AcasăPoliticaPeste 5000 de obuze în fiecare zi. Aprovizionarea Ucrainei cu arme testează...

Peste 5000 de obuze în fiecare zi. Aprovizionarea Ucrainei cu arme testează la limită Europa

Lupta Ucrainei împotriva Rusiei consumă muniție în ritmuri fără precedent: soldații ucraineni trag peste 5.000 de proiectile de artilerie în fiecare zi – echivalentul comenzilor unei țări europene într-un an întreg pe timp de pace.

Trecerea dramatică pe picior de război creează o criză a lanțului de aprovizionare în Europa, deoarece companiile din domeniul apărării se luptă să accelereze producția pentru a reface stocurile naționale, precum și pentru a menține aprovizionarea Ucrainei.

La aproape un an de la invazia Rusiei, ritmul cererii de muniții și explozibili se transformă într-un test al capacității de producție industrială a Europei, o cursă pentru reînarmare.

„Este un război despre capacitatea industrială”, a declarat Morten Brandtzæg, directorul executiv al companiei norvegiene Nammo, care produce muniție și arme.

El estimează că Ucraina a tras aproximativ 5.000-6.000 de lovituri de artilerie pe zi, ceea ce este similar cu comenzile anuale ale unui stat european înainte de război.

Blocajele persistente din lanțul de aprovizionare și lipsa materiilor prime esențiale pentru unii explozibili frânează capacitatea Nammo. Unele componente au o cerere atât de mare, încât timpul lor de livrare  „a crescut de la luni la ani”.

Yves Traissac, director executiv adjunct la producătorul de explozibili militari Eurenco, a declarat pentru Financial Times că societatea caută să crească capacitatea de producție pentru a satisface cererea mai mare din partea clienților, printre care se numără Rheinmetall din Germania și BAE Systems din Marea Britanie.

O provocare deosebită este reprezentată de aprovizionarea cu acid azotic, pe care compania îl folosește pentru a produce explozibili, dar care este, de asemenea, un ingredient-cheie în fabricarea îngrășămintelor.

Rheinmetall, cel mai mare contractor din domeniul apărării din Germania, a anunțat  deja că va construi o nouă fabrică de explozibili în Ungaria, în cadrul unui joint-venture cu guvernul, pentru a face față acestei penurii.

Mick Ord, directorul executiv al companiei britanice Chemring, care furnizează o gamă de explozibili pentru contractorii din domeniul apărării, a precizat că unii clienți au întrebat dacă este posibil să „crească producția de anumite materiale cu 100-200%”.

Producătorul francez de arme Nexter Systems va colabora cu Australia pentru a trimite „câteva mii” de proiectile de artilerie de 155 mm în Ucraina.

Potrivit Defence Analysis, numărul de obuze fabricate în Franța în fiecare an corespunde unei săptămâni de bombardamente rusești în Ucraina.

 

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
413 afisari

4 COMENTARII

    • Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati-

      Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

  1. ati vazut vreo putere nucleara invinsa pana acum? vreti sa vedeti ce nu s-a vazut in istoria omenirii?

    cand cititi de aceste cifre, va mai vine sa fiti belicosi?
    cand se umfla spanacu-n voi de razboinici, luati harta politica a lumii si uitati-va: cum vi se pare rusia, dar europa?
    cand va uitati comparativ peste nr. de tancuri, piese de artilerie, nr. de focoase nucleare ale europei si ale rusiei, va mai arde de umflat muschii?
    in cat timp poate lovi o racheta hipersonica trasa din rusia, orice zona a europei? si daca are si incarcatura nucleara, ati calculat consecintele?
    cand trageti linie si vedeti cat armament, munitii si morti sunt in ultimul an in ucraina, va mai arde de figuri gen activarea art. 5?
    dar pacea ce are, ati ramas fara gust de la guvid si nu mai simtiti ce gust are pacea? veniti-va in fire guvernanti si presedinte al romaniei, cat inca mai este mila pentru voi si pastrati neutralitatea romaniei cu orice pret.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger