AcasăPoliticaPeste 60 de ani de dezbateri prezidențiale americane. Cele mai importante momente

Peste 60 de ani de dezbateri prezidențiale americane. Cele mai importante momente

Între marea gafă a lui Gerald Ford, remarcile lui Ronald Reagan despre vârsta sa și faptul că Joe Biden i-a cerut lui Donald Trump să "tacă", dezbaterile prezidențiale din SUA au lăsat o lungă listă de momente memorabile

Între marea gafă a lui Gerald Ford, remarcile lui Ronald Reagan despre vârsta sa și faptul că Joe Biden i-a cerut lui Donald Trump să „tacă”.

 Mai mult de șase decenii de dezbateri prezidențiale americane au lăsat o lungă listă de momente memorabile, dintre care AFP prezintă o selecție.

Kennedy-Nixon, 26 septembrie 1960

A fost prima dezbatere televizată de acest gen – în alb și negru – și a stabilit rolul imaginii. După două mandate de vicepreședinte al lui Dwight Eisenhower, republicanul Richard Nixon părea a fi favoritul alegerilor. Însă, în fața a peste 66 de milioane de telespectatori, el apărea palid – refuzase să se machieze – și transpirat, în timp ce tânărul senator de Massachusetts, John F. Kennedy, era bronzat și relaxat. Când vorbea, democratul se uita sistematic la cameră și, prin urmare, la alegători, dar Nixon se adresa moderatorului.

Ford-Carter, 6 octombrie 1976

După o primă dezbatere marcată de o lungă intervenție sonoră în mijlocul unei transmisiuni în direct, președintele republican  Gerald Ford a făcut o gafă ireparabilă în al doilea său duel cu Jimmy Carter. În plin Război Rece, el a declarat că „nu există nicio dominație sovietică în Europa de Est și nu va exista niciodată sub o administrație Ford”, deși URSS avea trupe desfășurate în mai multe țări. Gerald Ford a avut nevoie de șase zile pentru a recunoaște că divizii sovietice au fost stabilite în Polonia.

Reagan-Mondale, 21 octombrie 1984

Ronald Reagan, președintele republican în exercițiu, avea 73 de ani când a candidat pentru realegere împotriva lui Walter Mondale, 56 de ani. Dar el a transformat acest handicap într-un avantaj, cu o frază celebră: „Nu voi transforma vârsta într-o problemă de campanie. Nu am de gând să exploatez tinerețea și lipsa de experiență a adversarului meu din motive politice”.

Obama-Romney, 22 octombrie 2012

În fața lui Barack Obama, Mitt Romney a deplâns faptul că Marina SUA are mai puține nave decât în 1916. „Ei bine, domnule guvernator, avem și mai puțini cai și baionete, deoarece natura armatei noastre s-a schimbat. Avem ceea ce se numesc portavioane, pe care aterizează avioane. Avem aceste nave care merg sub apă, submarinele nucleare”, a ironizat democratul, într-o frază care a devenit virală pe internet.

Trump- Hillary Clinton, 9 octombrie 2016

Cea de-a doua dezbatere a alegerilor prezidențiale americane din 2016 a rămas în istorie pentru virulența sa. În corzi după dezvăluirea unei înregistrări video în care se lăuda că a apucat femeile „de păsărică”, Donald Trump a contraatacat la nivel personal, evocându-l pe fostul președinte și soț al rivalei sale, Bill Clinton, pe care l-a acuzat că a „abuzat de femei”.

A promis că va numi un procuror special care să o ancheteze pe candidata democrată Hillary Clinton în legătură cu e-mailurile sale private din perioada în care era șefa diplomației americane. „Este foarte bine că cineva cu temperamentul lui Donald Trump nu este responsabil de legile țării noastre”,  a precizat ea. „Ai fi în închisoare”, a replicat miliardarul republican.

Trump-Biden, 29 septembrie 2020

La fel ca în 2016, prima dezbatere a alegerilor prezidențiale din 2020 s-a transformat în haos. Președintele în exercițiu, Donald Trump, l-a tot întrerupt pe Joe Biden, care a sfârșit prin a-i răspunde cu un memorabil „Vrei să taci, omule?

Democratul l-a descris, de asemenea, pe adversarul său drept un „clovn” sau „pudelul lui Putin”. Într-o manieră premonitorie, Trump a refuzat să spună dacă va recunoaște rezultatul alegerilor. Incapabil să îi țină împreună pe cei doi candidați, moderatorul dezbaterii, jurnalistul Chris Wallace de la Fox News, a recunoscut că se simte „disperat”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor