AcasăPoliticaPetroyuanul, compromisul lui Putin la sprijinul Chinei / SUA, cu spatele la...

Petroyuanul, compromisul lui Putin la sprijinul Chinei / SUA, cu spatele la colț!

Vizita lui Xi Jinping în Arabia Saudită, la Riad, continuă să facă valuri, pe măsură ce informațiile care vin conturează tabloul noii ordini mondiale pregătite. Pe scurt, se pare că liderul de la Beijing a făcut o ofertă imposibil de ignorat pentru întreaga Peninsulă Arabică: China va garanta cumpărarea de petrol și gaze mulți ani de acum încolo, dar toate tranzacțiile și plățile se vor face în yuani! Zorii noii ere a petroyuanului, despre asta a fost vorba. Și iată și compromisul făcut de Vladimir Putin la sprijinul oferit de China!

Statele Unite ale Americii, până de curând jandarmul întregii lumi arabe, sunt acum cu spatele la colț. Însăși existența petrodolarului este amenințată și pare doar o chestiune de timp până când va fi scos din joc… dacă Washingtonul nu ia măsuri.

Fastul cu care președintele Xi Jinping a fost primit la Riad, în urmă cu o săptămână, arată cine comandă muzica azi.

Întâlnirea lui Xi Jinping cu Consiliul de Cooperare al Golfului

Schimbarea seismică provocată de internaționalizarea yuanului nu va rămâne fără urmări, însă diplomația chineză se dovedește mult prea sofisticată pentru a se angaja într-o confruntare directă cu un imperiu (America) rănit și feroce.

Dar trebuie să recunoaștem că Xi a dat dovadă de finețe la Riad reușind să anunțe noua eră a petroyuanului în chiar locul nașterii petrodolarului. De acum înainte, a spus Xi Jinping, China va folosi yuanul pentru comerțul cu petrol, prin Shanghai Petroleum and National Gas Exchange. Liderul de la Beijing a invitat toate monarhiile din Golful Persic să urce la bord, o mutare spectaculoasă și care a lăsat în ofsaid inclusiv Europa.

În prezent, cam 80% din comerțul global de pe piața petrolului se face în dolari americani. Dar Xi vrea să schimbe asta. Și cu ajutorul lui Vladimir Putin, care a înțeles că acesta este prețul ce trebuie plătit pentru sprijinul Chinei.

Potrivit surselor media locale, Xi Jinping – sau Xi al Arabiei, cum l-a numit acum presa Occidentală – și marea sa delegație formată din politicieni și oameni de afaceri s-au întâlnit cu liderii Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) pentru a promova creșterea comerțului. Printre altele, Beijingul a promis că va importa țiței și gaze naturale din Golf într-o manieră consecventă și în cantități mai mari. Dar cu plata în yuani!

Din 2015, China este cel mai important cumpărător (50%) al țițeiului exportat de statele din Golf; iar Arabia Saudită singură, de exemplu, vinde Chinei un sfert din țițeiul produs!

Așadar, nu este de mirare că vizita lui Xi Jinping la Riad a început cu un preludiu și a continuat așa cum era planificată – ca o „misiune specială” ce a urmărit extinderea sferei comerciale a Beijingului. China și statele membre CCG au semnat parteneriate strategice și pe alte domenii – comunicații 5G, energie verde, spațiul cosmic și economie digitală.

Atlantism vs. Eurasianism

Pentru China, inițiativa „Drumul Mătăsii” întruchipează conceptul general de politică externă cel puțin până la mijlocul secolului 21. Forumul din 2023, găzduit la Beijing la jumătatea anului viitor, este de așteptat să aducă în prim plan o serie de proiecte noi, adaptate unei lumi post-Covid și aflate în dificultate.

Războiul Atlantism vs.Eurasianism va fi total! Să nu uităm că, înainte de a bate palma cu statele din Golf, China s-a înțeles cu Iranul (în 2021) asupra unui acord de parteneriat strategic întins pe 25 de ani (Beijingul a promis Teheranului investiții de 400 de miliarde de dolari!).

Forumul Economic de la Shanghai (SCO) numără acum nouă membri permanenți, care reprezintă cam 40% din populația lumii. Iar la Samarkand, cu prilejul ultimei reuniuni, au decis că, pe viitor, vor face comerț bilateral în propriile monede. Dar nu se vor opri la asta, ci vor încerca să extindă această măsură. Și, la nici șase luni distanță, îl vedem pe Xi Jinping înaintând statelor din Golf o ofertă de nerefuzat – garanția că va cumpăra și mai mult țiței, și mai multe gaze naturale, dar cu plata în yuani!

Iată, așadar, că vorbele lui Vladimir Putin capătă o nouă dimensiune: „Am accelerat munca spre tranziția către monedele naționale. A început procesul de creare a unei infrastructuri comune de plată și integrarea sistemelor naționale în tranzacțiile financiare viitoare”. Următorul Consiliu Economic Eurasiatic va avea loc la Moscova, în mai 2023, chiar înaintea Forumului „Drumul Mătăsii”, de la Beijing. Luați împreună cele două evenimente de anul viitor și avem în față liniile foii de parcurs geoeconomice – apariția petroyuanului (impus pe piață de China) merge în paralel cu avansarea spre „o infrastructură comună de plată”.

Adică, spre o nouă monedă alternativă, care va ocoli dolarul american.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.146 afisari

11 COMENTARII

      • Pentru că asta-i menirea devianților: să crape. Cam cum vei crăpa și tu în curând!
        Pricepi, tăpălăbare, sau trebuie să-ți desenez!?
        Acum ia scrie tu aici, pe site, cîte doze ți-ai băgat în vene? 3? 4? CÂTE!?

        • ce să desenezi măh că nici nu știi să ții creionul în mînă nu poți .
          și îți spun cîte doze ;
          în πizda mă ti de ți gan borât !!!!!!

  1. Astia cu Trump dansau cu sabiile si acum cu bideu a ajuns sa treaca dolarul pe yuan!!! Concluzia e ca neomarxistii americani si sorossisti i au dus la groapa.

  2. Aktual 24 . ro , 18 decembrie 2022 , articol de Darie Luca : ” CHINA A INCEPUT SA ……………………………………….”.

    • SUA vrea sa sugă Europa de ce nu mai poate din alte părți.
      Ne fac praf, au pus guvernul lor și WEF a colonizat Europa cu politicieni sclavi lui Schwab și cloaca.
      Europa nu se trezește pentru ca politicienii sunt marionetele WEF, care controlează și Canada și New Zeeland și Deep Stateul SUA.
      Ii sug și pe americani și pe europeni. Trebuie sa scăpăm de Bruxelles in primul rând ca ăștia au sărit ca lipitorile pe noi și pe ce a mai rămas prin UE

  3. ” De acum înainte, a spus Xi Jinping, China va folosi yuanul pentru comerțul cu petrol, ”

    -china nu are petrol,
    china poate produce catzi yuani vrea:
    e ceva neclar aici
    Nicholas Cezar economistu’ lu peste fript?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger