Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să se apere împotriva măsurilor comerciale protecționiste ale altor țări, inclusiv împotriva oricăror noi măsuri luate de Donald Trump atunci când se va întoarce la Casa Albă la sfârșitul acestei luni, potrivit șefului industriei blocului cumunitar.
Într-un interviu acordat Bloomberg TV, comisarul Stephane Sejourne a declarat că UE are instrumente ofensive și defensive, inclusiv potențiale tarife la importurile din SUA și sprijin financiar pentru întreprinderile europene.
Sejourne, care deține titlul de vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială, ”încă speră” să îl convingă pe Trump că un război comercial ar dăuna întreprinderilor americane prin limitarea accesului la UE, care găzduiește 450 de milioane de consumatori. „Avem totul de pierdut de pe urma unui război comercial colectiv”.
În întreaga lume, companiile nu au așteptat până la inaugurarea lui Trump, la 20 ianuarie, pentru a vedea ce anume va ajunge să vizeze cu tarifele, multe încercând să grăbească intrarea produselor în SUA prin lanțuri de aprovizionare tensionate.
Trump a amenințat în mod deschis UE, China, Canada și Mexic cu taxe mai mari la importuri, dacă liderii nu iau diverse măsuri, inclusiv combaterea migrației ilegale sau cumpărarea mai multor produse americane. De asemenea, el a acuzat în mod repetat Europa că tratează SUA în mod incorect.
În 2018, Trump a luat Bruxelles-ul prin surprindere atunci când a impus tarife la exporturile europene de oțel și aluminiu. Ca răspuns, blocul a vizat companii sensibile din punct de vedere politic cu taxe de retorsiune, inclusiv motocicletele Harley-Davidson și Levi Strauss & Co.
”Avem nevoie de o industrie siderurgică europeană”
De la victoria lui Trump în 2016, UE a adoptat mai multe instrumente de apărare comercială, inclusiv un instrument de răspuns la coerciția economică.
Sejourne, un consilier de lungă durată al președintelui francez Emmanuel Macron, care a ocupat recent funcția de ministru de externe, a solicitat o piață unică europeană mai semnificativă pentru telecomunicații și industria financiară, afirmând că blocul trebuie să organizeze o dezbatere publică pe această temă.
A evitat ideea unor noi împrumuturi comune pentru a finanța nevoile industriale ale Europei, dar a propus un fond de competitivitate care ar putea ajuta la plata infrastructurii de care au nevoie industriile tradiționale, în special oțelul și automobilele. De asemenea, a afirmat că sectoarele viitorului, cum ar fi tehnologia curată și biotehnologia, ar avea nevoie de un sistem de garanții financiare pentru a reduce costul capitalului.
„Nu există industrie auto sau industrie eoliană fără oțel”, a spus el. „Dacă vrem să le putem construi în Europa – mașini și turbine eoliene – avem nevoie de o industrie siderurgică europeană.”