AcasăPoliticaPentagonul, ultima șansă pentru Ucraina?

Pentagonul, ultima șansă pentru Ucraina?

Ajutorul millitar american este crucial pentru armata ucraineană, deoarece Rusia și-a orientat bugetul și economia către efortul de război

Sosit la Kiev pentru o vizită surpriză, secretarul  american al Apărării, Lloyd Austin, a vrut să asigure Ucraina de sprijinul Statelor Unite în fața invaziei Rusiei. Însă există o problemă.

Într-adevăr, SUA au oferit zeci de miliarde de dolari în ajutor de la începutul acestui război, în februarie 2022, și s-au angajat în mai multe rânduri să sprijine forțele ucrainene atât timp cât va fi necesar, dar promisiunea este subminată de opoziția tot mai mare a unor aleși republicani.

Lloyd Austin va „consolida sprijinul de neclintit al Statelor Unite pentru lupta Ucrainei pentru libertate”, a precizat Pentagonul într-un comunicat despre această vizită, care nu a fost anunțată în prealabil din motive de securitate.

Călătoria la Kiev – cu trenul din Polonia – este a doua pentru șeful Pentagonului de când Rusia a lansat invazia.

O reducere a ajutorului american ar fi o catastrofă pentru Ucraina și pentru eforturile armatei sale de a elibera sudul și estul ocupat al țării.

Într-un moment în care tabăra republicană își ridică vocea împotriva ajutorului de zeci de miliarde de euro acordat Ucrainei, deblocat de administrația democrată a lui Joe Biden, Austin și secretarul de stat Antony Blinken i-au îndemnat pe legislatori, în cadrul unei audieri din octombrie, să își mențină sprijinul pentru Kiev, șeful apărării americane declarând că „fără sprijinul nostru, președintele rus Vladimir Putin va reuși”.

Ajutorul este cu atât mai important pentru Ucraina cu cât contraofensiva sa de vară pentru eliberarea teritoriilor ocupate a eșuat în mare parte.

Rusia a reluat ofensiva în est în octombrie și intenționează, de asemenea, să reia campania de bombardamente de iarnă.

Pe front, situația rămâne dificilă. Orașul Herson este lovit aproape zilnic de rachetele rusești. Soldații ucraineni poartă lupte grele pe malul stâng al râului Nipru, ocupat de ruși.

În est, armata rusă își continuă tentativele de încercuire a orașului Avdiivka din regiunea Donețk, care a fost ținta unor atacuri intense în ultimele săptămâni.

Ucraina nu are o industrie de armament autosuficientă. Ajutorul occidental, în special din partea SUA, este crucial, deoarece Rusia și-a orientat bugetul și economia către efortul de război.

Cu toate acestea, o nouă prelungire a sprijinului militar din partea SUA a fost exclusă din acordul bugetar adoptat de Congres săptămâna trecută.

Pe lângă opoziția politică internă dintre republicani și democrați față de continuarea ajutorului, conflictul Israel –  Hamas distrage atenția de la Ucraina. Volodimir Zelenski a recunoscut că luptele din Fâșia Gaza au dus la o încetinire a livrărilor de obuze de artilerie de 155 mm, care sunt vitale pentru armata ucraineană.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
826 afisari

2 COMENTARII

  1. Zelinsky ,s-a apropiat funia de par !,daca n-ai priceput ?,e treaba ta ,intr-o zi vei avea soarta lui TROSKY !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger