AcasăPoliticaPlângere la CSM împotriva judecătorilor: ”Apără interesele Guvernului”

Plângere la CSM împotriva judecătorilor: ”Apără interesele Guvernului”

judecatoriProcurorii și judecătorii intră miercuri în grevă. Ce se întâmplă cu procesele din timpul protestului

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la tergiversarea soluționării recursurilor împotriva sentințelor prin care au fost admise acțiunile în anularea prelungirii stării de alertă. Organizația îi acuză pe judecători că se comportă ca o anexă a Guvernului și că ajută la oprimarea cetățenilor.

Președintele Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept (CASD), av. Elena Radu, a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) față de tergiversarea soluționării recursurilor promovate împotriva sentințelor prin care au fost admise acțiunile în anularea Hotărârilor de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Conducerea CASD a arătat că, chiar și după publicarea Deciziei CCR nr. 392/2021, prin care s-a constatat că este încălcat dreptul de acces la justiție ca urmare a nesoluționării în mod definitiv a acțiunilor de anulare a prelungirii stării de alertă în termen de 30 de zile, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a ICCJ a stabilit primul termen de judecată a recursurilor la mai bine de 1 an de la data înregistrării acestora la ICCJ.

”Astfel, justițiabilul a fost obligat să formuleze cereri de preschimbare a termenelor, dar și în urma admiterii acestor cereri tot s-au acordat termene extrem de lungi care nu permit efectiv stoparea abuzului pe care îl săvârșește Guvernul României împotriva cetățenilor. Comportamentul judecătorilor din cadrul secției de Contencios Administrativ și Fiscal a ICCJ, efectiv sau prin complicitate, a determinat scăderea gradului de încredere a cetățenilor în sistemul de justiție din România care ar trebui să le apere libertățile și drepturile fundamentale. În lipsa unei analize obiective și imparțiale a CSM cu privire la situația apărută la nivelul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal  a ICCJ, care se comportă ca o anexă a Guvernului și îl ajută în oprimarea propriilor cetățeni, în disprețul ordinii constituționale, încrederea în sistemul de justiție din România va fi și mai scăzută”, susține av. Elena Radu.

Cetățeni captivi

Președintele CASD mai atrage atenția că și după adoptarea de către Colegiului de Conducere a ICCJ a Hotărârii nr. 23 din 26.01.2022, prin care s-a introdus în lista cauzelor pentru care se stabilește primul termen în procedură de urgență și acțiunile în anularea HG-urilor, se stabilesc de către secția de contencios a ICCJ termene peste 4 luni. ”În aceste condiții de ignorare a jurământului profesional de către judecătorii secției de Contencios administrativ și fiscal a ICCJ, cetățenii României sunt captivi, neavând cui să i se mai adreseze în mod efectiv pentru  a stopa abuzul de drept pe care îl exercită Guvernul României împotriva lor prin prelungirea la infinit a stării de alertă și restrângerea nelegală și neconstituțională  a drepturilor și libertăților fundamentale”, a afirmat av. Elena Radu, președintele Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept.

Afectarea independenței justiției

CASD a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să verifice activitatea Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a ICCJ pentru a se constata dacă există acte de imixtiuni în legătură cu activitatea profesională, care ar putea afecta independența sau imparțialitatea judecătorilor. ”Menționăm că având în vedere importanța și impactul pe care îl au Hotărârile de Guvern pentru prelungirea stării de alertă la nivelul întregii societăți, deoarece afectează drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor, comportamentul judecătorilor din cadrul SCAF – ICCJ, raportat la rolul justiției de a controla excesul de putere al puterii executive, este un comportament care derobează și dezonorează justiția, dezgolind-o de menirea ei în fața societății”, se precizează în sesizarea depusă la CSM.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.084 afisari

1 COMENTARIU

  1. CSM-ul Institutia unde se incalaca Legea in fiecare zi dupa cum in cunostinta de cauza afirma Doamna Judecator Tarcea,va ” rezolva ” imediat ilegalitatile,dupa cum le-a ” indicat ” Cocotatul,”nimeni nu este deasupra Legii.”Dar ” pe dedesubt ” ca el ,nici o problema.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger