Lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei a intrat într-o nouă fază, punând în joc tehnologia dronelor autohtone împotriva unei întinderi de 2.000 de kilometri de instalații petroliere în mare parte din epoca sovietică.
Cel puțin nouă rafinării importante au fost atacate cu succes în acest an, ceea ce, potrivit unor estimări, a dus la deconectarea a 11% din capacitatea totală a Rusiei.
Pe măsură ce conflictul de pe linia frontului s-a mutat în favoarea Moscovei, campania de drone devine un element cheie al apărării Ucrainei, relatează Bloomberg. Îi oferă capacitatea de a ajunge adânc în teritoriul rusesc și de a lovi o industrie care este crucială pentru efortul de război al Kremlinului, asigurând atât aprovizionarea cu combustibil a forțelor sale armate, cât și un flux de petrodolari în visteria sa.
Rusia, „o benzinărie cu armată”
„Rusia este o benzinărie cu armată, iar noi intenționăm să distrugem acea benzinărie”, a declarat într-un interviu Francisco Serra-Martins, cofondator și director executiv al producătorului de drone Terminal Autonomy.
Chiar dacă campania dronelor devine o poveste de succes pentru armata ucraineană – de care are mare nevoie după o serie de victorii rusești – reprezintă un potențial joker pentru piețele mondiale și pentru aliații occidentali ai Kievului.
Prețurile internaționale ale petrolului au crescut constant în ultimele zile, pe fondul temerilor tot mai mari că atacurile ar putea într-o zi să distrugă o instalație majoră de export.
Până la mijlocul lunii februarie, dronele ucrainene au avariat cinci rafinării de petrol. Imediat după aceea, Rusia a interzis exporturile de benzină de la 1 martie până la 31 august pentru a asigura suficiente rezerve interne înaintea unei creșteri sezoniere a cererii.
Dronele au trebuit să fie proiectate pentru a depăși capacitățile sofisticate de bruiaj ale Rusiei, folosind navigația în teren sau poziționarea vizuală care nu necesită comunicații electronice după lansare.
Trebuie să opereze pe distanțe de până la 1.000 de kilometri, transportând în același timp o încărcătură explozivă suficient de mare pentru a provoca pagube semnificative în instalații care au fost construite pentru a fi rezistente.
Al doilea val
Un al doilea val de atacuri cu drone a început pe 12 martie, avariind unele dintre cele mai mari rafinării din Rusia – Norsi din Nijni Novgorod și Ryazan, lângă Moscova. În ciuda mai multor încercări, dronele nu au reușit să lovească rafinăria Surgutneftegas din Kirishi, o instalație-cheie de pe coasta baltică care produce combustibil în mare parte pentru export.
Valul de atacuri a provocat o creștere a prețurilor la benzină și motorină la Bursa Internațională de Mărfuri din Sankt Petersburg, deși costul combustibilului la pompă în Rusia a înregistrat puține mișcări. Este posibil ca Rusia să fie nevoită să deturneze mai mult țiței pentru export din cauza impactului asupra ratelor sale de rafinare, a relatat Tass, citându-l pe prim-adjunctul ministrului Energiei, Pavel Sorokin.
Ce se va întâmpla cu piața petrolului?
Dincolo de granițele Rusiei, piața petrolului a avut doar o reacție modestă la atacurile cu drone, în ciuda statutului de mare exportator al țării. Dar situația s-ar putea schimba dacă dronele ucrainene ar reuși să scoată Kirishi din funcțiune, eliminând potențial aproximativ 150.000 de barili pe zi din producția de motorină destinată în principal exportului.
„Dacă Ucraina ar vrea să își intensifice presiunea asupra veniturilor din rafinarea petrolului rusesc, ar viza infrastructura terminalelor cheie de export din porturile Primorsk sau Novorossiysk”, a declarat Mark Williams, analist economic la Wood Mackenzie Ltd. „Dar ar pune și mai multă presiune asupra relației cu aliații săi occidentali, deoarece impactul asupra prețurilor globale ale petrolului și produselor rafinate ar fi substanțial”.
Piețele de țiței ar putea experimenta mai multă nervozitate dacă Kievul ar începe să vizeze principalele terminale de export de petrol ale Rusiei din Marea Baltică sau Marea Neagră.