La 28 octombrie, Pentagonul a confirmat rapoartele recente ale serviciilor de informații potrivit cărora Coreea de Nord a desfășurat aproximativ 10 000 de soldați pentru a lupta în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că unele unități nord-coreene au ajuns deja în regiunea rusă Kursk, unde trupele ucrainene sunt pregătite pentru un atac iminent în vederea recuperării teritoriului pe care îl dețin din august. Desfășurarea a fost „o escaladare semnificativă”, a avertizat Rutte, și „o extindere periculoasă” a războiului.
Este posibil ca trupele nord-coreene să nu treacă granița pentru a lupta pe teritoriul ucrainean, unde armata rusă avansează încet în estul Donețk, către centrul feroviar strategic de la Pokrovsk, notează New Statesman. Cu toate acestea, sosirea lor în regiune va forța armata ucraineană să decidă dacă să își consolideze pozițiile din Kursk sau să cedeze terenul.
Socotelile lui Putin
În condițiile în care conflictul se îndreaptă acum spre al patrulea an și se transformă într-un război de uzură, Vladimir Putin socotește că rezultatul va fi decis de cifre: stocurile de rachete, drone și obuze de artilerie de care dispune Rusia pentru a lovi Ucraina și viețile pe care este pregătit să le sacrifice. Dacă poate externaliza o parte din sarcini către soldații nord-coreeni, atunci cu atât mai bine pentru propria sa politică internă.
De asemenea, Putin știe că sosirea acestor trupe alimentează ideea tot mai răspândită printre scepticii din SUA și Europa că Ucraina nu poate câștiga războiul și, prin urmare, noi livrări de ajutor militar occidental nu vor face decât să prelungească o luptă fără speranță.
Aflat deja în fața perspectivei unei ierni grele, cu forțele rusești avansând treptat în est și bombardând rețeaua electrică a Ucrainei, Volodimir Zelenski, va fi supus unei presiuni din ce în ce mai mari în lunile următoare pentru a demonstra că există încă o cale fezabilă spre victorie. Perspectivele vor fi și mai precare dacă Donald Trump câștigă alegerile din SUA săptămâna viitoare.
Trei avantaje pentru tovarășul Kim Jong Un
Dictatorul Kim Jong Un va beneficia de trei avantaje. În primul rând, liderul nord-coreean și forțele sale armate considerabile – el comandă a patra cea mai mare armată din lume – sunt brusc la mare căutare.
În al doilea rând, relația în plină dezvoltare cu Rusia promite o injecție de bani grei pentru a consolida regimul de la Phenian, care va fi folosită pentru a recompensa elita și pentru a finanța programele de înarmare.
Încele din urmă, tovarășul Kim are de câștigat de pe urma aranjamentului cu Putin într-un sens strategic mai larg, prin reducerea dependenței sale de China. Relația sa cu Xi Jinping a fost adesea tensionată – cei doi președinți nu s-au întâlnit în timpul primilor cinci ani la putere. China a fost mult timp îngrijorată de beligeranța lui Kim, temându-se că acțiunile sale ar putea declanșa un nou război în Peninsula Coreeană și o cursă a armelor nucleare în regiune.