Începând cu 7 octombrie 2023, situația din Orientul Mijlociu s-a inflamat din nou după atacul Hamas asupra Israelului. Ca răspuns, Israelul a efectuat atacuri disproporționate asupra fâșiei Gaza.
Sprijinul militar și diplomatic persistent al Statelor Unite față de Israel a fost atribuit regresului strategic al statului ebraic în regiune.
Influența lobby-ului israelian în Congres
La 24 iulie, membrii Congresului l-au onorat cu ovații pe prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu. În ciuda furiei în creștere în rândul publicului american împotriva comportamentului Israelului în Gaza, sprijinul fără restricții al legislatorilor pentru proiectul de lege privind ajutorul militar acordat Israelului a deteriorat și mai mult situația, relatează Modern Diplomacy. Ajutorul de securitate,deja abrobat, înseamnă aproape 14 miliarde de dolari.
Administrația președintelui Joe Biden a întrerupt livrările de bombe cu scopul de a împiedica Israelul să folosească arme americane pentru a viza civili. Dar însuși Biden știe că nu are cum să renunțe la un aliat de calibrul lui Netanyahu – și pare că se lasă condus de el.
Cu toate acestea, influența lobby-ului israelian asupra Congresului a fost convingătoare în direcția pro-Israel, indiferent de partide. Un număr considerabil de parlamentari, atât republicani, cât și democrați, oferă un sprijin fără echivoc.
De exemplu, American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) s-a angajat să cheltuiască aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a învinge membrii Congresului care critică Israelul.
Spectrul unui război mai amplu
Ofensiva din Gaza a scăpat de sub controlul Israelului, existând chiar spectrul unui război mai amplu care ar atrage în luptă Statele Unite, Iranul și alți actori regionali.
Rezistența islamică din Irak (IRI), susținută de Iran, a lansat 170 de rachete asupra trupelor americane din Irak, Siria și Iordania. Milițiile au susținut că acționează în opoziție cu sprijinul SUA pentru Israel. Rebelii Houthi din Yemen, aliniați Iranului, au recrutat și antrenat peste 200 000 de noi luptători de când și-a început operațiunile vizând navele comerciale din Marea Roșie în sprijinul Palestinei.
În plus, SUA se tem că instabilitatea este un teren propice pentru revenirea Statului Islamic. Gruparea teroristă a revendicat peste 150 de atacuri în toate țările în prima jumătate a acestui an și a amenințat și mai mult statutul trupelor și bazelor militare americane, care se află deja într-o situație precară.
Publicul arab, anti-israelian și anti-american
Fostul președinte Barack Obama a anunțat o schimbare strategică în politica SUA prin prioritizarea politicii „Pivot to Asia” pentru a-și muta atenția de la Orientul Mijlociu la regiunea Indo-Pacific și a contracara competitorul strategic China.
Succesorul său, Donald Trump, a reușit să facă din „Acordurile Abraham” un instrument de normalizare a relațiilor dintre statele arabe și Israel. Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Maroc au semnat acordul cu Israelul pentru a iniția relațiile diplomatice.
Dar Arabia Saudită a suspendat negocierile cu Israelul din cauza crizei actuale. Un sondaj a sugerat că 96% dintre saudiți cred că țările arabe ar trebui să rupă toate legăturile cu Israelul în semn de protest.
Sentimentele anti-israeliene și anti-americane sunt foarte puternice în rândul publicului arab. Astfel, agenda normalizării rămâne în afara discuției până la încetarea conflictului dintre Israel și Hamas.
Campania Israelului în Gaza a propulsat din nou Orientul Mijlociu în fierbere. Pătrunderea lobby-ului pro-Israel în Congres afectează autonomia Statelor Unite în ceea ce privește deciziile independente în Orientul Mijlociu.
Inteleg , Izraelul nu poate ierta Hamas si nu poate duce cu aceasta organizatie terorista , tratative de pace : Nu se va opri pana nu va distruge organizatia ! Totusi , mai … tango, cu batranii , femeile si , mai ales, copii palestinieni , care n-au nicio vina !