Cauta

Pe unde s-a ascuns contraofensiva Ucrainei? Tot ajutorul occidental e în zadar?

Marea bătălie împotriva Rusiei pare mai mult o propagandă regizată de la Kiev

Mult așteptatele atacuri pe scară largă ale forțelor ucrainene împotriva rușilor au dus la câștiguri modeste pe câmpul de luptă. Oficialii de la Kiev, tot timpul secretoși, se bazează mai nou pe cacealmaua episodului Wagner, care ar slăbi Rusia.

Oleksi Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, tocmai a declarat pentru Financial Times că eliberarea unui grup de sate aflate sub ocupație rusă în ultimele săptămâni nu a fost „evenimentul principal” în atacul planificat de Kiev, doar o „avanpremieră” a unui efort mult mai mare care va urma. Așa e și la circ, cu pauze de suspans între programul spectacolului.

La fel de secretos, Reznikov insistă: „Când se va întâmpla, o veți vedea cu toții. Toată lumea va vedea totul”, ignorând vădit acoperirea mediatică a progresului lent împotriva pozițiilor rusești bine întărite. A mai afirmat că forțele ucrainene au obținut „anumite victorii” pe care statul major nu le-a făcut publice “pentru a nu expune trupele”.

Ce se va întâmpla dacă ucrainenii nu reușesc să recucerească prea mult teritoriu? Ar însemna că toate acele tancuri Leopard 2 și Challenger au fost în zadar? Ar însemna că Occidentul ar trebui să refuze Kievului alte arme în următoarea rundă?

Nu se înțelege prea bine de ce Ucraina nu folosește în această operațiune majoritatea brigăzilor antrenate recent în Occident și echipate cu tancuri și vehicule blindate moderne ale NATO. Nu a fost asta înțelegerea cu aliații? Sau poate că Volodimir Zelenski vrea să-i pună pe fugă pe ruși cu avioanele F16 americane? Atunci nu știe în ce se bagă.

Pe de altă parte, același Reznikov susține că insurecția de la sfârșitul săptămânii trecute a grupului paramilitar Wagner a scos la iveală „slăbiciunea fundamentală” a regimului președintelui Vladimir Putin de la Moscova. Ciudat, nimeni nu-i pune la îndoială afirmațiile.

Dacă Ucraina mizează pe „noi revolte” în Rusia, se înșeală amarnic. Putin poate să fie imprezibil acasă, dar nu va lăsa garda jos pe frontul ucrainean.Dacă se bazează pe slăbiciunea lui Putin, de ce nu folosește armele occidentale?

Ucraina și Occidentul ar trebui să priceapă că Rusia preferă un război de durată în care se implică tot mai mulți actori și tot mai multe interese, complicând geopolitica din regiune în interesul Moscovei.

Sigur că planurile unei contraofensive nu pot fi publicate, dar felul în care Ucraina lansează mesaje de optimism pare să ascundă o prudență în fața unui inamic care nu mai are loc de întors.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version