AcasăPoliticaPentru câte zile mai avem premier?

Pentru câte zile mai avem premier?

Se agită apele pe zi ce trece și Florin Cîțu nu reușește să iasă din pânza de păianjen în care singur s-a încurcat. Se agită, e drept, dar asta îl ajută exact cât să se înfășoare mai tare. Înconjurat de sfertodocți gălăgioși, nu găsește soluția pentru a ieși din criza pe care  a provocat-o. Vorbește de progres, de dezvoltări spectaculoase ale economiei, de locuri fruntașe în topurile europene, dar lucrurile stau exact invers. Nu poate conduce guvernul format din trei partide, fiecare având un alt program de guvernare. Este vorba, de fapt, de un program de interese pe care fiecare și-l urmează, profitând de șederea vremelnică la Palatul Victoria. Cu fiecare pe cont propriu, zilele lui Cîțu sunt numărate.

Premierul nu pare a înțelege de ce se revoltă lumea

Câți cartofi fierbinți de care vrea să scape are premierul în mână? Și cine să vrea să-i primească? Liberalii au probleme în interior, măcinați fiind de eternele interese pentru șefia partidului. USR PLUS la fel, la care se adaugă gafele primarului de la Timișoara și ale consilierilor care au încălecat pe caii bolșevismului. UDMR, ca întotdeauna. Stă la colț și pândește doar situațiile favorabile.

La un pas de explozie

Protestele de stradă cu care se confruntă guvernul au aprins focul revoltelor. În toate orașele mari, lumea nu a mai ținut cont de regulile impuse acum două, trei zile. Nu s-a mai grăbit nimeni să intre în casă la ora 20. S-a mărșăluit până târziu, după miezul nopții. S-a scandat împotriva măsurilor luate de guvern, s-a cerut demisia lui Arafat, dar Cîțu știe că și el este vizat. Și mai știe și că doar o scânteie lipsește pentru a se produce explozia. Ce măsuri ar putea lua? Dacă ar interveni în forță împotriva protestatarilor, lucrurile ar degenera. Strada se va umple imediat de nemulțumiți, care se vor mobiliza și vor fi tot mai nervoși.

Combatem pandemia cu amenzi

Nu este exclus să asistăm la scene ca în restul Europei, cu incendieri de mașini și magazine, la bătăi cu forțele de ordine, la nesupuneri, la debandadă. Va scoate armata pe străzi? Ar fi o greșeală capitală, căci lumea se va enerva și mai tare. Simpla vedere a soldaților pe străzi va genera alt val de răzvrătire. În condițiile astea, soarta lui Cîțu este pecetluită. Dacă nu va întreprinde nimic va fi cam tot la fel. Protestatarii vor deveni tot mai vehemenți și nu se vor potoli decât când va părăsi fotoliul de premier. În ce parte va arunca Florin Cîțu cartoful fierbinte?

Trage ponoasele vorbelor seci

Faptul că acum guvernul încearcă o îndulcire a restricțiilor, la numai o zi după ce au început să se aplice, arată și exagerarea măsurilor, dar și teama că lucrurile s-ar putea termina prost pentru Cîțu & Co. Niciun guvern din lume nu cedează din dragoste față de oameni, ci de frica prăbușirii în urma unor revolte previzibile. Chiar și dacă s-ar renunța la Raed Arafat pentru a calma spiritele, fapt prea puțin probabil, lucrurile nu se vor opri aici, pentru că protestatarii vor și demisia lui Florin Cîțu, considerat vinovat pentru situația dezastruoasă în care a ajuns România. Este un alt cartof fierbinte din mâinile premierului.

Minerii bomba cu ceas

Acesta nu a găsit soluții eficiente pentru redresarea economică a țării, aproape că a distrus complet industria ospitalității, șomerii sunt în număr tot mai mare. Investițiile de care vorbește sunt amăgitoare, pentru că totul se bazează pe bani care nu există. Și mai devreme de octombrie nu sunt șanse să vedem vreun euro din Planul Național de Reziliență și Redresare, dar asta numai în condițiile în care va fi aprobat de Uniunea Europeană. De la întronarea lui ca premier a făcut numai politica lozincilor și a promisiunilor. Acum, trage ponoasele.

Sătui de minciuni și sloganuri

La Târgu Jiu minerii au intrat în greva foamei. Aceeași poveste fără de sfârșit, salariile neîncasate. Minerii din exploatările de uraniu, în norul țării, își cer și ei drepturile. În Valea Jiului situația este doar temporizată, nu și rezolvată. Înțelegerea încheiată expiră în cel mult două luni. Ce va face Cîțu după? Înghiontit din toate părțile, premierul nu are soluții. O ține în continuare pe promisiuni, de parcă acestea ar pune lucrurile pe un făgaș normal. Lumea s-a săturat de minciuni, de incompetență, de sloganuri, dar Cîțu și guvernanții lui nu văd asta. Toți sunt convinși că o ducem bine și, culmea tupeului, încearcă să ne convingă și pe noi că așa ar sta lucrurile.

author avatar
Valentin Boeru
3.820 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger