONU, prin FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură), și OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) susțin că se așteaptă ca producția agro-alimentară mondială să se mențină pe un trend ascendent ponderat în următorul deceniu, dar în același timp cele două organisme lansează și un avertisment.

Este vorba despre un pericol ce vizează prețurile practicate de producători.

Astfel, potrivit celor două organizaţii, incertitudinile tot mai crescânde, apărute din cauza tensiunilor geopolitice, trebuie să reprezinte un semnal de alarmă de luat în seamă. „Preţurile la energie şi inputurile agricole vor reveni pe creştere, rezultatul fiind o creştere a costurilor de producţie, care va antrena o inflaţie a preţurilor la alimente şi o insecuritate alimentară sporită”.

În traducere, dacă Rusia majorează cu 10% preţurile la îngrăşăminte, vom avea o creștere cu 20% a preţurilor la alimente, susține ONU.

Pentru a atenua în mod eficace toate aceste riscuri, agricultura trebuie să sufere o serie de modificări la scară largă, în special în sectorul creşterii animalelor, mai insistă ONU. Iar ce înseamnă asta, nici nu îndrăznim a bănui!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.922 afisari

29 COMENTARII

  1. Americanii infometeaza Europa nu Rusia.Chiar aveti orbul gainilor si nu vreti sa vedeti unde au ajuns preturile cu embargoul USA si pibul cu arme? Nu va e rusine sa mintiti lumea? Lati copiat pe zdrelenski? Asta ati invatat la scoala?

  2. Oricum vor globalistii astia sa ne faca sa mincam insecte, asta e o ocazie foarte buna.

      • @Insectele sunt delicioase Mai baga un booster, poate scapam de tine, trepanatule!

        • Ai mare dreptate. Taica-miu e cretin la fel ca voi toti care haliti toate kakatele de conspiratie de pe planeta!!

      • Tulumbă, se găsesc deja făină de insecte și produse cu insecte în componență în magazinele din afară. Habar nu ai ce vorbești.

  3. „Planul Rusiei de înfometare a Europei” ?????????????????????????????????????????????????????????????????
    Ecoteroristii si politicienii de la Bruscseles care militeaza si platesc fermierii pentru desfiintarea fermelor agricole si a zootehniei sunt cumva din Rusia???????????????
    Nu cred ca sunt ai lui Putin, sunt evropeni pacaliti de murikani.

  4. Pacat,Cezare,credeam ca e ceva de capul tau.Sa debitezi atatea ineptii intr-un singur articol te descalifica .Daca asta a ajuns jurnalismul romanesc facem ca pisica , un rahai si il acoperim cu nisip.

      • Ai gresit autorul. Eu zic mai bine sa nu mai cititi stiri romanesti, mai bine le luati direct de la Kremlin cu autotraducere prin Google.

  5. NU UITATI : TRANSNISTRIA ARE PREFIX 373 . Sunt fierbinte , pupici pe capiciul peleului zburlit… !!!

  6. Eu zic că nu e planul Rusiei ci e reacția Rusiei la constrângerile ce i s-au impus. Blocajul exporturilor de îngrășăminte chimice nu a pornit de la Rusia ci de la vestul „autosuficient” care a crezut că astfel vor forța pe rusi să asculte necondiționat de ei. Ghinion cum spune un alt ”autosuficient” aceste aberații de fapt lovesc exact acolo de unde a plecat aberația și asta nu e sfârșitul ci doar începutul problemelor căci aceleași „idei” propășite de vestici au dus la criza cerealelor , a gazului și a altor materii prime care culmea lovesc ca un bumerang tot acolo unde au fost „scremute”. E o modă în zona vestica ca orice e negativ vine de la Rusia fără să-și consulte bârna din proprii ochi și mai ales fără să încerce să înteleagă că „buricul pământului” tocmai tinde să-și schimbe centrul de greutate pe partea cealaltă din cauza acestor decizii aberante ale unor încrezuți care cred că pământul se învârte în jurul lor. Iar mai nou „și tu Brutus (Africa).

    • Frăție, asta e doar aparența. Sunt combinați pe cardeală, fac toți ciopârtacu mare. Nu uita ca Putin e fost ”elev” la școala de tineri lideri globali ai lui Schwab

  7. Ca sa infometezi Europa trebuie sa ocupi Romania, Polonia si Franta sa furi tot graul. La cum merge razboiul greu de crezut ca Rusia poate migra atat de performant.

  8. Ce prostie de rahat! Singurii care vor muri de foame sunt rușii înșelați. Ei deja mănâncă șobolanii din haznalele lor. Rusia este și va rămâne o mare groapă de rahat. Rusia trebuie să fie distrusă pentru ca Europa să poată trăi! Slava ukrajini!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger